Resor till Fodele

Semester Fodele

Läs mer om Fodele

Fodele är en vykortsvacker by med en minst lika vacker sandstrand. Förutom havet är en av huvudattraktionerna här konstmuseet tillägnat konstnären El Greco. Närheten till större städer, den fascinerande historian och undersköna naturen gör den här byn till en perfekt plats för alla som vill uppleva det genuina Kreta.

Vädret i Fodele

På Kreta ligger medeltemperaturen under sommaren kring cirka 25 grader. Kring oktober börjar graderna sjunka, och i december månad kan du förvänta dig cirka 15 grader. Vattnet ligger kring en badvänlig temperatur tills i oktober – november.

Stränderna i Fodele

Huvudstranden i Fodele heter Fodele beach och är blandat småstenig och finkornig. Den västra delen av stranden är välorganiserad med närhet till ett par restauranger och skyddas mot stora vågor och sjötrafik av en pir. Vill du hellre ha lite mer ensamtid med familjen eller kärleken kan du bege dig till den östra delen av stranden, som dock har rätt starka nordanvindar periodvis.

Mat och dryck

En mycket populär rätt i Grekland som även är internationellt älskad är ”Dolmades” - vindruvsblad fyllda med ris och kryddig köttfärs. Till eftermiddagskaffet kan vi rekommendera ”Baklava”, som består av lager av filodeg fyllda med nötter, sirap och honung. För något lite matigare kan du prova de kretanska pajerna ”Kalitsounia”, eller söta ostpajer med citonsaft och kanel. Mums!

Att se och göra

Visste du att den kände renässanskonstnären Domenikos Theotokopoulos, också kallad ”El Greco”, växte upp i Fodele? Här finns ett museum tillägnat honom, beläget cirka 1 km utanför stadens mitt. I Fodele finns även en fascinerande, bysantinsk kyrka från 1000-talet som är öppen att besöka för alla mellan maj – oktober.

Kort fakta om Fodele:

Tidsskillnad:

Svensk tid +1 timme

Officiellt språk:

Grekiska

Folkmängd:

Cirka 640 invånare

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan