8 maträtter att testa i Phuket

Det thailändska köket har några av de mest färggranna och smakrika rätterna i hela världen, där söt blandas med surt, salt och starkt. Här hittar du frukt i konstiga former och färger, smakrika nudelrätter i kryddig buljong och japp… Insekter. Med så mycket att prova på så vill man vara säker på att man hittar alla godbitar, så vi har gjort all research åt dig (delvis från förstahandsupplevelser) och skapat en lista av våra 8 favoriträtter i Phuket!

Frukt!

..Okej detta är inte en maträtt precis, men frukten i södra Thailand slår i stort sett all annan frukt någonsin i saftighet och färskhet. Här kommer du att hitta exotisk frukt du aldrig har ätit tidigare, såsom den knallrosa drakfrukten, den taggiga rambutanen eller den stora citrusfrukten pomelo.

Durian är en riktig favorit i hela Thailand, och vissa som har ätit den säger att den påminner om vaniljsås och mandlar i smaken. Andra säger att den smakar som kloak luktar. Det är upp till var och en att testa om man vill såklart! Jag gillar den!

Mee Hokkien

Den här rätten härstammar från Fujian-provinsen i Kina, och består av ägg- eller vetenudlar som tillsammans med fräst fläsk, skaldjur, ägg och grönsaker kokas ihop med fläskbuljong och smaksätts med krispiga shalottenlökar och vitlök. En riktig Phuketspecialitet!

Nam Kang Sai

Nam Kang Sai är thailändsk slush-ice, eller shaved ice. Den är sötare och mer färgstark än vanlig slush-ice och innehåller banangelé, röda bönor och sirap. Perfekt när man spenderar en heldag på stranden…! Dessutom gör de sig väldigt bra på bild också.

Tom Yum Goong

Som en av nationalrätterna i Thailand så är denna soppa ett måste när man besöker Phuket, då det faktiskt är här den kommer ifrån. Soppan är sötsur och kryddig och innehåller citrongräs, räkor, svamp och chili. På de flesta restauranger kan man få Tom Yum Goong som både förrätt och huvudrätt.

Pad Thai

De flesta har såklart testat eller hört talas som denna internationellt älskade rätt. Pad Thai är troligtvis den mest kända rätten från Thailand, men ingenting går upp mot att prova på den i sitt hemland. Alla regioner i Thailand har sitt sätt att tillaga Pad Thai på, och i Phuket ser man influenser från bland annat det Indonesiska köket. Pad Thai översätts simpelt nog till ”stekta nudlar”, och innehåller risnudlar, kyckling och/eller skaldjur, krispiga grönsaker, koriander, lök och ägg. Detta mixas sedan med en tamarindbaserad sås och toppas med jordnötter.

Friterade insekter

Framtidens protein, någon?! Kanske inte… Alla känner vi någon som har besökt Thailand och kommit tillbaka med en påse ostfriterade maskar. Insekter kanske inte är något för alla (haha) men för den modige finns gräshoppor, skorpioner, silkesmaskar, kackerlackor och mycket mer.

Jag skulle tipsa om att undvika de största och fetaste skalbaggarna dock…

Moo ping

Klassiska grillspett a la Thai! Moo ping är troligtvis den mest populära gatumaten runtom i hela Thailand. På varje marknad du besöker kommer du stöta på dessa sötstarka spett. De består oftast av fläsk som marineras i söt sojasås eller satay-glasyr. Mums.

Kanom Jeeb / Dim Sum

Dim Sum är ursprungligen från Kina, men i Phuket har de tagit denna internationellt älskade rätt och gett den en distinkt thai-twist. Dessa färgglada degknyten äts vanligtvis till frukost, fylls med kött, skaldjur eller grönsaker och kommer i alla olika storlekar och former.

Redo att besöka Phuket än? Läs mer om detta tropiska paradis här, och kolla även in våra topp 5 anledningar att besöka Phuket.

Tills nästa gång!

Skrivet den 31 maj 2019 av

Jesper Carlström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.