Roliga museer att besöka på semestern

När du tänker på museer tänker du säkert på de klassiska tysta byggnaderna med svårtolkade konstverk av okända konstnärer. Men så behöver det faktiskt inte alls vara. Vi är många som tycker att det är kul med kulturutflykter på solsemestern och hellre vill se knäppa och unika utställningar. Här tipsar vi om de roligaste museerna för solsemestern – perfekt om du vill ta en liten paus från stranden.

 

Chokladmuseet i Barcelona

Enligt forskare så är choklad bra för blodtrycket, kan motverka både hjärt- och kärlsjukdomar samt minska risken för stroke. Och så är det förstås väldigt gott. Det tyckte Barcelona Confectionery Guild också och inrättade stadens chokladmuséum i en gammal klosterbyggnad från 1500-talet, ett stenkast från den fina parken Parc de la Cuitadella i centrala Barcelona.

Museu de la Xocolata lockar både stora och små besökare med många olika sorters workshops och aktiviteter. Du kan bland annat måla med choklad, gå guidade turer och skapa dina egna chokladsorter. Inträdet är 6 euro för vuxna [augusti 2017].

Hotelltips i Barcelona: Atenea Calabria

Anna från filmen Frost äter choklad

Det gamla fängelset på Malta

Malta har en spännande historia och en av de mest originella platserna är definitivt det gamla fängelset på grannön Gozo. Fängelset, som byggdes på 1500-talet, var i bruk ända till 1962 och idag arrangeras guidade turer i de kusliga fängelsehålorna.

Även om byggnaden i sig är häftig nog, så finns dessutom unika inristningar på väggarna. En sorts historisk graffitti, kan man säga, med bilder på bland annat skepp, namn, datum och geometriska figurer. Du tar dig enkelt till Gozo från Malta med färja eller båttaxi – perfekt om du vill göra en dagsutflykt. Inträdet är 5 euro för vuxna [augusti 2017].

Hotelltips på Malta: Topaz

En pomeranianhund går genom en gallergrind

 

Undervattensmuseet på Lanzarote

Museo Atlantico i Castillo del Aguila på Lanzarote är inget för landkrabbor – det är nämligen ett undervattensmuseum som ligger på 12 meters djup! Museet, som är det enda i sitt slag i Europa, erbjuder en helt unik upplevelse då du, iförd dykutrustning, simmar runt och ser de spektakulära statyerna under vattnet.

Förutom den häftiga konsten så är museet också engagerat i att för att bevara både natur- och kulturarv. 2% av inträdet till museet* doneras till bevarandet av havet utanför Lanzarote och de andra Kanarieöarna.

*Inträdet är 12 euro för vuxna [augusti 2017]

Hotelltips på Lanzarote: Palmeras Garden

Doris från filmen Hitta Doris

Vinmuseet på Santorini

Santorini är kanske mest känt för sin vackra, karga natur och fantastiska solnedgångar, men faktum är att den lilla ön i ögruppen Kykladerna också producerat vin ända sen antiken.  Santorinis vinmuseum ligger i en naturlig grotta, åtta meter under jorden och består av labyrintliknande gångar där du till exempel kan se verktyg som använts för att producera vin sen 1600-talet.

Du kan också själv prova på att stampa druvor eller varför inte delta i en vinprovning? Här finns också ljudguider på hela 14 olika språk och en guidebok där du kan lära dig mer om regionen och de olika vinerna. Inträdet är 9.50 euro för vuxna [augusti 2017].

Hotelltips på Santorini: Alexandra Aparthotel

Kvinna med ett vinglas

Arkeologimuseet på Kreta

Om du är historieintresserad och föredrar lite mer traditionella museer så kan vi varmt rekommendera Arkeologimuseet i Heraklion på Kreta. Museet, som öppnade redan 1883, anses vara ett av de bästa i Grekland och här finns världens största samling av Minoisk konst som sträcker sig över 5 500 år.

Här hittar du en mängd andra statyer, lergods, smycken och mosaik som är fördelade på 20 utställningsrum. Passa också på att titta in i den fina museibutiken där du kan köpa vykort, lokalt hantverk och små souvenirer. Inträdet är 6 euro för vuxna [augusti 2017].

Hotelltips på Kreta: Atrion

Hades från filmen Herkules

 

Vilket av alla museer passar dig bäst?

 

Skrivet den 6 oktober 2017 av

Emelie Ytterberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.