Att göra i Grekland

Att göra i Grekland

Den grekiska övärlden är en av svenskarnas absoluta semesterfavoriter. Oavsett om ni reser med familjen, partnern eller vännerna så bjuder Grekland på sol, sandstränder och oemotståndligt god mat, samt en unik blandning av natur och imponerande historia.

Se och göra i Grekland

Att kort beskriva Grekland och vad man bör göra här är på snudd omöjligt – med sin långa och fascinerade historia och makalösa övärld finns det alltid något nytt att upptäcka. Här nedan har vi samlat några av de bästa aktiviteterna och sevärdheterna i de sex mest populära regionerna och öarna: Rhodos, Kreta, Kos, Korfu, Santorini och Halkidiki. Utöver dessa öar och regioner finns hundratals andra orter även värda ett besök, och vi önskar er lycka till i det mycket svåra valet att bestämma vart ni åker på en solsemester i detta makalösa land.

Att göra på Rhodos

Rhodos har länge varit en av de mest populära semesterdestinationerna i Europa. För barnfamiljer finns här många långgrunda badstränder och barnvänliga aktiviteter, medan den sportige kan testa på massvis med roliga vattensporter. Inte nog med att ni hittar många fina stränder, bjuder även Rhodos på en fascinerande historia med många spännande sevärdheter. Ön har en lång historia av slag och erövringar, och öns tidigare invånare har lämnat efter sig fantastiska monument som står kvar än idag. Minoer, perser, osmaner och italienare är några av de som någon gång styrt över ön, som faktiskt inte kom att enas med Grekland förrän 1948.

 • Stormästarens palats - Stormästarens palats höjer sig högt över Rhodos stad och är ett av få exempel på gotisk arkitektur i Grekland. Palatset slutfördes ca 700 f.Kr. och har sedan dess fungerat som palats, fästning och högkvarter för militärstyrkan. Palatset skadades under flera slag, och restaurerades därefter, varpå flera arkitekter och byggherrar tillåts lämna avtryck på både fasad och interiör. Den italienska arkitekten Vittorio Mesturino, t.ex., restaurerade stora delar av palatset mellan 1937-1940, då Rhodos även var under italienskt styre.
 • Panagia Filerimos-klostret - Panagia Filerimos ligger på en kulle bredvid Ialyssos, ca 10 km från Rhodos stad. Klostret är tillägnat Jungfru Maria och är även detta ett av få exempel på gotisk arkitektur i Grekland, så även för grekiska kloster som sällan byggts i denna stil. Klostret byggdes på 1500-talet, och uppfördes på platsen för ett tidigare bysantiskt kloster som var i ruiner. På kort avstånd från klostret hittas även ett stort kors, från vilket man har en fantastisk utsikt över havet och ön.
 • Acropolis - ”Acropolis” får de flesta att tänka på Aten, men liknande monument har även upförts på andra platser i Grekland, däribland på Rhodos. Ordet härrör från grekiskans ”akron” (’högsta punkt’) och ”polis” (’stad’), vilket kan översättas till ’den höga staden’. Rhodos Acropolis höjer sig därmed, liksom namnet antyder, högt över ön och uppfördes ca år 500 f.Kr. Här hittas flera fantastiska monument, däribland Apollo-templet, den antika stadion samt en amfiteater.
 • Prasonisi - Prasonisi är en halvö endast 92 km från Rhodos stad och 40 km från Lindos, på öns sydvästra udde. Intressant är att Prasonisi endast kan anses vara en halvö under sommarmånaderna, då vattennivåerna mellan Rhodos och Prasonisi är låga. Under vintern stiger vattennivåerna och man kan ibland behöva ta en båt för att nå ön. Prasonisi har stränder mot både Egeiska havet och Medelhavet – stränderna vid Egeiska havet är perfekta för surfing och vindsurfing medan stränderna vid Medelhavet är lugnare och perfekta för surfnybörjare eller endast badsugna.
 • Rhodos gamla stad - Rhodos gamla stad är vackert av inramad en lång mur med hela elva olika portar, och staden är faktiskt den äldsta befolkade medeltida staden i Europa. Staden är levande och full av butiker, kaféer och restauranger, och byggnaderna är upprustade och i gott skick. Staden är ett UNESCO-världsarv och de 6 000 invånarna kan känna sig lyckliga över att få bo i en sådan vacker stad – även besökare här kan skatta sig lyckliga.
 • Hotelltips

  Klicka gärna er vidare för att se fler hotell på Rhodos.

  Att göra på Kreta

  Mångsidiga Kreta är den största av de grekiska öarna och ett av de mest populära resmålen för såväl barnfamiljer som par och kompisgäng. Med sin världsberömda matkultur, rika historia och inte minst många vackra stränder är ön ett resmål som erbjuder en varierad och spännande semesterupplevelse. Här finns en spännande blandning av natur och stadsliv, och många fantastiska historiska lämningar från de olika civilisationer som existerat här. Vi talar främst om den minoiska kulturen, som utvecklades under bronsåldern på Kreta och kom att bli en blomstrande och särpräglad civilisation med både ett eget språk och skriftspråk. Civilisations namn hämtas från kung Minos, som enligt grekisk mytologi styrde ön med järnhand under forntiden.

 • Knossos - Knossos är den största arkeologiska fyndorten från grekisk bronsålder, och har även kallats Europas äldsta stad. De första bosättningarna i Knossos dateras till ca 7000 år f.Kr., och det första palatset uppfördes ca 1900 f.Kr. Staden hade under en tid fler än 100 000 invånare, men kom slutligen att överges runt 1390 f.Kr. Den norra delen av palatset i Knossos rekonstruerades av arkeologen Arthur Evans mellan 1900 och 1930, och ger en intressant inblick i hur byggnaderna här tidigare såg ut.
 • Elafonisi - Elafonisi ligger ca 75 km från Chania, och är en av Greklands mest berömda stränder. Stranden ligger på en halvö med samma namn, och är främst känd för sin vackra rosa sand och turkosa klara vatten. Området är naturvårdsskyddat, vilket innebär att man behöver följa vissa regler under sitt besök, men även att området är rent och välbevarat. Faktiskt är Elafonisi den enda grekiska stranden som varje år hittas på TripAdvisors lista över världens bästa stränder.
 • Samariaravinen - Samariaravinen är en nationalpark på Kreta, med en djup ravin som gett namn åt nationalparken. Ravinen är hela 16 km lång och som mest 1 250 m hög, vackert omringad av lummiga skogar. Det finns flera olika rutter att ta för de som önskar upptäcka detta område, av olika svårighetsgrader. Den mest populära rutten börjar vid Omalos och slutar i den pittoreska byn Agia Roumeli, vid Libyska havet.
 • Heraklions arkeologiska museum - Heraklions arkeologiska museum är ett av Greklands absolut bästa museer, och museet med mest minoisk konst i hela Grekland – fullt med historiska artefakter från Kretas tidigare minoiska civilisation. Här finns bl.a. en berömd freskomålning som föreställer tjurakrobater och tidigare prydde palatset i Knossos, från ca 1600 f.Kr. Museet ligger i en vacker byggnad som uppfördes 1883, och var stängt mellan 2006 och 2014 för renoveringar.
 • Spinalonga - Spinalonga är en liten ö precis utanför Kretas östra udde. Namnet betyder ’lång tagg’ på venetianska och kommer från tiden då ön var under venetianskt styre. Ön har även varit under arabiskt och osmanskt styre, men är idag främst känd som en av Europas sista spetälskekolonier. Ön är också platsen där Victoria Hislops storsäljande roman The Island och Werner Herzogs kortfilm Last Words utspelar sig. Ön är idag ett populärt besöksmål, och turister får genom guidade turer en inblick i hur livet såg ut för de som tvångsförflyttats hit. Även det venetianska fortet är väl värt ett besök.
 • Hotelltips

  Svårt att bestämma er? Klicka er vidare för att se fler hotell på Kreta.

  Att göra på Kos

  Vykortsvackra Kos ligger nära Turkiets kust i ögruppen Dodekaneserna, eller Tolvöarna som de även kallas. Kos har en vacker kust med enastående stränder och kristallklara vatten, och är ett av de mest populära resmålen i Grekland. Ön är även full av ruiner från antika grekiska och romanska historiska landmärken, vilket innebär att det finns gott att upptäcka för de som vågar sig bort från de gyllene strändernas trygga famn. Man kan även ta en dagsutflykt till Turkiet om man känner sig äventyrlig – färjan till fantastiska Bodrum tar endast 45 min, och till Turgutreis endast 30 min.

 • Hippokrates träd - Hippokrates föddes ca 460 f.Kr. på Kos och anses vara en av de mest betydelsefulla personerna i medicinens historia, även känd som ”läkekonstens fader”. Hippokrates träd ligger i Kos stad, precis mellan Neratzia-palatset och hamnen, och det sägs att Hippokrates satt under trädet och undervisade sina lärjungar. Dagens träd är endast ca 500 år gammalt, men tros vara en ättling till det ursprungliga träd som stod där under Hippokrates tid.
 • Psalidi Beach - Psalidi Beach ligger på norra Kos och är öns mest mångsida strand. Den långa stranden har flera olika sektioner - med allt från tavernafyllda delar till mer avskilda sektioner i de södra delarna, där nakenbadning är tillåtet för de som önskar. Den mest välbesökta sträckan av stranden hittas precis bortom hamnen i Kos stad, med barer, tavernor, hotell och livräddare. Även om livräddare inte finns längst med hela stranden, garanterar den långgrunda stranden en trygg vistelse även för barnfamiljer.
 • Casa Romana - Casa Romana, med betydelsen ’Det romanska huset’ på svenska, är en stor herrgård och en betydelsefull utgrävningsplats. Huset uppvisar den arkitektoniska stil som var populär under den grekiska antiken och romarriket, och uppfördes ca 200 e.Kr. Utöver den vackra byggnaden, finns här imponerade freskomålningar från ca 100 år f.Kr.
 • Lido Water Park - Lido Water Park är en vattenpark endast 25 km från Kos stad, och är med sina hela 75 000 kvadratmeter en av de största vattenparkerna i Grekland. Vattenparken är full av rutschkanor, vågpooler, vattenlekar, restauranger, barer och mycket mer.
 • Asklepion - Detta arkeologiska komplex kom först att upptäckas 1902, och har sedan dess varit Kos mest besöka turistmål. Asklepion var både ett religiöst tempel tillägnat läkemedelsgudarna, samt ett slags antikt sjukhus dit patienter kom för be om hjälp av helarna som arbetade här. Namnet har hämtats från Asklepios – läkekonstens gud inom den grekiska mytologin. Ruinerna från denna antika institution står kvar ännu idag, trots diverse naturkatastrofer och misskötsel, och är väl värda ett besök.
 • Hotelltips

  Att göra på Korfu

  Korfu, eller ”Greklands smaragd” som den också kallas, erbjuder vita sandstränder, azurblått hav och massvis med charmiga små byar att utforska. Sin lilla storlek till trots, finns här massvis med historia och saker att upptäcka från otaliga erövringar och strider, och en natur som slår det mesta. Smaragd-titeln kommer från de lummiga skogar som hittas här, perfekta för aktiva vandringar eller för att söka skugga och svalka under dygnets mer varma timmar.

 • Angelokastro - Angelokastro är ett bysantiskt slott som höjer sig hela 305 m över havet, på en klippa precis bortom Korfu stad på den nordvästra kusten. Angelokastros strategiska läge innebar att slottet fungerade som en beskyddande fästning, och kom aldrig att förstöras trots upprepade invaderingsförsök och strider. Exakt datum när slottet uppfördes är okänt – det första dokumentet som bevisar slottets existens dateras till 1272 e.Kr.
 • Den gamla fästningen - Korfu stads gamla fästning, på venetianska kallad "Fortezza Vecchia", ligger i Korfu stad på platsen där den tidigare gamla stadsdelen låg under den bysantinska eran. Fästningen upphördes på tidigt 1500-tal med avsikt att skydda ön från inkräktare – främst ottomanerna som genomförde tre misslyckade försök att erövra Korfu 1537, 1571 och 1716.
 • Pantokrator - Pantokrator är Korfus högsta berg och höjer sig 906 m över havet. Från toppen kan man se hela Korfu, samt Albanien som endast ligger en kort båtresa därifrån. På bergstoppen hittas ett kafé, ett radiotorn samt ett kloster. Klostret byggdes 1689, efter att det tidigare klostret som byggts 1347 totalförstördes. Toppen nås med bil såväl som till fots, och vill man gå upp rekommenderar vi att man börjar i byn Palea Peritheia. Palea Peritheia är öns äldsta by och härifrån tar det ca två timmar att nå toppen.
 • Aqualand Corfu Water Park - Denna berömda vattenpark öppnade sina dörrar 1997 och har sedan dess trollbundit resenärer från världens alla hörn. Parken är hela 75 000 kvadratmeter stor och full av roliga attraktioner och faciliteter för att äta och slappna av mellan åken. Vattenparken har sedan öppning genomgått en lång rad av renoveringar och uppgraderingar för att förbättra sitt utbud och uppnå dess goda rykte – allmänt ansedd som en av Europas bästa vattenparker.
 • Sankt Spyridon-kyrkan - Sankt Spyridon är Korfus skyddshelgon och har gett namn åt hela 50 % av öns befolkning i form av Spyros och Spyridoula. Sankt Spyridon har en kyrka tillägnad sig i Korfu stads gamla stadsdel, där även hans reliker hittas. Kyrktornet höjer sig högt över byggnaderna runtomkring och är lätt att hitta för de som är intresserade av att besöka kyrkan.
 • Hotelltips

  Att göra på Santorini

  Få orter är så starkt sammankopplade med Grekland som Santorini. Denna vulkanö bjuder på dramatisk natur med branta klippor och stränder i alla möjliga färger. Här erbjuds fantastiska solnedgångar, lokalproducerade viner och intressanta kulturella upplevelser. Allt medan man vandrar bland de traditionella vita och blå husen, berömda världen över och porträtterade på miljoner vykort, fotografier och affischer. Santorini bör besökas minst en gång i livet för att insupa den mycket speciella atmosfär som hittas här, och ta del av vyer som man sent glömmer.

 • Akrotiri - Akrotiri var en stad på Santorini under bronsåldern, mycket avancerad för sin tid och inspirerad av minoernas städer på Kreta. Akrotiri begravdes av ett vulkanutbrott någon gång under 1650-1500-talet f.Kr., och kom inte att upptäckas förrän 1967 av arkeologen Spyridon Marinatos. Flertalet arkeologer hävdar att Akrotiris olycksamma öde gav upphov till legenden om Atlantis.
 • Båttur på katamaran - Att spatsera längst med Santorinis byars vita gator är ett minne för livet, men vyerna från havet är lika imponerande – om inte mer. Med en båttur på en katamaran får man enastående vyer över Santorinis fantastiska landskap och drömska byar, och det bästa man kan göra är att boka en båttur vid solnedgång. Att se solen gå ned över Santorinis caldera är oförglömligt och förmodligen en av de mest romantiska solnedgångarna som finns.
 • Oia - Oia är en liten by på Santorini, som gjort sig berömd världen över tack vare otaliga bilder och vykort. Den vackra byn har blivit en av Greklands mest karakteristiska platser, med vita hus som skiner i den Egeiska solen. Oia nämns första gången i en text från 1207 f.Kr., men en stor del av de historiska byggnaderna förstördes i jordbävningen 1956, när även större delen av befolkningen tvingades överge Oia. Byns lilla storlek till trots, kan man enkelt spendera en heldag här bland vita gränder och små kyrkor. Var dock beredd på att få trängas en del, det är nämligen väldigt många som vill insupa den speciella atmosfär som hittas här.
 • Red Beach - Red Beach har fått sitt namn från de stora röda klippor som vackert ramar in den röda och vulkansvarta stranden. Stranden är unik i sitt slag och ser närmast ut som en strand man skulle hitta på planeten Mars. Stranden är liten och väldigt populär bland turister, vilket gör att den lätt blir full. Ett annat alternativ skulle i sådana fall vara White Beach – en replika av Red Beach men helt vit istället för röd.
 • Skaros - Skaros är en klippa och en samling ruiner precis utanför Thera. Skaros var till en början endast en klippformation, men tack vare dess strategiska läge lät venetianerna bygga en fästning här för att skydda ön från inkräktare. Efter ha stått emot flera ottomanska erövringsförsök, övergavs fästningen och närliggande byn slutligen efter upprepade jordbävningar. Nu finns endast ett par ruiner kvar på platsen, som erbjuder fantastiska vyer över Santini och havet.
 • Hotelltips

  Hotellen ovan är bara ett fåtal av alla makalösa hotell på Santorini som vi erbjuder.

  Att göra i Halkidiki

  Om ni älskar Grekland, men vill komma bort lite från de mest turistiga delarna kan vi tipsa om den vackra halvön Halkidiki. Här kan ni njuta av en lugn och avkopplande atmosfär, med lika häftig natur som historia. Dessutom hittar ni några av landets vackraste stränder och badvikar här. För de som vill ha stadspuls ligger miljonstaden Thessaloniki endast två timmar bort. Staden grundades 215 f.Kr och är full med gamla kristna och bysantinska monument, däribland bysantiska kyrkor som är upp mot 2 000 år gamla.

 • Ammouliani - Ammouliani är en liten ö i Halkidiki med en befolkning på endast 547 personer. Det finns gott om båttransporter hit från fastlandet, och besökarna lockas främst av de långa stränderna och det kristallklara vattnet. På ön finns även gott om restauranger som serverar utsökt grekisk mat och lokala viner.
 • Petralona - Petralona är en grotta i byn med samma namn, ca 35 km från Thessaloniki. Grottan blev berömd 1960, när ett fossilhuvud hittades i en av grottväggarna till följd av erosion. Efter detta kom grottan även att fånga geologers intresse, tack vare de imponerande stalaktit- och stalagmitformationerna som hittas här. Numera är grottan öppen för besökare som både vill upptäcka de intressanta stenformationerna och Petralonas berömda fossiliserade skalle.
 • Kavourotripes Beach - Kavourotripes Beach är en mysig strand som erbjuder besökare möjligheten att solbada på såväl stora klippor som sammetslen sand. Den största dragningskraften är utan tvekan det turkosa vattnet, som glänser klart under den Egeiska solen. Kavourotripes Beach är ren och oexploaterad, och här hittas endast en liten strandbar för de som önskar en och en annan tillfriskning och mindre mål mat.
 • Cholomóntas - Cholomóntas är ett berg i centrala Makedonien, och täcker nästan hela centrala och östra Halkidiki. Berget är tänk av en lummig ekskog och hela området är naturvårdsskyddat, vilket innebär att man behöver följa vissa regler vid ett besök här. Den högsta punkten hittas nordöst om byn Polygyros, och är hela 1 165 m hög.
 • Xenia Golden Beach - Xenia Golden Beach räknas som en av Halkidikis bästa stränder, och den kilometerlånga stranden erbjuder gott om plats att sprida ut handduken och slippa trängsel. På stranden hittas gott om barer, som för en billig peng erbjuder en drink samt solbädd att använda under dagen. Här finns även gott om plats att njuta av stranden utan att betala någonting, dock då utan att få tillgång till solbädd.
 • Hotelltips

  Vi erbjuder självklart även fler hotell i Halkidiki.

  Familjehotell

  Om ni är intresserade av familjehotell, har vi samlat en lista med våra favoriter på alla våra destinationer. Klicka på bilden nedan för att se ett urval av våra mest populära familjehotell runt om i världen.

  Familjesemester i Grekland