14 oktober: Årets bästa dag!

När jag sitter och skriver den här bloggen försöker jag lista mina favoritdagar under året. Julafton hamnar nog i toppen av listan, precis som alla de dagarna jag ligger på en strand i solen, men idag, den 14 oktober är kanske den dag jag älskar allra mest. Varför undrar du kanske nu? Jo, det är den internationella dessertdagen idag! Årets bästa dag. Dagen till ära har jag därför valt att fira med en aptitretande lista på sötsaker från hela världen, som du definitivt förtjänar att prova.

Egypten: Umm Ali

Även känt som Om Ali eller Oumm Ali. Kärt barn har många namn brukar man ju säga. Namnet på den här desserten betyder ”Alis mamma” och det är en klar egyptisk favorit. Den består vanligtvis av smulat bröd eller smördeg, blandat med pistagenötter, kokosflarn, russin och massor av socker. Man häller sen på mjölk eller grädde, strör kanel över och gräddar den i ugnen tills den blir gyllengul. Umm Ali kan ätas både varm och kall, så det är bara att välja det du föredrar.

Frankrike: Crème brûlée

Crème brûlée är en fransk klassiker som är lika enkel som den är smarrig. Desserten består av en fet vaniljkräm bestående av äggulor, vanilj och grädde, som därefter täcks av ett lager socker som karamelliseras. Trots de få ingredienserna ska det sägas att den är rätt svår att laga (öhum, egen erfarenhet). Det gör den dock inte mindre fantastisk!

https://www.instagram.com/p/BoepuNTn_Nv/?tagged=cremebrulee

Grekland: Bougatsa

Bougatsa är den grekiska varianten av wienerbröd. Det är ett slags sött bakverk som äts till frukost bestående av vaniljkräm och filodeg. Desserten penslas med smält smör och man strör florsocker och kanel ovanpå. Alltså, även om den oftast äts till frukost tycker jag att det låter som något jag skulle kunna tänka mig att äta vid alla tider på dygnet.  

https://www.instagram.com/p/Bod0cz1DFx0/?tagged=bougatsa

USA: Äppelpaj

Många länder har sina egna versioner av den alltid lika populära äppelpajen, men om det är några som verkligen har gjort det till en nationalsymbol är det amerikanerna. Även om den faktiskt kom till kolonierna med britter, holländare och oss svenskar. Den här amerikanska pärlan består av pajdeg med en fyllning av äpplen, kanel, muskotnöt och citronsaft. Fun fact: I staten New Mexico finns det faktiskt en liten landsby som är uppkallad dess lilla bageris kända äppelpajer. Byn heter, passande nog, Pie Town.

https://www.instagram.com/p/BogYMf2gp9t/?tagged=applepie

Turkiet: Baklava

Jag har valt att avsluta med den kanske sötaste av desserter, årets bästa dag till ära, nämligen baklava. Den består av många tunna lager av filodeg som separeras med smält smör. Ovanpå dessa strös ett lager av olika sorters nötter, såsom pistagenötter och valnötter. Dessa täcks sen med ännu fler lager filodeg (munnen vattnas bara när jag tänker på det!). Innan de bakas skärs dem i mindre bitar och efter att man tar ut dem från ugnen häller man över sirap som tränger in i degen. Jag tror att jag kan ha fått ett par hål i tänderna bara av att skriva det här, men det var värt det!

https://www.instagram.com/p/BogU9PzBmD6/?tagged=baklava

 

Är du också en gottegris? Kom iväg på semester nu med en av våra sista minuten-resor!

Skrivet den 14 oktober 2018 av

Katrine Jonsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.