En galen matblogg…

Favoriträtter på en solsemester till Medelhavet är ofta spanska tapas eller en grekisk sallad, men många tycker även att det är spännande att prova på annorlunda maträtter som vi inte äter hemma. I den här bloggen listar vi nio något udda rätter och var du kan smaka dem – vad sägs om grodlår eller fårhjärna? Lägg rätternas lokala namn på minnet, så att du vet vad du ska fråga efter (eller undvika!) på menyn.

Bläckfisk

Bläckfisk är något som äts flitigt runt Medelhavet, men som faktiskt är populärt runtom hela världen. Bläckfisk tillagas ofta genom att djupfriteras och serveras med pressad citron, salt och mayonnaise, men förekommer även i soppor eller i sushi.

Såhär heter bläckfisk på olika språk:
Grekiska: Kalamarakia
Spanska: Calamares
Turkiska: Kalamar

På de här restaurangerna kan du prova bläckfisk:

Marisqueria La MayorTripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Malaga, Costa del Sol, Spanien)
FiegoTripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Palafrugell, Costa Brava, Spanien)
Taverna Katina Tripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Oia, Santorini, Grekland)
The Three BrothersTripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Astrakeri, Korfu, Grekland)

Sniglar

Många som har provat på den här rätten säger att konsistensen är något gummiaktig… Förrätten Escargot, eller sniglar, förknippas ofta med Frankrike men förekommer även i Portugal, Spanien, Malta och Grekland. Tillagningen är liknande -man kokar eller steker sniglarna i vin eller buljong och serverar dem i sina skal. Kryddningen varierar från land till land och region till region.

Såhär heter sniglar på olika språk:
Franska: Escargot
Spanska: Caracoles
Maltesiska: Bebbux
Grekiska: Chochlioí

På de här restaurangerna kan du prova sniglar:

Le Frog – Tripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Nice, Frankrike)
North Country Bar & Restaurant – Tripadvisor-omdöme: 4/5 (Rabat, Malta)
L’Escargot – Tripadvisor-omdöme: 4/5 (Mellieha, Malta)
Taverna Kavouras – Tripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Chania stad, Kreta, Grekland)

Tunga

Ox- eller kotunga ser man inte vanligen i det svenska köket, men faktum är att den här ingrediensen är en del av den klassiskt svenska husmanskosten och har ätits runtom Europa sedan länge. Nuförtiden kanske många rynkar på näsan när de kommer i kontakt med kotunga, men i Spanien, Frankrike, Portugal, Turkiet och även Japan görs smarriga rätter där den fetthaltiga tungan antingen stuvas, steks eller grillas.

Såhär heter tunga på olika språk:
Spanska: Lengua
Portugisiska: Lingua

På de här restaurangerna kan du prova tunga:

Tlaxcal – Tripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Barcelona, Costa Brava, Spanien)
Restaurante Belo Horizonte – Tripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Guarda, Portugal)

Grodlår

En annan rätt som förknippas med Frankrike men dyker up i många cuisine är Cuisses de Grenouille -grodlår. Grodlår har enligt många en konsistens som liknar en blandning mellan fisk och kyckling, och smaken påminner om det sistnämnda en hel del. De steks ofta med salt, peppar och lokala kryddor och serveras med vitlöksmayonnaise kring Medelhavet.

Såhär heter grodlår på andra språk:
Franska: Cuisses de Grenouille
Italienska: Cosce di Rana
Spanska: Ancas de Rana.

På de här restaurangerna kan du prova grodlår:

Kouax Restaurant – Tripadvisor-omdöme: 4/5 (Mellieha, Malta) (Ioannina, Grekland)
Le Frog – Tripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Nice, Frankrike)
Casa Bella – Tripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Stuart, Florida, USA)

Inälvor

I många länder i modern tid ses inälvor som något äckligt och fult, men i vissa länder sägs det att allt på djuret är ätbart. I matbutiker i bland annat Spanien och Turkiet kan du hitta riktigt ruggiga ingredienser som njure, kolever eller till och med hjärna och hjärta. Gris verkar vara en favorit. Prova på den spanska rätten Zarajos, där lamm-tarmar marineras, flätas ihop och grillas tills de är gyllene krispiga.

På de här restaurangerna kan du prova inälvor:

El Jamonal de Ramonet Tripadvisor-omdöme: 4/5 (Denia, Costa Blanca, Spanien)
Bakis BrothersTripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Embonas, Rhodos, Grekland)
Sampiyon Kokorec Tripadvisor-omdöme: 4/5 (Konyaalti, Antalya, Turkiet)
Mee Ton PoeTripadvisor-omdöme: 4/5 (Phuket stad, Phuket, Thailand)

Blodkorv

Blodkorv är en korvlik version av vår blodpudding. De kan finnas över hela världen, och som nämnt tidigare så är blodet en ingrediens som tillsammans med inälvor tyder på att man kan ta tillvara på alla delar av djuret vid slakt. I Spanien innehåller blodkorven grisblod, lök, kryddpaprika, oregano och ris. Riset byts ibland ut mot potatis eller zucchini, och blodkorven serveras ofta som tapas. Varianter av dessa förekommer i bland annat Frankrike, Italien och Turkiet. Besöker du Thailand kan du testa korvarna i soppor, nudelrätter eller serverade med kryddig dippsås.

Såhär heter blodkorv på andra språk:
Spanska: Morcilla de Burgos
Franska: Boudin Noir
Italienska: Sanguinaccio
Turkiska: Buristo
Thailändska: Sai Krok Lueat

På de här restaurangerna kan du prova blodkorv:

Taberna la llesca – Tripadvisor-omdöme: 4/5 (Barcelona, Costa Brava, Spanien)
Tapeo de Cervantes – Tripadvisor-omdöme: 4/5 (Malaga, Costa del Sol, Spanien)
Bistrot d’Antoine – Tripadvisor-omdöme: 4/5 (Nice, Frankrike)

Insekter

Alla känner vi någon som har tagit hem en påse ostfriterade maskar från Thailand… Insekter har ätits sedan urminnes tider och utgör den traditionella dieten för cirka två miljarder människor världen över. De nämns även i bibeln! På den tiden kokades syrsor, skalbaggar och gräshoppor i saltvatten och användes i soppor. Numera finns syrs-mjöl, maskburgare, proteinbarer, insektspasta och insektschips att köpas. Besöker du sydeuropeiska och sydostasiatiska länder kan du även hitta marknader som säljer syrsor på spett och liknande. Kanske inte är någonting för den klenmagade…

På de här restaurangerna kan du prova insekter:

Marknaden på Bangla Road – Tripadvisor-omdöme: 4/5 (Phuket stad, Phuket, Thailand)
EntoMood (Barcelona, Costa Brava, Spanien)

Fötter

Fötter från gris, får och kor används i recept från många kök. De äts hela, i stuvningar eller på grillspett. I Italien finns en rätt där grisfötter fylls med malet fläsk och kallas Zampone, och i Spanien görs bland annat långkokt korv med grisfötter. Turkiet har en soppa gjort på kofötter som heter Ayak Paça.

Såhär heter fötter på andra språk:
Spanska: Pies
Italienska: Zampetti
Turkiska: Paça

På de här restaurangerna kan man prova fötter:

Parellada – Tripadvisor-omdöme: 4/5 (Barcelona, Costa Brava, Spanien)
Kiniras – Tripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Paphos, Cypern)
Tiflis – Tripadvisor-omdöme: 4/5 (Limassol, Cypern)

Fårhjärna

I de östra delarna av medelhavet specifikt är fårhjärna en favorit, men de förekommer även i bland annat Spanien och Grekland. I Turkiet friteras de eller bakas i ugn tillsammans med en mängd kryddor. Även fast hjärna kan verka rätt osmakligt så innehåller de faktiskt många mycket nyttiga fetter, bland annat DHA som är en viktig omega-3 fettsyra.

Såhär heter hjärna på andra språk:
Turkiska: Beyin
Spanska: Cerebro

På de här restaurangerna kan du prova hjärna:

Flash – Tripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Alanya, Antalya, Turkiet)
Arodamos – Tripadvisor-omdöme: 5/5 (Anogia, Kreta, Grekland)
El Cortijo – Tripadvisor-omdöme: 4,5/5 (Marbella, Costa del Sol, Spanien)

De här rätterna kanske inte är för alla, men för de som letar efter något nytt att testa finns kulinariska äventyr runt varje hörn vart man än åker. Personligen gillar jag tanken på att man utnyttjar djurkroppen till fullo istället för att kasta bort användbara bitar.

Tills nästa gång!


Skrivet den 26 juni 2019 av

Pella Helenius

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.