Resor till Albir

Semester Albir

Läs mer om Albir

Den charmiga lilla badorten Albir ligger mellan de två större orterna Benidorm och Altea. Här har du utsikt mot det vackra naturskyddsområdet Sierra Helada och orten har en egen strand som belönats med miljömärkningen Blå Flagg. Om du söker lite mer stadspuls tar du dig enkelt till Benidorm med buss på drygt 20 minuter.

Vädret i Albir

Albir har ett milt klimat, men om du föredrar varmare temperaturer är juli till september med en medeltemperatur på 28 grader den bästa tiden att resa. Under januari, mars och sommarmånaderna är regn mycket sällsynt och från och med juni månad är havstemperaturen behaglig att bada i.

Stränderna i Albir

Playa del Albir

Den 500 meter långa småstensstranden Playa del Albir, är som namnet antyder, ortens huvudstrand. Till skillnad från de närliggande stränderna i den större staden Benidorm är den här stranden lugnare och du har gott om plats för handduken.

Playa Raco del Conill

En 20 minuter lång bilfärd från Albir, strax söder om Benidorm, ligger Raco del Conill-stranden. Den här mindre stranden är bara 100 meter lång och ligger undangömd mellan några klippor. Här kan du också skippa badkläderna, det är nämligen en nudiststrand.

Playa Centro Villajoyosa

Ytterligare en bit söderut, i orten Villajoyosa ligger en lång sandstrand, kantad av palmträd. Här finns också en trevlig strandpromenad med små barer och restauranger. Dessutom är den lilla semesterorten känd för sin choklad, så passa på att ta en tur i den vackra stadskärnan och provsmaka en bit eller två.

Mat och dryck

Salazones

En populär rätt i Costa Blanca är Salazones, en förrätt gjord på rimmad, saltad fisk. Den finns i olika versioner, beroende på vilken fisk som används. Mojama är torkad, saltad tonfisk som serveras med tomat och olivolja på bröd, medan Bacalao (torsk) ofta används i risrätter.

Fideua

Fideua är en variant på den spanska klassikern Paella, men istället för att använda ris är den gjord på vermicelli-nudlar. Andra ingredienser är fisk (ofta marulk), bläckfisk, räkor, musslor och citron. Därefter garneras den rikligt med persilja.

Granatäpple

I Costa Blanca-regionen växer en mängd olika frukter och bär. Du hittar bland annat apelsiner, mandlar och fikon som växer vilt. Missa inte heller de lokalproducerade granatäpplena som inte bara är söta och goda – de är fullproppade med antioxidanter och andra nyttigheter.

Att se och göra

Naturreservatet Sierra Helada

För dig som tycker om att vandra i naturen är det vackra naturreservatet Sierra Helada ett givet utflyktsmål. Här kan du välja olika vandringsleder, blå, röd eller grön, beroende på hur erfaren du är. Du kan njuta av utsikten från de drygt 400 meter höga klipporna eller ta en båttur till de tre öarna som ligger utanför kusten.

Se utsikten från El Faro

Om du väljer den röda vandringsrutten i Sierra Helada leder den till den gamla fyren El Faro. Vandringen är fem km lång och tar omkring två timmar. Här finns ett teleskop, varför inte passa på att se om du kan spana in delfiner som ofta ses simma utanför kusten?

Dagsutflykt till Benidorm

Albir ligger bara en kvarts bilfärd från Benidorm och det är billigt att ta sig hit med taxi. Här kan du spendera förmiddag på den roliga nöjesparken Terra Mítica och eftermiddagen på den långa Levante-stranden. För dig som letar efter uteliv erbjuder staden också många barer och klubbar.

Kort fakta om Albir:

Tidsskillnad:

Ingen skillnad

Officiellt språk:

Spanska

Folkmängd:

14 000 invånare

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan