Lagar och regler

Lagar och regler

Vi svenskar är ett folk med stor resvana, men hur mycket vi än reser kan det vara svårt att hålla koll på lokala lagar och regler på de olika resmålen. För att underlätta det för er har vi sammanställt en lista med diverse lagar och regler på tre av våra mest populära destinationer: Spanien, Grekland och Turkiet. I listorna nedan har stort fokus lagts på oskrivna lagar – de traditioner och seder som inte finns nedskriva någonstans eller är lagstadgade, men är ack så viktiga.

Spanien

Spanien

Det var inte av en slump som Mallorca var svenskarnas första charterresmål, denna baleariska ö har en speciell charm och fantastisk natur. Efter Mallorca hittade vi till andra fantastiska resmål i Spanien, och kunde inte få nog. Spaniens rika historia har gett upphov till otroliga monument, och de dramatiska landskapen garanterar en solresa med minnen för livet. Costa Blancas kilometerlånga stränder, Mallorcas vackra laguner och Kanarieöarnas eviga sommar – listan är lång. Listan över lagar och regler är även den lång, och ni hittar säkerligen en och annan som ni aldrig sett någon annanstans förut.

 • Förbjudet att fråga om tiden mellan 15:29 och 18:47 – I Madrid finns det en lag som förbjuder folk att fråga om tiden mellan 15:29 och 18:47. Ingen vet riktigt varför, och ingen vågar heller ifrågasätta det.
 • Häng inte underkläder på tvättlina utomhus – Tänk er följande scen: gamla stan, trånga gator, grönskande balkonger och tvättlinor fulla med kläder. Finns det något mer romantiskt och mer typiskt för Medelhavet? Kanske inte, men få vet att detta faktiskt är olagligt. Inte minst i Sevilla, där man kan få böter på hela 3 000 EUR om man torkar tvätten utomhus.
 • Tacka nej till inbjudan tre gånger – Spanjorerna är ett gästvänligt folk, och öppnar gärna sina hem till nya bekantskaper. Om ni har turen att få en middagsinvit, observera dock att ni först behöver tacka nej ett par gånger. Att tacka ja direkt anses vara alltför framfusigt, och tanken är att den framtida värden ska böna och be om att få bjuda på middag. Den gyllene regeln är att tacka nej tre gånger innan man säger ja.
 • Kasta skräp på golvet – När ni är på en spansk bar gör ni bäst att inte kika ned på golvet. Här är det nämligen helt okej att kasta nötskal, tandpetare och servetter på golvet. Faktum är att det är det man som gäst förväntas göra, och det finns inga sopkorgar i sikte. Observera dock att detta endast gäller på barer, och skulle ni göra det hemma hos någon skulle ni förmodligen bli utslängda.
 • Förbjudet att köra bil i flip-flops – Många är vi som reser till Spanien för att sola och bada, och då är det mest självklara valet av skor flip-flops. Det är dock en god idé att ta med sig ett extra par skor att köra med. Kör man bil i flip-flops riskerar man nämligen böter på upp till 200 EUR.
 • Siesta – Siestan – eller ’vilan’, är helig i Spanien och får hela landet att stanna upp mellan ungefär 14:00 och 17:00. Under denna tid är de flesta butiker, restauranger och diverse lokaler stängda, och man förväntas vara hemma och laga lunch och vila. Detta kan vara ett ypperligt tillfälle att promenera längst med de tomma gatorna och gränderna.
 • Hundrastning – Spanien är hem åt massvis med hundälskare, och det är kanske därför som det finns en regel om att inte rasta mer än åtta hundar i taget. Rastar man fler hundar än så i taget riskerar man dryga böter, och därmed mindre pengar till hundmat.
 • Förbjudet att gå utan tröja i centrum – I Spanien blir det riktigt varmt på sommaren, men det är ingen ursäkt för att ta av sig t-shirten. Det är strängt förbjudet att ta av sig tröjan när man befinner sig i centrum. Detta gäller över hela Spanien, och de högsta böterna får man i Palma de Mallorca – hela 800 EUR.
 • Förbjudet att ha badkläder i centrum – Utöver topless-förbudet, bör det även nämnas att det är förbjudet att gå i centrum med endast badkläder på. Förbudet började efter att man i Barcelona tröttnade på att turister besökte historiska monument och museum i badkläder, och förbudet har nu spritt sig till andra städer såsom Malaga och Valencia.
 • Nedcabbat och storhandla – Många är vi som drömmer om att åka nedcabbat längst med Medelhavet: solglasögon, vinden i håret och fantastisk utsikt. Observera dock att en cabriolet är ett dåligt val för de som önskar storhandla. Det är nämligen förbjudet att storhandla med en cabriolet, förmodligen för att det finns en risk att matvarorna flyger av bilen och istället hamnar på vägen. I valet och kvalet mellan en cabriolet och att storhandla har iallafall vi en solklar favorit.
 • Förskjutet schema – Hem från jobbet, middag och Rapport vid 19:30. I Sverige är vi vana vid ett tidigt schema – lunch äter vi klockan 12:00 och middag 18:00. I Spanien däremot, gör de saker lite annorlunda. Här äter man lunch vid 15:00, och middag ungefär 22:00. Ett råd: försök inte att hitta en öppen restaurang klockan 20:00 på kvällen, då kommer ni endast mötas av oförstående blickar och kommentarer såsom ”Men köket har inte ens öppnat ännu?”.
 • Spottförbud – Vissa har som vana att spotta när de befinner sig utomhus, men detta är dock inget att rekommendera i Barcelona. Spottar man på gatan här och blir upptäckt av en polis belönas man med dryga böter och en rejäl uppläxning.

Grekland

Grekland

Grekland är ett fantastiskt semesterresmål och en av svenskarnas absolut populäraste destinationer. Här blandas imponerande historia med lika storslagen natur, vilket får folk att återvända år efter år. Med hundratals öar som alla har en unik charm och historia har man dessutom massvis med resmål att utforska under såväl sitt första som femte besök. Kreta, Santorini, Rhodos och Korfu är endast några av de över 600 öarna som alla är värda ett besök. Det är inte konstigt att grekerna är stolta över sitt vackra land och sin långa historia, och denna stolthet reflekteras även i några av de säregna reglerna.

 • Tyst period mellan 15:30 och 17:30 – Under eftermiddagen behöver alla enligt lag vara knäpptysta för att inte störa någons vila. Har man grannar som för oväsen rekommenderas man att kontakta polisen.
 • Förbjudet att använda högklackat – Detta förbud gäller endast när man besöker landets antika ruiner, eftersom klackarna tros slita på ruinerna mer än andra typer av skor. För bekvämlighetens skull är det nog lika bra, de nedslitna marmorplattorna är nämligen väldigt hala.
 • Vinka inte med öppen hand – Att vinka med öppen hand till någon anses vara väldigt oartigt. Ser man en bekant förväntas man gå fram och hälsa, och då med antingen två kindpussar eller en vänlig handskakning.
 • Skydd från onda ögat – Faller man en grekisk tant i tycke så är det inte sällan som hon vill skydda dig från det onda ögat. Gulligt, ja, men formerna är minst sagt ovanliga – det bästa skyddet är nämligen att spotta på den man önskar ge skydd.
 • Förbjudet att moona – Det är enligt lag förbjudet att utöva mooning, alltså att dra ned byxorna och visa sin bakdel. Detta gäller genom bilrutan, på stranden och överallt annars, och kan ge både böter och fängelse.
 • Grekiskt kaffe – Tycker ni att grekiskt och turkiskt kaffe smakar likadant? Inte så konstigt, det rör sig nämligen om exakt samma dryck. Efter den politika instabiliteten under 60-talet och upprepade konflikter med Turkiet övergick det turkiska kaffet till att kallas grekiskt. För att bespara sig problem är det bästa att be om en grekisk kaffe (”enan ellinikó kafé”).
 • Bouzoukia – Får ni för er att gå på en konsert i Grekland på en s.k. bouzoukia-klubb, vänligen notera att konserterna här inte är som hemma. Konserterna kan snarare liknas vid stora fester – de börjar runt elva på kvällen, slutar sju på morgonen och för att visa sin uppskattning kastar man blommor på artisterna. Gillar man inte artisten gör man bäst i att vända ryggen mot scenen.
 • Välsignat bröd – Bröd anses enligt den grekisk ortodoxa kyrkan vara en gåva från ovan, så bli inte allt för förvånade om någon välsignar det innan lunch eller middag. Kanske är det detta som ger det grekiska lantbrödet sin unika och fantastiska smak?
 • Tisdagen den 13:e – I Grekland talar man inte om fredagen den 13:e, utan här är det istället tisdagen den 13:e som folk är rädda för. Nu är det säkerligen inte så att någon speciell försiktighet behöver vidtas, men ser ni oroliga ögon på gator och torg förstår ni varför.
 • ”Piáse kókkino” – ”Piáse kókkino” är den grekiska motsvarigheten till svenskans ”Smurf!”, och bör sägas när två personer säger samma sak vid samma tidpunkt. Uttrycket betyder ”rör vid något rött” och innebär även att man i samma stund behöver röra vid något rött. Om man inte gör detta finns det en risk att man istället hamnar i en hetlevrad diskussion.

Turkiet

Hotell bara för vuxna

Turkiet är ett spännande resmål för en solresa – här blandas monument från det Ottomanska riket med Blå Flagg-belönade stränder, och ett extremt gästvänligt folk som är måna om att man ska trivas under sitt besök. Vill man ha vattenparker under sin semester? Här finns några av de mest imponerande vattenparkerna i världen. Golf? Här hittas några av Europas bästa golfbanor. Lyx? Här samlas de femstjärniga hotellen på rad, och dessutom till ett lågt pris. Turkiet är en blandning av Europa och Asien, vilket garanterar en intressant solresa, och dessutom en och annan intressant lag som ni med största säkerhet inte trodde fanns.

 • Turkiskt kaffe – Liksom vi såg i Grekland, är även kaffet i Turkiet en fråga om heder – mycket mer sedan den grekiska motsvarigheten numera bytt namn. I Turkiet kan man även be om att få bli spådd och se sin framtid i kaffesumpen. Turkiet – Grekland, 1 – 0.
 • Peka inte – Vi svenskar är vana vid att flitigt använda vårt pekfinger, men i Turkiet uppfattas detta som mycket oartigt. Detta gäller med såväl människor som objekt. Besöker man en basar kan det vara svårt att inte förlita sig på pekfingret, speciellt när man inte talar språket, men vi är säkra på att det finns andra sätt att göra sig förstådd.
 • Människopass och bilpass – När man reser in i Turkiet med sin bil, registreras både person samt fordon i passet. Detta innebär även att det är mycket svårt att lämna landet utan sin bil – för att göra detta krävs åtskilliga polis- och ambassadbesök under flera veckors tid.
 • Olämpliga skämt – Det finns en person som inte ens de mest vågade komikerna skämtar om i Turkiet – Atatürk. Turkiets landsfader är väldigt beundrad och skämt om honom uppfattas som mycket stötande. Rent generellt är politik inte ett uppskattat samtalsämne, och något folk gärna undviker.
 • Förbjudet att gifta sig med grannens son eller dotter – Att förälska sig i grannens son eller dotter är ett olyckligt öde i Turkiet – det är nämligen förbjudet för förälskade grannpar att gifta sig. Anledningen är osäker, men vi är ganska säkra på att detta inte gäller hotellgrannar, skulle ni förälska er i semesterflörten i rummet bredvid.
 • Förbjudet att köpa antikviteter – Turkiets imponerade historia har gett upphov till ett överflöd av makalösa antikviteter, och för att skydda dem så har man gjort det olagligt att föra med sig antikviteter ut ur landet. Ett tips är att vara försiktiga med vad ni köper på basarerna – i detta fall gör man bäst i att köpa kopior, att bryta mot denna lag kan leda till höga böter eller fängelse.
 • Te för att hälsa välkommen – I Turkiet firas varje ögonblick med te, inte minst för att hälsa någon välkommen. Detta gäller självklart när man besöker någons hem, men även butiker, torg, restauranger och överallt där en tekanna finns.
 • Ta av skorna inomhus – Liksom man gör i Sverige, behöver man även ta av sig skorna inomhus i Turkiet. Det spelar ingen roll hur fina klackar eller märkesskor man har, allt bör lämnas i farstun innan man går inomhus (förmodligen för att dricka te).
 • Personligt utrymme obefintligt – Turkarna är ett kramgott folk, så förbered er på vänliga kramar och klappar. Här spelar inte kön någon roll, utan den fysiska kontakten är ett sätt att visa uppskattning och omtanke. Något ovant för oss svenskar, men ack så mysigt och stundtals ganska välbehövt.
 • Var försiktig med kontanter – Det är enligt lag förbjudet att vanvårda landets kontanter, som talar till folkets hjärta lika mycket som landets flagga. Sedlarna har porträtt av respekterade turkar som alla varit viktiga för landet och bör tas väl hand om. Fördelen med denna lag? Ni behöver inte vara oroliga över att få trasiga sedlar tillbaka i växel.
 • Viska inte någon i örat – Hemligheter i all ära, men i Turkiet anses det vara extremt ohyfsat att viska någon annan i örat. Dels för mottagaren, som ju oftast inte blir tillfrågad innan, och för alla runt omkring som går miste om informationen. Här säger man hellre allting rakt ut med engagerande diskussioner som resultat.

Sådärja, nu är ni redo att åka på en välförtjänt solsemester, och reda att imponera med er enorma kunskap om alla oskrivna regler. Med vår lista kommer ni att passa rätt in med lokalbefolkningen, och gör ni inte detta är det även helt okej… Lokalinvånarna i dessa gästvänliga länder har ofta överseende med diverse kulturkrockar, ni är ju ändå turister.

Klicka er vidare nedan för att se våra fantastiska hotell i Spanien, Grekland och Turkiet…

Nyfikna på vad som finns att göra när ni väl är på plats på ert resmål? Vi har utförliga att göra-guider för både Grekland och Turkiet.