Resor till Lindos

Semester Lindos

Läs mer om Lindos

Den vackra byn Lindos ligger på en höjd, precis vid havet, och bjuder på vykortsvackra vyer med vitkalkade hus med blåa dörrkarmar och mosaiktäckta gator. Byn är välkänd för det häftiga Akropolis som tronar över orten, men här hittar du också små fiskrestauranger, tavernor och flera härliga stränder.

Vädret i Lindos

Den bästa tiden på året att resa till Lindos är mellan april och oktober. Om du föredrar det riktigt varma vädret ligger medeltemperaturen omkring 30 grader mellan juni och augusti. Senvåren och den tidiga hösten har fortfarande behagliga temperaturer strax under 25 grader och i september månad är vattentemperaturen härliga 24 grader.

Stränderna i Lindos

Megali Paralia

Lindos största strand, Megali Paralia, ligger på bekvämt promenadavstånd från centrum. Den 400 meter långa, guldgula sandstranden är mycket populär i högsäsong och här kan du bland annat testa på vattensporter som vattenskidor, parasegling och paddelbåtar.

Pallas Beach

I samma badvik som Lindos huvudstrand ligger den mindre och lugnare Pallas-stranden. Hit kommer många lokalinvånare och längs med stranden hittar du många små, trevliga tavernor där du kan testa på lokala specialiteter som färska fisk- och skaldjursrätter.

Saint Paul's Beach

Saint Paul's Beach, eller Agios Pavlos som den också kallas, ligger söder om Lindos. Stranden består av grovkornig sand och småsten. Den är omringad av klippor och vattnet är kristallklart, vilket gör det till en perfekt plats att snorkla. Det lilla kapellet som ligger intill stranden är också populärt att gifta sig i.

Mat & dryck

Soupiorizo

Lindos är känt för sina många olika skaldjursrätter. En traditionell rätt är Soupiorizo, som är en sorts risotto med bläckfisk. Den dramatiska rätten färgas svart av bläckfiskbläcket och smaksätts med vitt vin, vitlök och citron. Garanterat Instagramvänligt!

Psaria marinata

Psaria marinata tillagas på färskfångad fisk som marineras i rosmarin, olivolja, vinäger, salt och peppar. Den återfinns i många varianter, men en av de mest populära serveras på den familjeägda restaurangen Mavrikos, som har funnits sen 1930-talet.

Katimeria

Som dessert kan vi varmt rekommendera Katimera. Det är en sorts runda småkakor med ett hål i mitten som fylls med honung. Du kan äta kakorna både varma och kalla, men enligt lokalborna är de som godast om du låter dem stå en dag eller två.

Att se och göra

Lindos Akropolis

Lindos i särklass mest kända sevärdhet är de mäktiga ruinerna av Lindos Akropolis. Här finns bland annat rester av Atenatemplet som byggdes 300 f.Kr och en medeltida fästning. Du når platsen genom en kortare promenad uppför en höjd och här har du en fantastisk utsikt över området.

Utforska staden

Lindos är en vykortsvacker stad med kalkstensvita hus, vackra mosaikbeklädda gator och charmiga små butiker. Här kan du i lugn och ro strosa runt eller slå dig ner på stortorget och dricka en svalkande iskaffe. Kvällstid kan vi tipsa om de fina rooftopbarerna där du kan betrakta Akropolis när mörkret har lagt sig.

Ta en båttur

Passa på att bege dig ut på en båttur och betrakta Lindos från havet. Du kan välja bland turer på allt ifrån en timme till flera timmar och de flesta gör ett stopp så du kan hoppa i och ta ett svalkande dopp. Vissa båtar har också glasbotten så du kan beskåda livet under vattnet.

Kort fakta om Lindos:

Tidsskillnad:

Svensk tid + 1 timme

Officiellt språk:

Grekiska

Folkmängd:

3 900 invånare

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan