Resor till Altea

Semester Altea

Läs mer om Altea

Altea ligger vackert beläget i en liten vik, på Costa Blanca-kusten. Orten har länge varit populär hos konstnärer och författare, men även solsugna semesterfirare söker sig hit för att inspireras av den häftiga naturen och njuta av soliga dagar på stranden. Här kan strosa på de trevliga små gatorna, prova på lokala rätter eller bege dig ut på en vandringstur i bergen som omger staden.

Vädret i Altea

Altea har ett torrt och milt klimat med en genomsnittlig temperatur på dryga 26 grader under sommarmånaderna. Det här är också den mest populära tiden att resa hit, då du kan njuta av 12 soltimmar om dagen och en vattentemperatur som närmar sig 25 grader.

Stränderna i Altea

Playa de l'Espigo

Alteas nyaste strand öppnade 2016 och den här småstensstranden är 700 meter lång och 30 meter bred. Tack vare sin storlek blir det sällan trångt, trots att stranden är välbesökt under sommarmånaderna. Här finns också flera trevliga tapasställen när magen börjar kurra.

Playa de la Roda

En ungefär 15 minuter lång bilfärd söder om Altea ligger den Blå Flagg-belönade Playa de la Roda. Den 1 400 meter långa stranden består av sand, småsten och grus, och rekommenderas för vana simmare då vattnet inte är långgrunt. Här finns parasoll, solstolar och livvakt. Dessutom hittar du en parkering 30 meter från stranden, om du väljer att åka hit med bil.

Playa de Cap Blanch

Den sydligaste stranden i Altea heter Playa de Cap Blanch. Även den här stranden är belönad med utmärkelsen Blå Flagg och här finns bland annat en lekplats, volleybollnät och möjlighet att hyra kajak. Dessutom har du en häftig utsikt mot nationalparken Sierra Helada – så glöm inte kameran!

Mat och dryck

Montaditos

Ett perfekt mellanmål när du har spenderat en dag på stranden är Montaditos. Det är en sorts mini-baguette som fylls med en mängd olika sorters pålägg som serrano-skinka, färska tomater, spansk omelett, manchego-ost eller chorizo.

Arroz con costra

Costa Blanca är känt för sina risrätter och den populära rätten Arroz con costra har sitt ursprung i orten Murcia, söder om Alicante. Det är en gryta oftast gjord på ris, butifarra blanca (vit fläskkorv), kyckling och tomater. När grytan kokats ihop häller man över vispade ägg och gräddar i ugnen, då rätten får sin karaktäristiska skorpa.

Rollitos de anís

Till eftermiddagskaffet passar Rollitos de anís perfekt. Det är en sorts doughnuts, gjorda på ägg, mjöl, socker, olivolja och anislikör. De formas till ringar, friteras och pudras med florsocker. Ät dem gärna med en kopp café con leche.

Att se och göra

Alteas marknad

I den norra delen av Altea hittar du stadens största marknad, som är öppen på tisdagar. Här kan du hitta mängder av smycken, läderarbeten, keramik och lokala godsaker. Efter marknaden kan du promenera ner till havet där du hittar många trevliga små caféer och restauranger.

Kyrkan Nuestra Señora Del Consuelo

Alteas kanske mest kända landmärke är den vackra kyrkan Nuestra Señora Del Consuelo. Den ligger på en kulle och med sitt karaktäristiska blå, kupolformade tak är den synlig från långt håll. Kyrkan ligger i den gamla delen av Altea och här hittar du många butiker som säljer allt ifrån designerkläder till souvenirer.

Vattenfallen i Algar

Floden Algar, som mynnar ut i Medelhavet, går genom hela Altea och om du beger dig inåt landet kan du besöka de välbesökta vattenfallen i Algar. Ta med dig baddräkt och badskor, det kan bli halt vid vattenfallet, och ta ett uppfriskande dopp. Reser du med familjen kan du dessutom besöka den närliggande nöjesparken med dinosaurietema, DinoPark. Perfekt för en dagsutflykt!

Kort fakta om Altea:

Tidsskillnad:

Ingen skillnad

Officiellt språk:

Spanska

Folkmängd:

23 700 invånare

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan

Sevärdheter & kultur

Altea är hem för festivaler året runt, många av en historisk böjda från den massiva San Pedro Festival den 24 juni till rekonstruktioner av medeltida moriska striderna i slutet av augusti. Tisdagar se här öppningen av den största gatumarknad som finns i hela Costa Blanca, som säljer allt från afrikanska mattor till exotiska kryddor och ädelstenar. Oroa dig inte om du är en sen riser - den dagliga marknaden öppnar inte förrän 05:30.