Semester Palma

Läs mer om Palma

Palma kan ses som det kulturella centrumet på Mallorca. Här finns en rik historia, tre badstränder och många restauranger som serverar upp traditionella måltider med en modern twist. Från Palma tar man sig lätt ner för västkusten med buss eller bil, men det smidigaste och roligaste sättet att ta sig runt är med cykel.

Hur är vädret i Palma?

De hetaste månaderna i Palma är mellan maj – september, men även in i oktober ligger graderna på cirka 24. Under vinterhalvåret blir det dock bli lite kyligare, så för garanterat sol och badväder rekommenderas sommaren.

Månad

Dagstemperatur

Vattentemperatur

Nederbörd

Soltimmar per dag

Januari10 °c15 °c42 mm7 h
Februari10 °c15 °c40 mm8 h
Mars13 °c15 °c29 mm9 h
April14 °c15 °c38 mm10 h
Maj18 °c17 °c37 mm12 h
Juni22 °c21 °c10 mm12 h
Juli24 °c25 °c6 mm13 h
Augusti25 °c25 °c21 mm12 h
September21 °c24 °c51 mm11 h
Oktober18 °c21 °c65 mm9 h
November15 °c19 °c60 mm7 h
December12 °c16 °c46 mm6 h

Hur är stränderna i Palma?

Playa de Palma

Huvudstranden i Palma är 6 kilometer lång och sträcker sig från Can Pastilla i väst till S’Arenal i sydöst. Här har vågbrytare byggts längs kusten, vilket passar perfekt för de som vill ta det lite lugnare i vattnet. Om helgkvällarna är det ofta mycket fart häromkring då barerna har öppet sent. Ett tips för en rolig kväll fylld med dans och skoj är klubben PuroBeach.

Cala Major

En kort resa västerut ligger den stora stranden Cala Major. Den här stranden har varit populär bland turister sedan 70-talet, och är än idag något som många har på sin strand -bucket list. Här är atmosfären något lugnare än på den centrala huvudstranden, så passa på att besöka Cala Major för en riktigt drömsk och fridfull eftermiddag.

Ciutat Jardi Beach

Denna blåflaggade strand är Palmas nästa trendställe. Här hittar du bland annat nyöppnade caféer som bjuder på genuint spanskt kaffe, butiker som hyr ut utrustning till diverse vattensporter och en rolig lekplats där de yngre kan leka av sig.

Hur är maten i Palma?

Pica Pica

Pica Pica är en traditionell typ av stuvning som innehåller bläckfisk. En sås gjord på rött vin, tomat, chili, citron och paprika kokas på låg värme tillsammans med bläckfisken tills den är någorlunda mjuk. Blandningen passar sedan perfekt att doppa nybakat bröd i.

Oliver

Spanien är kända världen runt för att producera väldigt goda oliver, både gröna och svarta. Här på Mallorca är de lite mindre än kusinerna på fastlandet, men minst lika fyllda med smak. Nästan varje måltid här börjar med oliver och bröd, så passa på att testa de mallorkinska, supergoda oliverna.

Quelitas

Dessa rustika småkakor bakas med mandelmjöl och olivolja och kan liknas med mandelbiskvier som man brukar ha i nyponsoppa, fast större. Dessa små godingar passar perfekt som ett litet mellanmål tillsammans med starkt kaffe eller té.

Vad finns att göra i Palma?

Katedralen La Seu

Ett av de mest kända landmärkena i Palma är det gotiska ’La Seu’ som började byggas redan år 1230. Med en gyllene sandstensfasad och utsmyckad med fantastisk dekor på insidan så är denna katedral verkligen en sevärdhet för historieälskaren.

Casco Antiguo

I den gamla staden i Palma kan du utforska de kullerstensbelagda smågatorna, hitta intressanta butiker eller ta en lemonad i solen och se det vardagliga livet flyta på. Här finns byggnader som byggdes redan på 1600-talet. Ett tips är att besöka den vackra parken Parc de la Mar eller det vackra Palatset La Almudaina.

Konstmuseet Es Baluard

För den konstintresserade kan vi starkt rekommendera ett besök på detta museum som öppnade 2004. Här kan du se verk av bland annat Picasso och Miro, men även moderna målningar av lokala konstnärer.

Kort fakta om Palma:

Tidsskillnad:

Ingen skillnad

Officiellt språk:

Spanska och katalanska

Folkmängd:

402 900 invånare

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan