För aktuell information och reseuppdateringar gällande COVID-19, läs mer.

Resor till Kroatien

Semester Croatia

Läs mer om Kroatien

Om safirblått hav, historiska städer och blomstrande natur lockar så är Kroatien definitivt något för dig. Huvudattraktionen för Kroatien är dess fantastiska övärld till skärgård vid Medelhavet, kantad med kilometerlånga, sammetslena stränder och pittoreska småbyar.

Vädret i Kroatien

Kroatien har ett typiskt Medelhavsklimat, med varma, torra somrar och kyligare vintrar. Under sommarmånaderna sträcker sig temperaturerna sig ofta något över 25, medan vintrarna kan sjunka ned till 10 grader. Värmen här håller i sig ända in i september för de som vill undvika den allra varmaste perioden.

Stränderna i Kroatien

Zlatni Rat

Zlatni Rat utses år efter år till en av de vackraste stränderna i hela Europa. Zlatni Rat betyder ’det gyllene hornet’ och namnet har stranden fått efter dess underliga hornform. Stranden ligger på den vackra ön Brač, som kan nås med färja från staden Split.

Ninska Laguna Beach

I den lilla byn Nin ligger stranden Ninska Laguna. Den här stranden är intressant då den inte följer kustlinjen utan går ut i havet. Om du vill komma bort från stadsvimlet ett tag passar den här stranden perfekt för en dagsutflykt. Här finns parkering, restauranger och barer i närheten.

Pasjača Beach

Omgiven av höga berg och en briljant horisontlinje ligger den här pärlan till strand. Pasjača Beach ligger nära staden Dubrovnik och är definitivt på topplistan för vackra stränder i Kroatien. Stranden är rätt liten, och här finns knappt några faciliteter, men för de som vill spendera lite ensamtid passar den perfekt.

Mat och dryck

Svart risotto

En mycket god rätt som främst förekommer på de dalmatinska öarna är svart risotto. Den svarta färgen kommer från bläckfisk, och toppingen varierar från region till region. Den här rätten ses som en delikatess och är definitivt rekommenderat att prova på i Kroatien.

Ćevapi

En av de mest kända rätterna från Balkan är Ćevapi. De är som avlånga kebabköttbullar som görs av antingen fläsk, lamm eller biff och blandas med kryddor. De serveras vanligtvis med tunnbröd, ajvar, en klick gräddfil och lök.

Fylld paprika

Fylld paprika – eller punjena paprika – som de heter här är mycket vanligt förekommande och kan hittas på nästan alla restauranger du besöker. Stora paprikor fylld med ris, kött och tomatpuré för att sedan kryddas med persilja, vitlök, lagerblad och salt. Supergott!

Att se och göra

Plitvice nationalpark

Den här nationalparken är vida känd tack vare sin undersköna natur. Sjöarna är kristallklart turkosa och träden är lummiga och gröna. Det finns flera små pittoreska byar här med bed and breakfasts, familjeägda caféer och företag som anordnar båtturer på sjöarna. Mycket värt ett besök.

Ön Hvar

Lite utanför staden Split ligger ön Hvar. Det här är ett mycket älskat utflyktsmål tack vare avskildheten från fastlandet, vilken är den största anledningen till att här är så rent. Den största staden på ön ligger upp mot ett berg, så för den som har energi rekommenderas det att ta sig upp mot utkanten av staden och se den fenomenala utsikten.

Historiska monument

Vart du än åker i Kroatien är en sak säker: Du kommer stöta på massvis av historiska byggnader, basilikor, palats och kyrkor. Några rekommendationer är Diocletians palats i Split, stadsmurarna i Dubrovnik, basilikan i Poreč och amfiteatern i Pula.

Kort fakta om Kroatien:

Tidsskillnad:

Ingen skillnad

Officiellt språk:

Kroatiska

Folkmängd:

4 154 000

Valuta:

Kroatisk kuna

Visa resmål på kartan

Våra favorithotell - Kroatien

San Antonio

Podstrana, Split Dalmatia, Croatia

Croatia Hotel

Cavtat, Dubrovnik Riviera, Croatia

Villa Dvor

Omis, Split Dalmatia, Croatia

Astarea

Mlini, Dubrovnik Riviera, Croatia

More

Babin Kuk, Dubrovnik Riviera, Croatia

Hotel Pinija Petrecane

Petrcane, Split Dalmatia, Croatia

Osmine

Slano, Dubrovnik Riviera, Croatia

Hotel Horizont

Baska Voda, Split Dalmatia, Croatia

Hotel Vis

Dubrovnik, Dubrovnik Riviera, Croatia

Bluesun Hotel Alga

Tucepi, Split Dalmatia, Croatia

Trogirski Dvori

Trogir, Split Dalmatia, Croatia

Grand Hotel Park

Dubrovnik, Dubrovnik Riviera, Croatia

Marko Polo

Korcula, Island Of Korcula, Dubrovnik Riviera

Dubrovnik President

Babin Kuk, Dubrovnik Riviera, Croatia

Villas Mlini

Mlini, Dubrovnik Riviera, Croatia

Epidaurus

Cavtat, Dubrovnik Riviera, Croatia

Berkeley

Dubrovnik, Dubrovnik Riviera, Croatia

Hotel Holiday

Medulin, Istrian Riviera, Croatia

Hotel Arcus

Medulin, Istrian Riviera, Croatia

Valamar Bellevue Hotel & Residence

Rabac, Istrian Riviera, Croatia

Hotel Istra

Rovinj, Istrian Riviera, Croatia

Hotel Dalmacija

Makarska, Split Dalmatia, Croatia

Falkensteiner Hotel Adriana

Zadar, Split Dalmatia, Croatia

Hotel Sol Aurora

Umag, Istrian Riviera, Croatia

Hotel Sol Umag

Umag, Istrian Riviera, Croatia

Bluesun Hotel Alan

Starigrad, Split Dalmatia, Croatia

HOTEL LIBURNA

Korcula, Island Of Korcula, Dubrovnik Riviera

Delfin

Hvar Island, Split Dalmatia, Croatia

Mare Nostrum

Biograd Na Moru, Split Dalmatia, Croatia

Villa Royal

Cavtat, Dubrovnik Riviera, Croatia

Populära semesterorter

Dubrovnik

Dubrovnik

Känd för sin mycket distinkta gamla stad så är Dubrovnik ett av toppresmålen på den Kroatiska Rivieran. Här finns arkitektur som sträcker sig ända til…

Läs mer

Split

Split

Split är den näst största staden i Kroatien efter Zagreb, och är hem till magnifika historiska lämningar såsom Diocletians palats och några av världen…

Läs mer