La Graciosa: Den åttonde kanarieön

Teneriffa, Lanzarote och Fuerteventura har fått en ny lillasyster – La Graciosa! För cirka ett år sedan fick den här stenformationen sin status som den åttonde kanarieön, och har tack vare sina orörda stränder och minimala urbanisering har fått mycket uppmärksamhet av äventyrare runtom i världen. På den här 8 x 4 km stora ön finns endast två byar, Pedro Barba och Caleta del Sebo, där cirka 600 personer bor.

För att ta sig till La Graciosa kan man ta en färja i 25 minuter från staden Órzola på Lanzarote som går 2 gånger per dag och kostar €20 tur och retur

Vad kan man göra på La Graciosa?

Det mest solklara svaret är såklart stränderna. Tack vare att här är så folktomt är det ingen konst att hitta sin egen privata plats på stranden. Den vackraste men också mest avlägsna av stränderna heter Playa de la Conchas som är orörd och kritvit. La Conchas ligger cirkla 5 kilometer från La Caleta. Vill man hellre bada i närheten av någon av byarna rekommenderas Playa de la Cocina eller Playa Francesa.

La Graciosa är paradiset för den äventyrslystne då den bjuder på fascinerande historia och natur. Den här vulkaniska ön har näst intill inga träd alls, vilket utgör ideala förhållanden för att klättra, cykla eller vandra.

Legenden säger att boken Treasure Island inspirerades av historian om det brittiska skeppet som blev förföljt av pirater och hamnade här. I rädsla av att bli av med sin skatt begravde de sitt guld någonstans på ön, och trots tortyr avslöjade de inte vart de gömt den. Vissa säger att skatten fortfarande ligger gömd här någonstans.

Alla restauranger och barer finns i La Caleta, så tänk på att ta med er vatten och något att äta om ni ska vandra långt!


Turism på La Graciosa

La Graciosa är motsatsen till vad man finner på den andra kanarieöarna då här inte finns några hotellkomplex eller gator fulla med souvenirbutiker och barer. De boenden som finns är en handfull traditionella, familjeägdda bed & breakfasts i La Caleta och en campingplats i utkanten av staden.

Så varför lockas turister hit år efter år?

Den orörda, stillsamma atmosfären på La Graciosa är något som man inte kommer i kontakt med så ofta på solresmål. Här finns ingen kvällsunderhållning, show-cooking eller vattenpark.

Det du får uppleva på La Graciosa är genuint och kanske till och med mer givande för vissa än på någon annan plats: Du får uppleva tempot, kulturen och naturen precis som den är och alltid har varit.

Intresserad av Kanarieöarna? Här hittar du mer info!

Skrivet den 9 juli 2019 av

Jesper Carlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.