Stränder i Turkiet

Stränder i Turkiet

Turkiet är synonymt med kilometerlånga, kritvita stränder och turkost, kristallklart hav. Är man ute efter sol och bad är Turkiet utan tvekan den perfekta destinationen. Nedan har vi samlat en lista med detta fantastiska lands topp fem-stränder, samt med information om boenden nära och lite kort om vad man göra på de olika stränderna. Stränderna hittas bland annat i Antalya, Bodrum och Dalaman. Scrolla ned och ta en genväg till stranden tillsammans med oss.

Stränder med Blå Flagg

Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse för fritidsbåtshamnar och stränder som finns i 45 länder och ges ut av det Europeiska miljövårdsrådet. För att uppfylla kriterierna ställs krav på bland annat vattenkvalitet, badsäkerhet, service och miljöinformation. Spanien är det land med störst antal stränder som har belönats med Blå Flagg, men Antalya är faktiskt det resmål som har flest Blå Flagg-stränder. I Turkiet hittas massvis med Blå Flagg-belönade stränder och det är en bra markör att rätta sig efter om man vill försäkra sig om en strandupplevelse i absolut världsklass.

Kabak Beach, Fethiye

Kabak Beach ligger ca 25 km söder om Olu Deniz, och är en liten och undangömd strand med kritvit sand och turkost vatten. Stranden är vackert inramad av pinjeskogar och är ett populärt val för vandrare.

Populära hotell

Klicka er vidare för att se fler hotell i Dalaman.

Att se och göra

Sol och bad på Kabak-stranden är ett måste om man vandrar Lycian Way-rutten, som gör ett stopp här. Stranden ligger även endast 30 min från en pittoresk by med samma namn, väl värd ett besök om man vill få inblick i den lokala vardagen eller äta traditionell turkisk mat på någon av byns restauranger.

Blue Lagoon, Olu Deniz

Blue Lagoon ligger mitt i ett naturreservat, där Egeiska havet möter Medelhavet, och är en av Turkiets mest berömda stränder. Många hävdar även att det är en av de vackraste stränderna i världen, främst tack vare vattnet som skiftar i olika nyanser av blå och knappt ser verkligt ut.

Populära hotell

Att se och göra

Äventyrslystna resenärer kommer säkerligen känna sig som fisken i vattnet i Blue Lagoon. Babadag-bergen ligger precis bakom stranden och är en ypperlig plats för skärmflygning och liknande sporter.

Cleopatra’s Beach, Alanya

Cleopatra’s Beach är en riktig turistfavorit, centralt belägen i Alanya och en av de bästa stränderna i Turkiet. Stranden är hela 2,5 kilometer lång och erbjuder en lång rad olika butiker, kaféer och restauranger.

Populära hotell

Vi har även sammanställt en hel sida med hotell i Alanya för de svårövertygade.

Att se och göra

Tack vare sitt centrala läge är Cleopatra’s Beach den perfekta stranden för att kombinera strandhäng med shopping och stadsliv. Här kan man enkelt spendera morgonen på stranden, eftermiddagen i stadskärnan och därefter återvända till stranden för en mysig kvällsdrink.

Patara Beach, Gelemiş

Patara Beach är ett naturälskares paradis och är hela 18 km lång – faktiskt Turkiets längta strand och en av de mest pittoreska. Här finns kalkstensklippor, sanddyner och dessutom historiska lämningar från den antika civilisation som tidigare höll till här.

Populära hotell

Att se och göra

Patara Beach ligger mitt i ett naturreserverat och har ett rikt fågelliv – många fågelentusiaster kommer hit för att fota de exotiska arter som finns här. Dessutom är Patara Beach ett häckningsområde för den utrotningshotade karettsköldpaddan, har man tur får man kanske se några (men inte röra, såklart).

İztuzu Beach, Dalyan

İztuzu Beach är en av Turkiets främsta eko-stränder och är ännu en populär häckningsplats för sköldpaddor. Turistmassorna håller sig borta från denna strand, vilket garanterar en lugn och mysig dag utan trängsel och stök.

Populära hotell

Att se och göra

İztuzu Beach erbjuder kanske inte speciellt många faciliteter, men de som finns på stranden är av traditionell typ och erbjuder sött turkiskt te och gözleme-pannkakor. Att sippa på ett gott te vid stranden är en oförglömlig upplevelse, med utsikt över det turkosblå havet och mot Dalyan-deltat.

Fler stränder

Besök gärna vår blogg för att läsa på ytterligare om den turkiska rivierans fantastiska stränder. Om ni inte fått nog av stränder, har vi även samlat en lista med olika stränder på alla våra destinationer. Klicka på bilden nedan för att se ett urval av några av våra orter som har belönats med ett imponerande antal Blå Flagg-stränder.

Stränder i Turkiet

Osäkra på vad som finns att göra i Turkiet? Vi har sammanställt en lista med massvis av aktiviteter i Turkiet så att ni aldrig får en tråkig stund.