Resor till Chania

Semester Chania

Läs mer om Chania

Chania stad är Kretas andra största stad och ett perfekt resmål för solsugna svenskar som vill kombinera strandsemestern med spännande kultur och trevligt nöjesliv. På bargatorna blandas avslappnade barer med pulserande nattklubbar och i den gamla stadsdelen kan du promenera längs med charmiga gränder och besöka små butiker.

Vädret i Chania

Högsäsongen för att resa till Chania är mellan maj och oktober, då medeltemperaturerna ligger mellan 21 och 27 grader. Regn förekommer i stort sett aldrig under den här perioden och havet har en genomsnittlig temperatur på 23 grader. Även utanför högsäsong är det behaglig värme i Chania. Solen värmer redan tidigt på våren, även om havet är lite för svalt att bada i.

Stränderna i Chania

Platanias Beach

Chanias kanske mest kända strand är utan tvekan Platanias Beach. Stranden, som med sina 7 km är en av öns längsta, ligger bara drygt 11 km från Chania och du tar dig enkelt hit med lokalbussar. Här finns också många trevliga barer, restauranger och möjlighet att testa på vattensporter.

Stavros Beach

Den barnvänliga Stavros-stranden ligger 16 km från Chania och består egentligen av två stränder. Huvudstranden är en lång sandstrand och ungefär 800 meter bort ligger en lite mer avskild strand – perfekt om du vill kombinera livligt strandliv med lugn och ro!

Seitan Limania

För en annorlunda strandupplevelse kan vi rekommendera den vilda och vackra Seitan Limania. Du tar dig hit med bil från Chania på ungefär 40 minuter och den sista biten är en brant backe som du behöver gå till fots nedför. Belöningen får du i form av en naturskön strand omgiven av höga, vertikala klippor och flera spännande grottor.

Mat och dryck

Chaniotiko Boureki

En av Chanias tvättäkta klassiska rätter är utan tvekan Chaniotiko Boureki. Rätten liknar lasagne till utformningen, då den ugnsbakas i lager, men ingredienserna är zucchini, potatis och myzíthra (en traditionell kretensisk ost). Detta kläs sedan i deg och gräddas i ugnen.

Tsigariastó

Tsigariastó lagades traditionellt på öns västra sida, men har idag spridits och äts över hela ön. Den består av get- eller lammkött som kokas med olivolja och olika sorters kryddor för att serveras med citron. Traditionellt användes köttet från en vildget, Kri-Kri, som bara finns på Kreta, men idag är arten utrotningshotad och därför förbjuden att jaga.

Kaltsoúnia

En vanlig avslutning på en måltid är de traditionella, pirogliknande Kaltsoúnia. Kreta är känt för sina många olika sorters ostar, som varierar beroende på region, och de utgör fyllningen i dessa tillsammans med honung, citron och olika örter.

Att se och göra

Agora

Kreta är känt för sin matkultur och den över 100 år gamla marknaden, Agora, är perfekt för att botanisera bland grönsaker, färsk fisk och andra lokala råvaror. Marknaden är öppen varje dag utom söndagar och här samlas såväl lokalbefolkning som turister för att veckohandla.

Chanias gamla stad

Chania stad har en imponerande historia och har faktiskt rötter ända sen 1100 f.Kr. Staden har fått sin egen charm genom bland annat arabiska och ottomanska influenser, och här samsas moderna inslag som tatueringssalonger och souvenirbutiker med traditionella tavernor och hantverkare. Staden är perfekt att upptäcka till fots, med en och annan paus på ett av de många caféerna.

Balos

Vissa av Kretas mest spektakulära stränder är också svårtillgängliga, och Balos-stranden är inget undantag. Den här vackra stranden ligger i en lagun på en halvö som du når via båtar som avgår från Kissamos, som ligger 40 km från Chania. Vägen dit må vara lite knepig, men det är ett fantastiskt utflyktsmål med sitt klara, turkosa vatten och mjuka sand.

Kort fakta om Chania:

Tidsskillnad:

Svensk tid + 1 timme

Officiellt språk:

Grekiska

Folkmängd:

108 600 invånare

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan