Santorini

Semester Santorini

Läs mer om Santorini

Santorini fick sitt cirkellika utseende från ett enormt vulkanutbrott för nästan 2000 år sedan och ön bjuder på dramatisk natur med branta klippor och svarta lavastränder. Här erbjuds fantastiska solnedgångar, lokalproducerade viner och spännande kulturella upplevelser. Allt medan du vandrar bland de traditionella vita och blå husen.

Vädret på Santorini

Om du reser till Santorini på våren kan du njuta av alla färgglada blommor och 11 soltimmar om dagen. Medeltemperaturerna ligger strax över 20 grader, men vattnet är fortfarande inte riktigt varmt nog för att bada. Sommaren är den varmaste årstiden med temperaturer kring 27 grader och härliga 24 grader i vattnet.

Stränderna på Santorini

Red Beach

Red Beach har fått sitt namn från de mäktiga rödfärgade klipporna som omger småstensstranden. Även om den kanske inte är ideal för att ligga och sola, så är den välbesökt. Under juli och augusti kan det då vara mycket turister här.

Perissa Beach

Perissa-stranden, som går över till att bli Perivolos-stranden, är en lång strandsträcka med svart lavasand. Detta är den mest populära stranden på ön och här finns många strandbarer och caféer. Under högsäsongen anordnas också strandfester med DJs och livemusik.

Kamari Beach

Kamari-stranden ligger i staden med samma namn och den lättillgängliga stranden passar bra för barnfamiljer. Här hittar du också flera barer, tavernor och restauranger. När skymningen faller finns det dessutom en utomhusbio i närheten, där du kan se biofilmer i den ljumma sommarkvällen med någon du tycker om.

Mat och dryck

Fava

En av Santorinis mest kända rätter är Fava. Namnet till trots, innehåller den inte favabönor, utan är en puré gjord av gula ärtor. Den serveras varm med olivolja, citron och hackad lök. Ofta toppas den även med kapris, som växer vilt över hela ön.

Ntomatokeftedes

På ön finns en speciell sorts tomater som påminner om körsbärstomater i storlek. De är söta och djupröda, och huvudingrediensen i Ntomatokeftedes som är en sorts tomatfritters. Tomaterna blandas med lök, paprika, mynta, fetaost och örter för att sen friteras och serveras med tzatziki.

Vit aubergine

Eftersom ön består av vulkanjord är den mycket bördig och en av öns mest kända grödor är den vita auberginen. Den är mindre, har färre frön inuti än sin vanligare släkting, och skalet är tjockare. Smaken är mild och används flitigt i många olika traditionella rätter.

Att se och göra

Santorinis vinmuseum

Santorini har en lång historia av att producera vin och den industriella produktionen startade redan 1947 (innan ön ens hade elektricitet). Vinsmakningar erbjuds på en mängd ställen på ön, men ett tips är att besöka vinmuséet i Kamari, där du kan lära dig mer om hur vinet produceras och vilka verktyg som använts genom historien.

Solnedgången i Oia

Ön är känt för att ha de vackraste solnedgångarna i hela världen, och allra bäst sägs den vara från klipporna i staden Oia. Under högsäsongen kan mängder med turister trängas här, så vill du se den i lugn och ro kan vi också tipsa om att ta dig till Ammoudi Bay eller byn Imerovigli. Eller varför inte bege dig ut på havet med en hyrbåt?

Akrotiri

Akrotiri kallas ofta för Santorinis Pompeji, då ett av världens största vulkanutbrott genom tiderna begravde stan för nästan 2 000 år sedan. Staden grävdes ut under 1860-talet och idag visas gamla krukor och andra historiska föremål upp för nyfikna besökare. Ett perfekt utflyktsmål för den historieintresserade.

Kort fakta om Santorini:

Tidsskillnad:

Svensk tid + 1 timme

Officiellt språk:

Grekiska

Folkmängd:

13 600 invånare

Huvudstad:

Fira

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan

Våra favorithotell - Santorini