Semester Kos

Läs mer om Kos

Den vackra ön Kos ligger nära Turkiets kust i ögruppen Dodekaneserna, eller tolvöarna som de också kallas. Ön är ett av de mest populära resmålen i Grekland tack vare sina pittoreska stränder och turkosa vatten, och många väljer att återvända år efter år.

Vädret på Kos

Vår

Temperaturerna i mars månad ligger omkring 16 grader, men på senvåren har de snabbt stigit betydligt och ligger i maj omkring 23 grader. Det är varmt i solen, men lite svalare i skuggan, vilket gör våren till en perfekt tid att besöka ön om du vill göra utflykter och cykelturer.

Sommar

Sommarsäsongen börjar i juni och temperaturerna ligger omkring 30 grader fram till slutet av augusti. Regn förekommer i stort sett aldrig och du kan njuta av 13 soltimmar om dagen. Vattentemperaturen ligger runt härliga 24 grader.

Höst

I september är det fortfarande närmare 30 grader varmt på Kos, men ju längre in på hösten vi kommer blir det svalare. I november månad är medeltemperaturen 19 grader och regn kan förekomma.

Vinter

Vintern är öns svalaste årstid med en dagstemperatur omkring 14 grader och knappa 10 nattetid. Det är nu relativt vanligt med regn och det kan också blåsa en hel del, så om du vill resa på vintern kan det vara värt att ta med en tjockare tröja.

Stränderna på Kos

Lambi

Lambi-stranden ligger norr om Kos stad och är ett bra val för familjer med yngre barn. Den långgrunda stranden och det lugna vattnet gör att även de yngsta kan njuta av bad. Här finns det också tillgång till både barer och tavernor.

Therma

Ungefär 13 km från Kos stad ligger Therma-stranden som erbjuder mycket mer än vad ögat kan se. Här kan du nämligen njuta av en äkta spa-upplevelse. Den lilla sjön vid stranden erbjuder termiskt vatten med en temperatur på cirka 30 – 50 grader. Hoppa i, luta dig tillbaka och slappna av.

Kardamena

Den lilla staden Kardamena erbjuder en av öns finaste stränder för sol och bad. Stranden är 3 km lång och består av ljus, finkornig sand. Den kända stranden är lika populär hos turister som hos lokalbefolkningen.

Mat och dryck

Lampropites

Påsken är den största högtiden på Kos och ett givet inslag på middagsbordet är Lampropites. Det är en sorts små pajer som fylls med en ricottalik ost (mizithra) som blandats med ägg och jäst, för att sedan gräddas i ugnen.

Lazarakia

Enligt den ortodoxa traditionen firar man helgonet Lazarus dagen innan palmsöndagen runt påsk, och dagen till ära bakar man på ön ett bakverk som heter Lazarakia. Det är en sorts sött bröd som är formade som en man i mantel med kryddnejlikor till ögon.

Kanelada

Kanelada har sitt ursprung i den lilla bergsbyn Zia och är en dryck som är smaksatt med kanel. Vatten, socker och kanelstänger blandas för att sedan kokas tills drycken tjocknar. Därefter låter man den svalna och serverar med is. Ibland tillsätter man också Alefaskia som är ett te, kokat på en ört som växer på ön.

Att se och göra

Asklepeion

Bara fyra km utanför Kos stad ligger öns mest besökta turistattraktion, den arkeologiska platsen Asklepeion. Templet byggdes under 300 f.Kr till Hippokrates ära, även kallad läkekonstens fader, och sägs vara ett av världens första sjukhus.

Aquatica Water park

Om du reser med barn och vill göra en dagsutflykt passar vattenparken Aquatica Water park perfekt. Du tar dig enkelt hit på under tio minuter med bil från Kardamena och här väntar flera vattenrutschbanor, en lazy river och en vågpool. För de allra minsta finns en rolig vattenlekplats med små vattenrutschbanor.

Nissyros

Nissyros är en liten vulkanö som ligger ungefär 20 minuters båtfärd utanför Kos södra kust. Ön är hem för Greklands enda aktiva vulkan och här kan du se en vulkankrater som är resultatet av tre stora utbrott. Men du behöver inte oroa dig, vulkanen har inte haft ett utbrott de senaste 16 000 åren. Däremot kan du imponeras av det månlika landskapet med ånga som pyser ut ur marken.

Kort fakta om Kos:

Tidsskillnad:

Svensk tid + 1 timme

Officiellt språk:

Grekiska

Folkmängd:

33 400 invånare

Huvudstad:

Kos stad

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan

Våra favorithotell - Kos

Labranda Marine Aquapark Resort

Tigaki, Kos, Greece

Kipriotis Village Resort

Psalidi, Kos, Greece

Akti Beach Club

Kardamena, Kos, Greece

Grecotel Kos Imperial

Psalidi, Kos, Greece

Mitsis Ramira Beach Hotel

Psalidi, Kos, Greece

Dimitra Beach Resort

Agios Fokas, Kos, Greece

Mitsis Family Village Hotel

Kardamena, Kos, Greece

Astir Odysseus

Tigaki, Kos, Greece

Mitsis Blue Domes Resort & Spa

Kardamena, Kos, Greece

Tropical Sol

Tigaki, Kos, Greece

Gaia Royal Hotel

Mastihari, Kos, Greece

Fili Apartments

Tigaki, Kos, Greece

Grand Blue Beach Hotel

Kardamena, Kos, Greece

Mitsis Summer Palace Hotel

Kardamena, Kos, Greece

Nissia Apartments

Kardamena, Kos, Greece

Tigaki Star

Tigaki, Kos, Greece

Origin Apartments

Kardamena, Kos, Greece

Cleopatra Superior Hotel

Kardamena, Kos, Greece

Hotel Agrelli

Kardamena, Kos, Greece

Akti Palace

Kardamena, Kos, Greece

Nefeli Hotel and Studios

Lambi, Kos, Greece

Anastasia Hotel and Apartments

Agios Fokas, Kos, Greece

Maritsa Studios

Kefalos, Kos, Greece

Neptune Hotel Resort, Convention Centre & Spa

Mastihari, Kos, Greece

Mamouzelos Apartments

Kardamena, Kos, Greece

Lakitira Suites

Kardamena, Kos, Greece

Tigaki Beach Hotel

Tigaki, Kos, Greece

Eurovillage Achilleas Hotel

Mastihari, Kos, Greece

Sovereign Beach Hotel

Kardamena, Kos, Greece

Andromeda

Psalidi, Kos, Greece

Populära semesterorter

Kardamena

Kardamena

Ligger på ön Kos, och kysste med vatten i Karpaterna havet, ligger den vackra staden Kardamena. Grekland semester är inte komplett utan ett besök i de…

Läs mer

Kos stad

Kos stad

Alla grekiska ön semester är inte komplett utan en resa till Kos Town. Rik med antik historia, erbjuder Kos Town några av de mest spännande sevärdhete…

Läs mer

Marmari

Marmari

Vid planering av Grekland semester , det finns ingen plats vackrare än den vackra semesterorten Marmari. Ligger på den norra kusten av Kos, är Marmari…

Läs mer

Mastihari

Mastihari

Den charmiga lilla staden Mastihari är det perfekta resmålet för någons Grekland semester . Detta pittoreska byn erbjuder en lugn fly för dem som är r…

Läs mer

Psalidi

Psalidi

För den som söker en semester i Grekland som vill ha enkel tillgång till den livliga huvudstaden Kos, utan alla över trängsel av turister, en semester…

Läs mer