Resor till Ixia

Semester Ixia

Läs mer om Ixia

Den omtyckta semesterorten Ixia ligger på den norra delen av Rhodos och bjuder på en avkopplande atmosfär, en lång småstensstrand samt trevliga små caféer. Här har du dessutom nära till Rhodos stad. Perfekt för dig som vill njuta av lugn och ro, men samtidigt ha nära till liv och rörelse.

Vädret i Ixia

Sommarmånaderna i Ixia bjuder på varma temperaturer mellan 24 och 31 grader. Nattetid sjunker temperaturen sällan under 20 grader och regn förekommer i stort sett aldrig. Badtemperaturerna är behagliga från och med juni och du kan bada ända in i oktober.

Stränderna i Ixia

Ixia Beach

Ortens huvudstrand, Ixia-stranden, är en lång, smal småstensstrand som ringlar sig längs med kusten. Den består egentligen av flera, sammanväxta stränder och längs med den finns en strandpromenad med olika barer, caféer och restauranger.

City Beach West

Om du vill testa på olika vattensporter passar den lite vildare stadsstranden City Beach West dig. Den 1,5 km långa stranden består av småsten och här förekommer både vind och vågor, vilket gör den till en populär spot för surfare och vindsurfare. Vissa strömmar kan förekomma så den passar bäst för erfarna simmare.

Elli Beach

Elli Beach ligger på den norra delen av ön, i Rhodos stad, dit du enkelt tar dig på tio minuter med bil från Ixia. Den 700 meter långa stranden består av småsten och här har du en vacker utsikt mot Turkiets kust. Stranden, som belönats med miljöutmärkelsen Blå Flagg, passar såväl barnfamiljer som vuxna sällskap.

Mat och dryck

Chtapodokeftedes

Tungvrickaren chtapodokeftedes betyder ”bläckfiskboll” och det påminner om köttbullar fast gjorda av mald bläckfisk. Det blandas sen med olika sorters kryddor och friteras till dem blir guldgula. Serveras gärna med rikligt med citron över.

Pitaroudia

Pitaroudia är en sorts platta falafel eller fritters. De är oftast gjorda på kikärtor, lök och mynta, men svamp och kummin är också vanliga ingredienser. De serveras gärna med tomat- och löksallad.

Mouhalebi

Den här desserten är egentligen turkisk från början, men blev populär på ön under 1950-talet då en lokal bagare började baka den. Det är som en lättare version av den italienska pannacottan, gjord på mjölk, rismjöl, rosenvatten och mald mastiha (en sorts lokal kåda).

Att se och göra

Mandraki Harbour

Den gamla Mandraki-hamnen i Rhodos stad på den norra delen av ön grundades i samband med staden redan 408 f.Kr. Här finns bland annat ett fort från 1500-talet, Fort St. Nicolas, och vid ingången till hamnen ståtar två kolonner med varsin bronsstaty i form av en hjort och en hind. Det var också här som ett av världens sju underverk, Kolossen på Rhodos, sägs ha stått för länge sedan.

Båttur till Symi

Från Mandraki-hamnen avgår även båtturer till den närliggande, lilla ön Symi. Resan tar ungefär en timme och båtarna avgår oftast på morgonen och återvänder på eftermiddagen eller tidig kväll. På ön finns inga stora hotellkomplex, utan populära utflyktsmål är de fina stränderna, Panormitis-klostret och Symis gamla stadskärna.

Filerimos Monastery

På en kulle som ligger ovanför Ixia ligger det häftiga Filerimos-klostret. Det är byggt 267 meter över havet och erbjuder en fantastisk panoramautsikt över Egeiska havet och det vackra landskapet. Det nuvarande klostret byggdes på 1400-talet och har inte restaurerats nämnvärt, men det är byggt på ett område som har rötter från antiken – perfekt som en eftermiddagsutflykt för den historieintresserade.

Kort fakta om Ixia:

Tidsskillnad:

Svensk tid + 1 timme

Officiellt språk:

Grekiska

Folkmängd:

2 000 invånare

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan