Mat-turné i Grekland

Väkomna in till våran virtuella grekiska restaurang, där vi serverar upp det bästa av det bästa från det grekiska köket! En solresa till Grekland må innehålla mycket sol och bad, men för att uppleva landet i sin helhet så måste en prova på souvlaki, genuin tzatziki och nyfångade skaldjur.

Förrätter

I Grekland så äts orektikas (förrätter) som aptitretare för de större rätterna som kommer efteråt till skillnad mot kusinerna meze, som traditionellt sett används som smakhöjare till alkoholhaltiga drycker. Det vi ser som förrätter här är simpel, smakfull mat som endast ska ta cirka 15 minuter att tillaga.

Oliver är en slags kulinarisk grundstapel på många av de grekiska öarna, och används flitigt i matlagningen. En mycket populär förrätt är bröd med olivolja eller tapenade -Ett slags olivpålägg som är bredbart.
Vill man ha något mer fylligt så rekommenderas den välkända blandningen tzatziki som består av yoghurt, hackad gurka, vitlök och en skvätt citronsaft. Passar utmärkt till pitabröd eller färska grönsaker.
En annan mycket älskad favorit är den klassiska grekiska salladen, som även går att få serverad som huvudrätt, men vi tycker att den passar bäst som förrätt. Här mixas tomat, gurka, lök, oliver och fetaost tillsammans med lokalt producerad olivolja och oregano. Minimalistiskt, fräscht och väldigt gott.

Oliver och grekisk sallad

Huvudrätter

Nu till huvudakten!
De klassiska ingredienserna i det grekiska köket är en blandad kompott, men det som knyter dem samman är kryddningen, samt faktumet att man inte förändrar råvarorna via tillagning utan förhöjer de naturliga aromerna via tillagning. De allra flesta restauranger runtom i landet använder lokalt producerade ingredienser för att gästerna ska få en så bra smakupplevelse som möjligt. I Grekland äts biff, lamm, fisk, räkor, ost, yoghurt, honung, grönsaker… Ja, you name it.

Souvlaki översätts simpelt nog till ”grillspett” och är en av de mest kända grekiska rätterna. Här tillagas mindre bitar av lammkött tillsammans med grönsaker på ett spett över grillen… Mer förklaring behövs inte!
Dolmades är en slags variant av vårrullar. Skillnaden här ligger i att blandningen som består av köttfärs, lök och ris lindas in i vindruveblad istället för rispapper.

Om du är skaldjursfantast kommer du aldrig att gå hungrig då Grekland i över 10 000 år har haft direkttillgång till färsk fisk, bläckfisk, musslor och räkor, och därav utvecklat mängder av olika smarriga recept.
Vegetariska alternativ finns det även gott om. Den klassiska Moussakan går ofta att fås vegetarisk, och är ett annat recept som är ett måste när man besöker någon av öarna. Annars är Spanakopita, eller grekisk feta- och spenatpaj, en stark rekommendation.

Souvlakispett

Efterrätter

En perfekt måltid avslutas såklart alltid med en kopp kaffe och något sött.
När man tänker på grekisk kokkonst så kanske inte det första som kommer upp är sötsaker, men oj vad mycket gott det finns. I många desserter här ser man influenser från både mellanöstern och nordafrika på grund av många tusen års historia rikena emellan.

Först och främst så är Grekland såklart hem till den legendariska grekiska yoghurten, som äts tillsammans med honung, bär eller bara som den är.
Om man är sötsugen är det ett måste att testa baklava, som härstammar från mellanöstern. Dessa bakas med filodeg, krossade nötter och antingen sirap eller honung.
Om du annars är riktigt, riktigt sötsugen (som vi är) så finns de traditionellt grekiska loukoumades som är degknyten som friteras och doppas i honung.

Om du inte är en gottegris men ändå vill rensa paletten så rekommenderas feta de meli -En slags blandning av matig fetaost och filodeg som serveras med honung.

Olika sorters baklava

…Ta mig till Grekland!

Skrivet den 29 april 2019 av

Jesper Carlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.