Resor till Javea

Semester Javea

Läs mer om Javea

Javea är en gammal fiskeby som än idag har kvar sin traditionella charm med små, vita hus och pittoreska byggnader. Här hittar du vackra kyrkor i gotisk stil, trevliga marknader där lokalbefolkningen samlas och inte minst en lång sandstrand där du kan spendera långa dagar i solen. Vill du göra utflykter i området ligger både Valencia i norr och Alicante i söder bara drygt en timme bort med bil.

Vädret i Javea

Javea har varma somrar och milda vintrar, vilket gör det till ett populärt resmål året om. Även om vintern inte tillåter bad i havet värmer solen fortfarande. Är du ute efter riktigt varmt väder är juli till september de bästa månaderna att åka, då temperaturerna ligger strax under 30-gradersstrecket.

Stränderna i Javea

Playa del Arenal

Arenal-stranden är en av få sandstränder i Javea. Den har finkornig sand och tack vare att den är långgrund, med en mjuk sluttning passar den också bra för dig som reser med små barn eller resenärer med gångsvårigheter. Dessutom är belönad med den prestigefyllda miljöutmärkelsen Blå Flagg!”

Playa La Grava

Playa La Grava betyder bokstavligen ”grusstranden” på spanska, vilket kanske inte nödvändigtvis låter alltför lockande. Men faktum är att den här vackra stranden som ligger precis vid Javeas marina (som för övrigt också är en Blå Flagg-strand) erbjuder en härlig atmosfär, en rolig vattenlekplats för barnen och mysiga små barer.

Playa del Benissero

Om du är sugen på att prova på vattensporter är Benissero-stranden perfekt för dig. Medan de andra stränderna ligger i lä, kan det nämligen blåsa en del här – perfekt för dig som vindsurfa. Du kan också hyra paddleboard, kajak och jet-ski.

Mat och dryck

Esgarraet

Esgarraet är en omtyckt förrätt eller tapas. Det är en sorts sallad gjort på grillad röd paprika, rimmad torsk, vitlök, olivolja och svarta oliver. Den salta fisken passar bra med den söta paprikan och ofta äts den med bröd.

Pisto

Pisto är en spansk variant av den klassiska franska rätten ratatouille. Det är en grönsaksgryta med arabisk härkomst som består av aubergine, zucchini, paprika, tomat, lök och olivolja. Den toppas ofta gärna med stekt ägg eller manchego-ost och serveras med bröd eller som fyllning i piroger.

All i pebre

För dig som är lite mer äventyrslysten när det gäller semestermat är All i pebre ett måste. Det är traditionell gryta som består av ål, potatis, vitlök, paprika och mandel. Den har sitt ursprung i Valencia, men är populär i hela regionen.

Att se och göra

Iglesia de Nuestra Señora de Loreto

När du tänker på en spansk kyrka tänker du kanske på en gammal byggnad i gotisk stil? Så är inte fallet med Iglesia de Nuestra Señora de Loreto. Kyrkan byggdes 1967 i avantgarde-stil och den sticker ut bland de traditionella spanska husen med sin moderna arkitektur.

Naturreservatet Montgó

Montgó blev officiellt ett naturreservat 1987 och det här vackra området reser sig hela 750 meter över havet. Flera vandringsturer anordnas och om du vill testa på olika vattensporter är den östra spetsen, Cape San Antonio, platsen för dig. Här kan du bland annat hyra dykningsutrustning eller ta en snorkeltur.

Ut på greenen

Om du är sugen att träna på svingen ligger en fin golfbana med 18 hål, en kort bit utanför centrala Javea. Är du inte proffs riktigt ännu finns det också möjlighet att boka lektioner. Här hittar du också ett mysigt café och en restaurang, efter lång dag ute på golfbanan.

Kort fakta om Javea:

Tidsskillnad:

Ingen skillnad

Officiellt språk:

Spanska

Folkmängd:

27 200 invånare

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan