Resor till Kakopetria

Semester Kakopetria

Läs mer om Kakopetria

Kakopetria är en traditionell by i Cyperns mitt, 667 meter över havet och bredvid Troodos-bergen. Hav och stränder ligger långt härifrån, men byn är en fin plats att upptäcka för de som söker ett avbrott från sol och bad för att upptäcka mer av denna fantastiska ö.

Vädret i Kakopetria

Cypern har skinande sol och torrt klimat under årets alla månader. Under sommaren når temperaturerna ofta 30 grader, och på vintern ligger medeltemperaturen på 19 grader. Högsäsongen sträcker sig från maj till oktober, då vädret även är som bäst. I en by som Kakopetria, långt från havet, kan hettan bli jobbig under sommarens varmaste dagar, men lyckligtvis svalkar bergsbrisen och byn har flera barer och tavernor att söka skugga på.

Stränderna i Kakopetria

Eftersom Kakopetria är beläget i mitten av Cypern, tryggt skyddat av höga skogsklädda berg, finns inga stränder nära. Kakopetria lämpar sig därför bäst för en dagsutflykt och som ett avbrott från sol och bad.

Mat och dryck

Kakopetria är en traditionell cypriotisk by, viket är synonymt med traditionella tavernor och barer, och utsökt cypriotisk matlagning. På helgerna kan man se byns invånare laga souvla, som liknar souvlaki men är betydligt större och med annan kryddning. Ett eller två spett brukar räcka till ett helt sällskap, och serveras med potatis och sallad. Vill man ha ett lättare mål mat tipsar vi om kolokouthkia me ta afka, ’squash med ägg’. Rätten består av stekt squash och ägg, med lite salt på. Det är en av Cyperns mest traditionella rätter och serveras på alla tavernor. För pastafantaster tipsar vi om makaronia tou fournou, ’makaroner i ugn’. Det är med andra ord en pastagratäng som serveras i många cypriotiska hem men även på tavernor. En god och mättande rätt som även den brukar serveras med sallad.

Att se och göra

Bland det bästa man kan göra i Kakopetria är att spatsera längst med byns medeltida gator. Här kan man verkligen känna historiens vingslag och ta del av historisk cypriotisk arkitektur. Man kan även vandra i skogen som omringar byn, och bestiga något av bergen för panoramiska vyer över regionen. Något som absolut inte får missas är närliggande St. Nicholas-kyrkan. Kyrkan byggdes på 1000-talet och har blivit utnämnd till ett världsarv av UNESCO. Ett besök här är en fantastisk och spirituell upplevelse.

Kort fakta om Kakopetria:

Tidsskillnad:

Svensk tid + 1 timme

Officiella språk:

Grekiska, turkiska

Folkmängd:

1 200

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan

Våra favorithotell - Kakopetria