Tips för att resa med spädbarn

Är du en av dem som har varit lite tveksam inför att resa med ett spädbarn? Det kan kännas förvirrade med allt du behöver tänka på inför resan, men du behöver faktiskt inte packa allt under solen för att njuta av din resa i solen! För att göra det så enkelt som möjligt har vi samlat de bästa restipsen och packlistorna för dig som reser med spädbarn.

 

1. Det viktigaste

Ett spädbarn som sitter i en resväska

Barnets första pass – Ja, bebisar behöver också ha ett eget pass. Det är inte som när vi var barn och bara behövde vara inskrivna i våra föräldrars pass. Se till att ordna pass i god tid före du reser! Du kan göra det så fort ditt barn har fått sitt sjukförsäkringskort. Det finns också massor av passfotobutiker som gärna hjälper dig med passbilder av din lille guldklimp.

Barnvagn – De flesta flygbolag låter dig ta med barnvagnen som incheckat bagage, helt gratis! Ofta kan du också ta med den hela vägen till gaten. Det är en bra idé att kontrollera i förväg hur många föremål ditt flygbolag låter ta med dig ombord på planet när du reser med ett spädbarn.

Bärsjalar och bärselar – Lite av en livräddare på semestern, när bebisen behöver vila och inte vill ligga i barnvagnen. Dessa är speciellt praktiska för dig som älskar att vara på stranden där barnvagnen inte är den enklaste att ta med.

Bilbarnstol – Den här är viktig om du planerar att hyra en bil för att göra utflykter och kan också användas som barnstol på hotellet. De flesta flygbolag tillåter att du checkar in en bilbarnstol gratis, tillsammans med din barnvagn, men vi tipsar om att du kikar med ditt flygbolag innan du reser. På vissa resmål kan du hyra bilbarnstolar. 

Tips: Ta med en åkpåse till bilbarnstolen och maximera utrymmet genom att packa saker som blöjor i.

Barnkläder – Det är självklart också viktigt att ta med kläder till barnet. Var noga med att ta med kläder som håller dina minstingar svala i värmen, men samtidigt skyddar dem från solen. Tänk också på att ta med något lite varmare plagg, eftersom det kan bli lite svalare om kvällarna.

Badrumsartiklar – Kom ihåg att ta med barnets tandborste och tandkräm (om hen har fått tänder än!) samt krämer och tvål. Överväg också att ta med saker som tygblöjor och våtservetter. Den kan till exempel vara svårt att få tag i våtservetter utan parfym i Sydeuropa.

 

2. På flyget

En flygplansvinge vid luftfärd

Filtar – De är inte bara mysiga, de håller dig också varm om det blir kyligt på planet och kan rullas ihop till en liten kudde när det är dags för en tupplur (… för babyn såklart).

Tips: Tänk multifunktionellt! En filt kan också användas som lekmatta, underlag på stranden och för att skapa skugga i barnvagnen när du är ute och går. Den kan också ge lite avskildhet under amning.

Blöjbyte – Var noga med att ta med ett par blöjor och våtservetter i ditt handbagage. De är bra att ha på planet och den första dagen på resmålet. Kom också ihåg att ta med ett extra klädombyte ifall att olyckan är framme…

Mjölk – Kom ihåg att packa med bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Det kan verkligen vara en räddare i nöden om dina barn känner sig obekväma på flyget. De flesta flygbolag hjälper gärna att värma upp mjölken åt dig.  

Tips: När planet lyfter och landar är det inte lätt med spädbarn. Prova att amma/flaskmata barnet då, det kan nämligen hjälpa med att utjämna trycket i öronen. Om ditt barn inte är hungrig, prova samma trick med en napp.

 

3. På stranden

En litet barns sandiga fötter

UV-dräkter – De här badkläderna är ett perfekt sätt att skydda de små från solens starka strålar, utan att de blir för varma. Dessutom förhindrar de sand från att ta sig in… överallt.   

Soltält – Det här är ett litet tält med inbyggt UV-skydd. Ett soltält är kompakt och perfekt för att hålla barnen säkra på stranden. De fungerar också som ett utmärkt ställe för en eftermiddagslur.

Solkräm – Små spädbarn ska helst inte använda några produkter, utan istället hållas utanför solen så mycket som möjligt. Om du vill ta med solkräm kan vi rekommendera minst 50 i solskyddsfaktor för den lille. Gärna en med hög faktor för de vuxna också.

Solhatt – Den skyddar effektivt mot solen och är, om vi ska vara helt ärliga, ett perfekt modestatement på semesterbilderna.

Badblöjor – Om du vill ge din baby den härliga upplevelsen av ett dopp i havet eller poolen, är de här ett måste. Ta också med blöjkräm ifall det varma vädret och sanden gör deras hud lite irriterad.  

 

4. Packlista

Plastpåsar – De är alltid bra att förvara blöjor, kläder och annat i.

Myggnät/regnskydd – Varmare resmål bjuder ofta på en del mygg, särskilt om kvällarna. Ett myggnät kan skydda ditt barn, så hen kan ligga lugnt i barnvagnen medan du tar ett glas vin i kvällsvärmen.

Matdags – Saker som haklapp är viktiga att ha med, så du enkelt kan mata ditt barn när ni är på stranden. Om du ammar, kom ihåg att packa en bröstpump.

Resesäng – Kontrollera om ditt hotell erbjuder spjälsängar. Om inte, kan det vara en bra idé att investera i en lätt och kompakt resesäng till ditt barn. Vissa flygbolag låter dig ta med dig den gratis, men hör alltid efter med ditt flygbolag först.

Babyvakt – Om din ögonsten sover i ett annat rum än du, eller ligger inomhus medan du och din partner sitter på terrassen kan det vara en bra idé att ta med en babyvakt så du hör om den lille vaknar. 

Reseadapter – När du har valt ett resmål kan vi tipsa om att kontrollera vilken typ av stickkontakt landet använder. Om du inte gör det i förväg kan du också köpa reseadapters på de flesta resmål. Denna är viktig om du vill hålla igång telefoner, surfplattor och babyvakter. 

Sist, men inte minst, kom ihåg att packa åt dig själv! När du reser med spädbarn är det ibland så många saker att tänka på att du glömmer bort dig själv. Tänk på att se till att du packar utefter dina egna behov också.

 

Om du har några tips för att resa med spädbarn vill vi gärna höra från dig! Skriv dina tips här under.

Skrivet den 3 juli 2018 av

Katrine Jonsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.