De bästa cykelresmålen för familjer

Den aktiva familjen trivs kanske inte riktigt med att ligga vid poolen dagen lång, utan det bästa sättet är då att uppleva ett semesterresmål genom att lämna hotellet och cykla ute i naturen. Nu när hösten ligger precis runt hörnet har eBeach valt att undersöka de mest familjevänliga cykelrutter för familjer i Europa. För varje resmål rekommenderar vi också ett hotell som erbjuder cykeluthyrning, för dig som inte vill ta med din egen.

Balearerna – Mallorca

Mallorca är redan ett av de mest populära semesterresmålen bland skandinaver och med sina många kullar och bildsköna natur är det också på topplistan över ställen där du kan träna dina lårmuskler. Vi rekommenderar kusten vid Bahia de Pollensa. Här kan du och familjen börja cykelturen uppe i Alcúdia och ta den 8 km långa rutten ner till den vackra byn Puerto Pollensa. Större delen av vägen går att cykla – så bättre än så blir det inte! De mer erfarna cyklisterna kan ta den branta vägen vidare till Cap Formentor där du kan njuta av den fantastiska utsikten.  

Vi rekommenderar: Club Mac Alcudia

https://www.instagram.com/p/BikcGOpAI6j/?taken-by=carlaalfonso

 

Costa Brava – Malgrat de Mar

Costa Brava är känt för allt från romantiska byar och familjevänliga hotell till ungdomsresmål som Lloret de Mar. Det milda klimatet och de långa, varma somrarna gör en höstsemester med cykeln i Malgrat de Mar perfekt för familjen. Här är det inte packat med turister, fortfarande soligt och vacker natur. Resan är omkring 10 km lång och den består av viss cykling på bilväg, så var lite uppmärksam på bilarna!

Vi rekommenderar: Alegria Maripins

https://www.instagram.com/p/BigzAhKhtqY/?taken-by=carloscr_84

Costa del Sol – Benalmádena

Inte nog med att Costa del Sol är fullt av magiska stränder, massor av kultur och spännande historia, området är också perfekt att utforska på cykeln med familjen. Vi kan tipsa om semesterorten Benalmádena. Här kan du koppla av på en av stränderna, eftersom oktober fortfarande erbjuder en medeltemperatur omkring 21 grader. Vi tipsar om en snirklande väg inåt landet som till slut tar dig till Benalmádena Stupa, den största buddistiska stupan i Europa. Vägen är ungefär 6,5 km lång och tar dig upp på en höjd av cirka 250 meter över havet. Här kan du därför också njuta av den häftiga havsutsikten.

Vi rekommenderar: Best Benalmadena

Kroatien – Dubrovnik

Dubrovnik är känt för sin pittoreska arkitektur och sina vackra landskap. Oktober månad bjuder fortfarande på varma temperaturer runt 20 grader och är därför perfekt för en aktiv höstsemester. Det gamla ångtåget Ciro körde förr i tiden mellan Dubrovnik i Kroatien och Mostar i den södra delen av nuvarande Bosnien. Resterna av järnvägen har idag blivit omvandlat till ett häftigt ’open-air museum’, där såväl turister som lokalbor kan, om de är modiga nog, cykla hela vägen från Dubrovnik till Mostar. Vägen är totalt omkring 160 km och du kan njuta av naturen och alla de gamla stationerna längs med vägkanten. Vi rekommenderar att du börjar rutten i Dubrovnik och cyklar så långt du vill.

Vi rekommenderar: Hotel Vis

https://www.instagram.com/p/BV4E40XBv64/?taken-by=bergersride

Tips inför en cykelsemester med barn

När det kommer till semester med småbarn ska det helst hända något hela tiden. Cykelsemestern är ett perfekt sätt att uppleva ett resmål som familj och skapa en massa nya minnen. Här är ett par tips, så du behöver bara packa dina väskor och ge dig iväg:

  • Barn orkar cykla mer än man tror – en lång cykeltur är inget problem, så länge det är gott om pauser och vatten.  
  • Kom ihåg solkrämen! Av egen erfarenhet kan jag säga att det inte räcker med att smörja in sig på morgonen innan en lång cykeltur i solen. Smörj istället in dig regelbundet under dagen.
  • Barncyklar får inte vara för stora eller lastade med för mycket väskor, eftersom det kan göra en längre cykeltur rätt jobbig.
  • Om ditt barn inte är tillräckligt gammalt för att cykla själv finns det flera andra alternativ. Kolla till exempel om hotellet, eller en lokal cykeluthyrning, har påhängscyklar att sätta fast på de vuxnas cyklar, eller en cykelvagn för de allra minsta.
  • Glöm inte cykelhjälmen! Det är viktigt att alla familjemedlemmar har säkerheten som första prioritet.
  • Sist men inte minst, kom ihåg att planera din rutt innan du ger dig iväg! Var noga med att ta med en karta så du inte hamnar på villovägar. Många cykelvägar går genom landskap utan den bästa internettäckningen, så en gammeldags karta är en bra idé att ta med.

 

Är du sugen på en aktivitetsfylld höstresa, men helst inte på cykelsadeln, kan du läsa mer här!

Skrivet den 20 september 2018 av

Katrine Jonsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.