Resor till Maldiverna

Semester Maldives

Läs mer om Maldiverna

Maldiverna är en önation som består av 22 atoller, med ungefär 1200 öar totalt. Dessa har skapats av vulkanisk aktivitet på havets botten, där korallerna sedan har tagit över och bildat ö-formationer. Om du är ute efter en verklig tropisk dröm så är detta ett sagolikt resmål som du sent kommer att glömma.

Vädret på Maldiverna

På nästan alla atoller ligger dagstemperaturen på ungefär 30 grader. Under vinterhalvåret maj till juni sänks dock dessa temperaturer något till cirka 26 grader. Temperaturen i vattnet sjunker nästan aldrig lägre än till 27 grader. Skönt!

Stränderna på Maldiverna

Av hänsyn till den lokala kulturen kan det vara så att man behöver klä på sig lite när man ska bada på offentliga stränder. Det går toppen att ha t-shirt och shorts, och de flesta hotellen erbjuder privata stränder där man kan bära bikini. Annars finns även Bikini Beaches som du kan läsa mer om här under.

Bikini Beach

Bikini Beaches hittas runtom på Maldiverna. Dessa är speciellt utvalda stränder där det går finfint att ha på sig bikini. En av de största och vackraste är definitivt Bikini Beach på Rasdhoo, som har ett fantastiskt läge på den södra sidan av ön.

Reethi Beach

Reethi är en korallö beläget på den norra delen av övärlden. Den är rätt liten, men oj så vacker! Kritvita sandstränder med klarturkost hav och ståtliga palmer. Vila i skuggan med din favoritdrink eller vada ut i det långgrunda vattnet. Definitivt Instagramvänlig.

Velassaru Beach

Velassaru ligger någon mil ifrån huvudstaden Malé. Det sin vykortssköna havshorisont är detta det perfekta stället njuta av det maldiviska ö-livet. Passa också på att kika in något av de mysiga caféerna som ligger runt omkring.

Mat och dryck

Curry

Curry kommer i många olika former, och är en av de vanligaste och mest karaktäristiska rätterna på Maldiverna. Prova på Kukulhu Riha, en kycklingcurry som tillagas på maldiviskt vis med lök, currylöv, ingefära, kardemumma och kokosmjölk. Serveras oftast med härligt Basmatiris.

Garudhiya

Garudhiya, eller maldivisk fisksoppa, tillagas med fisk (oftast tonfisk) och mango. Senare kokas de i en blandning av kokosmjölk och vatten tillsammans med ramplöv, vitlök och chili. Denna rätt går att hitta på de allra flesta gatukök och restauranger.

Kokosnöt

Kokosnöten är en riktig kulinarisk grundstapel på Maldiverna. Runtom på öarna växer ståtliga kokosträd, och dessa är mycket uppskattade i den matlagningen. Av kokosnöten görs både konfektyr, soppor och diverse oljor och mediciner.

Att se och göra

Snorkling

På grund av sitt geografiska läge så har Maldiverna troligtvis det bästa vattnet i världen för att snorkla. Många hotell erbjuder snorkling, men man kan även hitta strandbutiker som har uthyrning av utrustning och guidning. Vattnet är kristallklart, fiskarna är många och färggranna och barriärreven skyddar öarna från vågor.

Bodu Eid festivalen

På Maldiverna firas den muslimska traditionen Eid ul Adha som här heter ”Bodu Eid” på grund av ett mycket speciellt firande. Bodu Mas firar legenden om hur byborna tillsammans en gång hjälptes åt att fånga en gigantisk spökfisk som rymt från havet. Aktiviteterna på festivalen är bland annat att fiskarna i byn ”fångar” en stor fisk vävd av palmlöv, och att dansare utklädda till andar uppträder till musik.

Utforska atollerna

Båtar går regelbundet från atoll till atoll, och det är lätt och billigt att ta sig runt. Passa på att besök någon av de närliggande korallöarna för ett perfekt sätt att uppleva den fascinerande lokala kulturen på.

Kort fakta om Maldiverna:

Tidsskillnad:

Svensk tid + 4 timmar

Officiellt språk:

Divehi

Folkmängd:

436 330 invånare

Valuta:

Maldivisk Rufiyaa

Visa resmål på kartan

Våra favorithotell - Maldiverna

Populära semesterorter

Male

Male

Beläget på den större Kaafu-atollen så ligger Malé, huvudstaden på Maldiverna. Malé är ungefär 1.7 kilometer långt, 2 kilometer brett och här bor cirk…

Läs mer