Resor till Sicilien

Semester Sicily

Läs mer om Sicilien

Medelhavets största ö, Sicilien, erbjuder allt du kan önska dig för en lyckad solsemester. Här hittar du bland annat den mäktiga vulkanen Etna, den myllrande staden Palermo och självklart ett stort utbud av långa, härliga sandstränder. Passa på att provsmaka lokala specialiteter, avnjut ett glas lokalproducerat vin eller besök någon av öns spännande sevärdheter.

Vädret på Sicilien

Tack vare sitt sydliga läge bjuder Sicilien på riktigt varma och härliga somrar. I juni och juli ligger medeltemperaturen kring 30 grader och vattentemperaturen runt 25 grader. För dig som vill njuta av sol och bad, men slippa de största turistgrupperna erbjuder september och oktober också varmt väder och i genomsnitt 10 soltimmar om dagen.

Stränderna på Sicilien

Cefalu

Den här vackra stranden ligger i orten med samma namn. Cefalu är en av de charmigaste städerna på Sicilien och perfekt för dig som reser med familjen. Den långa sandstranden bjuder på långgrunt vatten, barnvänliga faciliteter och vykortsvackra vyer.

Isola Bella

Isola Bella betyder ”den vackra ön” på italienska och den här lilla ön utanför Taorminas kust lever verkligen upp till sitt namn. Stranden består av småstenar och tack vare sitt kristallklara vatten är det ett populärt tillhåll för snorklare.

Scala dei Turchi

Namnet Scala dei Turchi betyder ”den turkiska trappan” och namnet kommer sig av de kritvita, trappliknande stenformationerna som ligger vid stranden. Stranden ligger drygt 20 minuter med bil från staden Agrigento på Siciliens sydvästra kust. Tänk bara på att ta med ordentligt solskydd för solen reflekteras mot kalkklipporna!

Mat och dryck

Arancini

Siciliens mest populära gatumat är utan tvekan Arancini. Det är risotto som rullas till en konform, täcks i ströbröd och friteras. Fyllningen kan variera i all evighet, men porcini-svamp, ricottaost, aubergine eller olika sorters kött är vanligt.

Busiate al pesto Trapanese

Pesto har sitt ursprung i Liguurien tillagas över hela Italien och varje region har sin egen variant. På Sicilien är den vanligaste sorten Trapanese, vilket innehåller tomat, mandel, basilika, vitlök och pecorino-ost (gjord på fårmjölk). Peston serveras ofta med Busaiate, en sorts spiralformad pastasort.

Granita

Granita är perfekt för att svalka sig med i den varma, sicilianska solen. Det är en sorts mjuk isglass, ungefär som is-slushie, som finns i en mängd olika smaker. Mandel, kaffe och vattenmelon är vanligt förekommande.

Att se och göra

Etna

Den majestätiska vulkanen Etna är med sina 3 330 m ö.h. Europas högsta aktiva vulkan och är belägen där Europas och Afrikas kontinentalplattor möts. Du kan ta en linbana upp till toppen och på färden upp ser du ut över det imponerande landskapet. Perfekt för dig som vill göra en dagsutflykt utöver det vanliga.

Valle dei Templi

En av Siciliens många UNESCO-skyddade platser är Valle dei Templi, eller ”templens dal” som det heter på svenska är en samling av världens bäst bevarade byggnader från antiken. Templen som är tillägnade de grekiska gudarna Zeus, Herakles och Concordia är daterade till 500 f.Kr.

Festivaler

Sicilien har en mängd olika festivaler under året så passa på att se om någon äger rum när du besöker ön. Bland annat anordnas Ricotta-festivaen i Vizzini i april, blomfestivalen Infiorata i Noto i maj och gatumusikfestivalen Ibla Buskers i Ragusa i oktober.

Kort fakta om Sicilien:

Tidsskillnad:

Svensk tid

Officiellt språk:

Italienska

Folkmängd:

5 029 000 invånare

Huvudstad:

Palermo

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan

Våra favorithotell - Sicilien

Hotel Villa Bianca Resort

Taormina, Sicily, Italy

Excelsior Palace

Taormina, Sicily, Italy

Diamond Hotel and Resort Naxos Taormina

Giardini Naxos, Sicily, Italy

Hotel Santa Lucia Le Sabbie d'Oro

Cefalu, Sicily, Italy

Domina Coral Bay Sicilia Zagarella

Santa Flavia, Sicily, Italy

Romano Palace Luxury Hotel

Catania, Sicily, Italy

Hotel Avalon Sikani

Gioiosa Marea, Sicily, Italy

La Scogliera

Piraino, Sicily, Italy

La Battigia

Almaco Marina, Sicily, Italy

Santa Tecla

Acireale, Sicily, Italy

Agriturismo Vecchia Masseria

Caltagirone, Sicily, Italy

Mondello Palace

Palermo, Sicily, Italy

Dolcestate Hotel

Campo Felice Di Roccella, Sicily, Italy

La Terra Dei Sogni Hotel & Farm House

Fiumefreddo Di Sicilia, Sicily, Italy

Eden Riviera

Aci Trezza, Sicily, Italy

President Park Hotel

Aci Trezza, Sicily, Italy

Hotel Tysandros

Giardini Naxos, Sicily, Italy

NH Palermo

Palermo, Sicily, Italy

Del Corso Hotel

Taormina, Sicily, Italy

Hotel Cristal Palace

Palermo, Sicily, Italy

Mercure Siracusa Prometeo

Siracusa, Sicily, Italy

Hotel Dei Pini

Agrigento, Sicily, Italy

Plaza Hotel Catania

Catania, Sicily, Italy

Mercure Catania Excelsior

Catania, Sicily, Italy

Mercure Palermo Excelsior City

Palermo, Sicily, Italy

Hotel Columbia

Palermo, Sicily, Italy

Nh Collection Taormina

Taormina, Sicily, Italy

Villa Igiea

Palermo, Sicily, Italy

Garibaldi

Palermo, Sicily, Italy

Grand Hotel Minareto

Siracusa, Sicily, Italy