Bra att veta inför resan

Kvinna som tittar på utsikten över en stad

Ingenting går upp mot en härlig drömsemester i solen, och för att kunna ha så kul som möjligt är det viktigt att du känner dig lika trygg och bekväm utomlands som hemma i Sverige. Här kommer vår guide där vi har samlat tips och tricks så att du ska kunna njuta av din resa till fullo när du besöker ditt favoritland.

Var snäll mot magen

En av de bästa sakerna med semestern är all ny och spännande mat man kan prova på resmålet, vare sig du har valt All Inclusive med måltider på hotellet eller om du vill testa på det lokala restaurangutbudet. Däremot kan mathanteringen variera beroende på resmål och för att undvika att magen krånglar har vi därför samlat några tips här:

 • Tvätta händerna – Ett enkelt sätt att minska risken för smitta är att tvätta händerna ofta, och alltid innan du äter något. Ta med ett pack med våtservetter eller handdesinfektion i väskan.
 • Kontrollera kranvattnet – På många orter är kranvattnet drickbart, men vill du vara helt säker så välj flaskvatten istället.
 • Skippa isen – Även om det är trevligt med iskall dryck rekommenderar vi att du håller dig till flaskvatten och beställer dina drycker utan is, då isen oftast är gjord på kranvatten. Råa grönsaker och frukter kan också vara sköljda i kranvatten, så passa gärna på att skölj dem en gång till med flaskvatten innan du äter dem.
 • Titta en gång extra – Om du misstänker att mat har legat framme länge utan kylning så skippa den. Glass i stora lass i all ära, men lösglass kan ibland tina och frysas om så satsa på pinnglass istället om du är osäker på kvalitén.
 • Packa vätskeersättning – Om olyckan är framme och någon i resesällskapet blir magsjuk är vätskeersättning ovärderligt, men faktum är att det också är toppen om du varit dålig på att dricka vatten och har varit i solen hela dagen. Köp på Apoteket eller gör din egen på 1 liter vatten (koka det först om du är osäker på vattenkvalitén), 6 teskedar strösocker och ½ tesked salt.

Sola med måtta

Vi förstår, i ett land där solen är frånvarande större delen av vinterhalvåret är det minst sagt frestande att njuta så mycket vi bara kan av Medelhavets sol, men tänk på att solstrålarna är starka.

 • Solskydd är A och O – Ibland glömmer vi bort att huden är kroppens största organ och vi måste vara försiktiga med den. Se till att du smörjer in dig ordentligt med solskydd regelbundet, speciellt efter att du har badat. För ansiktet och för små barn rekommenderar vi minst solskyddsfaktor 50.
 • Sätt småttingarna i skuggan – De allra yngsta bör skyddas från solen i den mån det går. Om de leker på stranden, se till att de har en t-shirt och en solhatt. Ta också med ett parasoll och skapa en skuggig hörna att vila i när de tar en paus i lekandet.
 • Ta en siesta – Solen är som allra starkast mellan 11 och 15 på dagarna, så om du reser i högsäsong rekommenderar vi att du försöker vara så lite som möjligt i direkt solljus. Sätt upp parasollet i några timmar och njut av en tupplur i skuggan istället.
 • Drick mycket vatten – Det kan inte sägas för många gånger, solen är stark på många av våra resmål och du behöver dricka ordentligt med vatten. Se till att du alltid har en stor flaska vatten med dig, man svettas ut en hel del. Kroppen behöver också salt så passa på att köpa med dig en påse salta nötter eller chips till stranden.
 • Aloe Vera är din vän – Om du trots allt skulle bränna dig i solen är produkter med Aloe Vera bra för att svalka huden. Du kan också köpa Efter sol-produkter på apoteket.
Solsakerhet

Simma lugnt

Semester utan bad är som pannkakor utan sylt. Vare sig du föredrar att kasta dig huvudstupa i eller kliver i försiktigt utan att doppa håret är badandet höjdpunkten på semestern. Innan du slänger dig i vill vi bara nämna några saker att tänka på.

 • Respektera flaggan – Vid de flesta stränder finns en flagga som visar på hur säkert det är att bada. Grön flagg innebär att det är lugnt vatten med små vågor, medan gul flagg innebär att du behöver vara extra vaksam på strömmar eller höga vågor. Röd flagg betyder absolut badförbud.
 • Ha uppsikt – Speciellt om du reser med små barn är det viktigt att du har uppsikt över dem i vattnet. Många stränder har en livvakt, men det är viktigt att du är vaksam och ser till att barnen är försiktiga i vattnet. För små barn rekommenderar vi att de har flytkuddar.
 • Vanligt vett – Det kan låta självklart, men tänk på att inte bada nattetid eller efter att du har druckit alkohol. Om du badar vid hotellpoolen, spring inte vid poolområdet då det finns risk att du halkar.

Djur och smådjur

Alla som vistas på ditt resmål är inte nödvändigtvis tvåbenta. På de flesta resmål kommer du stöta på såväl lösdrivande katter och hundar som myror och andra insekter.

 • Myggstift och insektsmedel – Om du vet med dig att du är lite extra känslig kan det vara en bra idé att packa med dig förebyggande medel för att hålla insekterna borta. Annars säljs den typen av produkter oftast på lokala apotek.
 • Se, men inte klappa – Tänk på att ha respekt för vilda djur. Oavsett om det är apor, ödlor eller lösdrivande hundar är det viktigt att du är försiktig när du närmar dig djuren. Fråga gärna lokalbefolkningen eller hotellpersonalen hur de rekommenderar att du beter dig.
 • Hittat Nemo? – Havet har ett fascinerande djurliv och många av oss tycker om att spendera semestern med att snorkla eller dyka för att få se världen som döljer sig under havsytan. De flesta djur är ofarliga, men tänk på att ha uppsikt när du badar.
 • Lyssna på lokalbefolkningen – Prata med personalen på hotellet eller lokalinvånarna nere på tavernan, de har garanterat koll på hur du ska närma dig faunan på resmålet. Bland annat är en tomathalva ett beprövat knep mot ett brännsår från en manet.
Solsakerhet

På hotellet

Äntligen framme på hotellet! Efter planerande, nedräkning och resande är du här till slut. Stranden kallar och frukostbuffén ser inbjudande ut, men innan du kilar iväg för att upptäcka hotellområdet har vi några tips att tänka på.

 • Lås in dina värdesaker – Tänk på att vara uppmärksam och hålla lite koll på väskan när du är ute bland människor. Många hotell erbjuder värdeskåp där du kan låsa in viktiga saker som pass, pengar och andra värdesaker.
 • Följ hotellets regler – Det är viktigt att du som gäst följer de ordningsregler som hotellet har. Detta kan bland annat innebära att bada i poolen vid utsatta tider, att inte medföra mat som du handlat utanför hotellet, följa klädkoden i restaurangerna, respektera in- och utcheckningstider samt att rökning kan vara tillåtet endast på vissa områden.
 • Balkonger – Det kan tyckas självklart, men om du bor i ett rum med balkong är det viktig att du är försiktig när du vistas på den. Luta dig inte ut eller sitt på balkongräcket, då det finns risk att du ramlar. Om du har barn så se till att balkongdörrarna är stängda och låsta, om du inte har direkt uppsikt över dem.
 • Ljudstörningar kan förekomma – Många hotell ligger i stadsmiljö, där många olika ljud förekommer. Det kan vara sopbilar, sorl från barer eller trafikljud och det är inte något varken vi eller hotellen kan rå över. Är du mycket ljudkänslig kan det vara en god idé att satsa på ett hotell med lugnt läge, utanför stadskärnan.
 • Henna-tatueringar – Det är inte ovanligt för resenärer att under sin semester utomlands skaffa en henna-tatuering. Vi på eBeach vill dock varna om de eventuella risker detta medför, speciellt vid användning av ej naturliga färgämnen såsom PPD (vanligt förekommande i hårfärg). Allergiska reaktioner och biverkningar är frekventa, och man kan ofta få ärr eller men för livet. Vi avråder därför alla våra resenärer från att skaffa en henna-tatuering under sin resa. För Läkemedelsverkets rekommendationer, klicka här.

Förhoppningsvis har du fått en del tips och idéer på hur du kan känna dig trygg och säker på din semester. Vi vill också passa på att tipsa om Svenska ambassadens hemsida där du kan hitta mer information om ditt specifika resmål. Du kan även se våra vanliga frågor eller kontakta vår kundservice om du har några ytterligare funderingar.