Halkidiki

Semester Halkidiki

Läs mer om Halkidiki

Halkidiki är en halvö utanför det grekiska fastlandet som sträcker sig sydöst från staden Thessaloniki, i södra Makedonien. Halvön liknar en hand med tre gröna fingrar mark släpande i det blå Egeiska havet.

Den östra halvön, Athos, är ett heligt berg, hem till bysantinska kloster och bosatt munkar, men tyvärr har ett förbud mot kvinnliga besökare. Det låga antalet manliga besökare som är tillåtna att skriva in detta halvautonoma regionen måste erhålla tillstånd i god tid.

De andra halvöarna Kasssandra och Sithonia är däremot extremt välkomnande till semesterfirare, populära grekiska semester resmål på grund av deras fantastiska kuster och vacker natur. Soldränkta stränder, avskilda vikar, pittoreska byar, moderna orter, tallbevuxna kullar och kristallklart hav är alla här för att utforska.

Juli och augusti är när Halkidiki har mest att erbjuda, men det är bra vid andra tider på året. Travel i Halkidiki är främst med bil och buss, och det är nog enklast att ta sig runt med hyrbil. Du kan komma hit från Storbritannien med flygningar till Thessaloniki. På stranden har fantastiska semestererbjudanden att göra livet lätt för dig!

Visa resmål på kartan

Våra favorithotell - Halkidiki

Portes Beach

Nea Potidea, Halkidiki, Greece

Alia Palace Hotel

Pefkochori, Halkidiki, Greece

Ikos Oceania

Nea Moudania, Halkidiki, Greece

Anna Hotel

Pefkochori, Halkidiki, Greece

Sani Club

Sani, Halkidiki, Greece

Sani Beach

Sani, Halkidiki, Greece

Porto Sani

Kassandra, Halkidiki, Greece

Kriopigi Beach

Kriopigi, Halkidiki, Greece

Aegean Melathron

Kallithea, Halkidiki, Greece

Daphne Holiday Club

Chaniotis, Halkidiki, Greece

Kassandra Palace Hotel

Kriopigi, Halkidiki, Greece

Nemos Studios

Polichrono, Halkidiki, Greece

Athena Pallas Village

Akti Elias, Halkidiki, Greece

Porto Carras Meliton

Porto Carras, Halkidiki, Greece

Renaissance Hanioti Resort

Chaniotis, Halkidiki, Greece

Theoxenia

Ouranopoli, Halkidiki, Greece

Alexandros Palace Hotel

Athos Ouranoupolis, Halkidiki, Greece

Glavas Inn

Gerakini, Halkidiki, Greece

Village Mare Hotel

Metamorfosi, Halkidiki, Greece

Acrotel Lily Ann Beach Hotel

Nikiti, Halkidiki, Greece

Elea Village

Akti Elias, Halkidiki, Greece

Flegra Beach Boutique Apartments

Pefkochori, Halkidiki, Greece

Xenios Zeus Hotel Halkidiki

Nikiti, Halkidiki, Greece

Ikos Olivia

Gerakini, Halkidiki, Greece

Grecotel Pella Beach

Chaniotis, Halkidiki, Greece

Kassandra Bay

Kriopigi, Halkidiki, Greece

Mendi Hotel

Kalandra, Halkidiki, Greece

Acrotel Lily Ann Village

Nikiti, Halkidiki, Greece

Georgalas Sun Beach Hotel

Nea Kallikratia, Halkidiki, Greece

Georgalas Sun Beach Villa

Nea Kallikratia, Halkidiki, Greece

Väder

Halkidiki har ett milt medelhavsklimat med mycket varma och soliga somrar. Sommarmånaderna är den bästa tiden för din Halkidiki semester när du kan få på stranden, njuta av vattensporter, eller jobba på solbrännan. Vintermånaderna december till februari är svalare och mer moln med enstaka regnskurar. Vår och höst är trevliga tillfällen att insupa atmosfären och njuta av den vackra naturen, utan publiken.

jan 12ºC
feb 12ºC
mars 14ºC
april 19ºC
maj 23ºC
juni 26ºC
juli 30ºC
aug 30ºC
sept 24ºC
okt 20ºC
nov 15ºC
dec 13ºC

Natur

De tre halvöar ge Halkidiki ett mångsidigt, snaking 550 km kust med vackra vikar, upptagen orter och fredlig vikar. Här hittar du bländande vit sand och orörda vatten, det finns inga större floder eller industri så havet är kristallklart.

Kassandra, den västra halvön, är den mest populära och utvecklas, med hotell för alla smaker och ett stort utbud av vattensporter som erbjuds. Det finns också tystare platser att utforska. Pefkohori är en resort med vackra stränder och trädbevuxen omgivning, olika hotell och villor, och båt tävlingarna äger rum under sommaren. Vissa anser byn Afytos vara den mest pittoreska plats på Kassandra, med kullerstensbelagda gränder leder till klippor och stränder.

Den andra halvön Sithonia är mer robust och glest befolkade, så tilltalar naturälskare och semesterfirare som söker lugnet. Sleepy vikar och byar ansluta sig bekväma och moderna orter längs kusten. Porto Carras är Greklands största semesteranläggning med ett köpcentrum, golfbana, vingårdar och hotell. I motsats byn Parthenonas ger en glimt av ett traditionellt liv på Sithonia, med sina fallfärdiga stenhus.

Den lockande skogsklädda kullar bakom kustlinjen kan utforskas för att upptäcka det lokala djurlivet, men du är aldrig långt från en strand i Halkidiki!

Sport & dykning

Det finns många sevärdheter som erbjuds för människor på semester i Halkidiki: sol, hav, stränder och så mycket mer. Det finns festivaler och kulturevenemang, och en rik historia att upptäcka. Det finns över tjugo arkeologiska platser, inklusive resterna av det 7th århundradet BC stadens hamn på Akanthos, och helgedomen i Nea Roda. Byn Stagira, på en pittoresk platå, är känd som födelseplatsen för Aristoteles. En fin staty av filosofen står i byn och resterna av 16-talet "Sultanens Mint" är i närheten.

Petralona grotta är en viktig historisk och vetenskaplig plats med ett antropologiskt museum ovanför grottor. Den vackra staden Arnia är hem till historien och Folklore Museum.

Athos är en delvis självstyrande munkarnas republik, hem till bysantinska kloster och konstskatter, men är endast öppen för män över 18 års ålder, och de som vill besöka behöver ansöka om tillstånd från Pilgrims "byrån i Thessaloniki. Kvinnor eller män ovilliga att gå igenom ansökningsprocessen, kan ta ett offshore-kryssning från semesterorterna Ierissos och Ouranoupoli att se Athos och fånga en glimt av klostren.

Sevärdheter & kultur

Halkidiki har hela den grekiska mytologin och har en gammal historia. Bosättningar etablerades och så småningom kom under makedoniskt styre i 348BC och sedan romerska i 168BC.

Under den bysantinska eran första klostret byggdes på Athos, och över tid mer munkar kom. Efter långa strider mellan turkar, blev venetianare och greker Halkidiki slutligen en del av den grekiska Makedonien 1912.

Bevis på en turbulent förflutet är utspridd över sina marker, men idag Halkidiki är den mest rofyllda och idylliska platser.

Halkidiki har kulturella evenemang och festivaler under hela året. Afytos och Sivri värd Kassandra Festival. Porto Caras Festival i juli funktioner jazz, latin och traditionell musik. Sani har en festival under hela juli och augusti med alla typer av musik och konst som erbjuds.

I Halkidiki, liksom resten av Grekland, Stilla veckan en mycket speciell fest med händelser i många städer och byar.

För ungdomar

Varje typ av nattliv är tillgänglig för människor på Halkidiki helgdagar: traditionella tavernor, restauranger, barer, klubbar och kaféer. Afytos är en trevlig plats på Kassandra att tillbringa en kväll med restauranger som serverar lokal mat och grekisk livemusik i barerna under sommaren helger. Livligare nätter kan fås på Pascha Bar vid Nea Flogita. I Sarti, över på Sithonia, kan du festa hela natten på The Goa Bar.

De flesta större orter och städer har barer och klubbar som håller öppet sent under sommaren, om du är ute efter en mer cool kväll finns det många traditionella tavernor i byarna. I nattliv i allt, alla smaker tillgodoses i Halkidiki!

Boka din semester redan idag!

Det kommer inte som någon överraskning att Halkidiki är en av de mest populära semester platser var som helst i Grekland. Du kan se exakt varför med miles och miles av härliga stränder, gassande sol och perfekt havet, längs med oändliga vattensporter, fina hotell, och fredlig reträtt. På stranden har bra erbjudanden på flyg och boende, så boka nu för en idyllisk semester i solen!