Resor till Kos Stad

Semester Kos Town

Läs mer om Kos Stad

På ön Kos nordöstra kust ligger den pittoreska och bildsköna Kos stad. Upplev den mer än 3 300 år gamla kulturen på någon av de många historiska arven, eller ta en lemonáda på det lokala juiceriet och se fiskebåtarna sväva förbi över det glittrande vattnet.

Vädret i Kos stad

De bästa månaderna att besöka Kos stad är under det sena sommarhalvåret juni – oktober. Runt juni månad kan man förvänta sig härliga 23 grader, men för de som är ute efter hetare månader så är juli – augusti rekommenderat med sina 27 – 34 grader. Temperaturen i vattnet ligger på 25 – 27 grader under hela perioden.

Stränderna i Kos stad

Lambi

En kort promenad ifrån stadens hjärta hittar du Lambi – en 1,2 km lång sandstrand med en bergsbeklädd horisontlinje så långt ögat kan nå. Vid strandpromenaden kan du få dig ett mellanmål eller en drink på någon av de många mysiga barerna.

Tigaki Beach

Stranden Tigaki ligger en 15 minuters bilresa väster om Kos stad. Det långgrunda vattnet, de vita sanddynorna och de många badbutikerna utgör en perfekt dagsutflykt för hela familjen. En kort bit från stranden ligger en saltsjö där man kan se flamingos om morgnarna och kvällarna.

Agios Fokas

För de som är intresserade av en privat strandtillflykt så rekommenderas stenstranden Agios Fokas. På bara 15 minuter med bil hittar du flera hemtrevliga caféer, klippor att dyka från och en drömsk vy ut över det Egeiska havet.

Mat & dryck

Posaost

Posa är en ost gjord på getmjölk som sedan lagras i rött vin. Som en specialitet över hela Kos så används den ofta i högtidliga rätter men går även att köpas på den lokala marknaden eller på restauranger. Osten används också i en paj som kallas Katines.

Pastitsio

Den kosiska lasagneliknande rätten Pastitsio tillagas med bucatinipasta, köttfärs och tomatsås. Kryddningen består av kanel och kryddnejlika, och som topping har man en béchamelsås med muskot och riven getost. Denna rätt är mycket populär på ön och kan hittas i de flesta restauranger.

Poylakia Asfendiana

Besök ett bageri eller café och testa mandelbakelserna Poylakia Asfendiana, som direktöversätts till ’Fåglarna från Asfendiou’. Bakelserna är formade som fåglar, och fyllningen innehåller en smarrig blandning av mandlar, rosvatten och kanel.

Att se och göra

Agorautgrävningen

I Kos stad så är det oundvikligt att missa de historiska lämningarna. Den uråldiga Agoran är en stor arkeologisk utgrävning, med byggnader så gamla som 3000 år. Agoran ligger vid stadens kust, mittemot 1300-talsborgen Neratzia.

Eleftherias Platz

Detta charmiga torg är hem till många butiker, marknader, barer och caféer. Vila dig från sightseeingen här med en iskall läsk och betrakta de vackra byggnaderna runtomkring. Eleftheriastorget är mycket populärt med lokalbefolkningen, så du kan alltid förvänta dig en livlig stämning, även inne på småtimmarna.

Kos Divers

Turkost och kristallklart vatten kan bara betyda en sak för naturälskaren: Dykning! Ge dig ut på en guidad tur där du får en chans att utforska det sprudlande livet under ytan. För den modige finns nog ett gammalt vrak eller två på havsbotten...

Kort fakta om Kos :

Tidsskillnad:

Svensk tid + 1 timme

Officiellt språk:

Grekiska

Folkmängd:

18 000 invånare

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan