Stränder med Blå Flagg

Stränder med Blå Flagg

Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse som ges ut av det Europeiska miljövårdsrådet till stränder som har det där lilla extra. För att uppfylla kriterierna ställs krav på bland annat vattenkvalitet, badsäkerhet, service och miljöinformation. De flesta av våra resmål har många stränder som är belönade med utmärkelsen, därför har vi samlat de resmålen som erbjuder allra flest stränder med Blå Flagg.

1) Antalya - 194 stränder med Blå Flagg

Även om Spanien är det land som har störst antal stränder belönade med utmärkelsen Blå Flagg, är det faktiskt Antalya i Turkiet som toppar listan över resmål med flest Blå Flagg-stränder. Här hittar du mängder med vita sandstränder på orter som Lara, Kemer och Serik. Några av de mest populära stränderna är Maxx Royal Kemer, som har haft utmärkelsen Blå Flagg sedan 1999, och Mermerli Beach, som ligger mitt i centrala Antalya.

Nyfikna på fler turkiska stränder? Om ja, klicka här.

2) Algarve - 84 stränder med Blå Flagg

Med 84 Blå Flagg-belönade stränder är Portugals Algarvekust nummer två på vår lista. Här finns allt ifrån livliga, långgrunda sandstränder till lugna, avskilda stränder omgivna av klippor. Santa Eulalia i Albufeira ligger precis vid en lummig tallskog, medan folkliga Quarteira Beach erbjuder många lokala matställen och butiker i närheten.

3) Costa Blanca - 62 stränder med Blå Flagg

Den spanska kusten med flest stränder som är belönade med utmärkelsen Blå Flagg, 62 för att vara exakt, är Costa Blanca. Costa Blanca betyder”den vita kusten” och har fått sitt namn efter de många vita sandstränderna. På den välkända Levante-stranden i Benidorm kan du strosa längs med den trevliga strandpromenaden, medan stadsstranden Playa del Postiguet i Alicante har en häftig utsikt mot slottet Castillo de Santa Bárbara.

4) Cypern - 57 stränder med Blå Flagg

Strax efter Costa Blanca hittar vi Cypern med 57 stränder belönade med Blå Flagg. Den omtyckta ön erbjuder ett stort urval av stränder för alla smaker. Pissouri-stranden ligger i den pittoreska byn med samma namn och erbjuder sand blandad med färgglada småstenar. Dessutom ger de mäktiga Cape Aspro-klipporna skydd för vinden, så du kan sola ostört. För dig som gillar vattensport är Coral Bay på västra Cypern ett perfekt ställe med lagom höga vågor.

5) Mallorca - 31 stränder med Blå Flagg

Med över 50 km av sandstränder är det ingen överraskning att Mallorca kniper femteplatsen. Här finns 31 stränder med utmärkelsen Blå Flagg. Populära stränder är bland annat den familjevänliga Alcudia-stranden på norra delen av ön och den lilla men naggande goda Cala Estancia, som ligger strax utanför huvudstaden Palma de Mallorca. Passa på att njut av ett glas iskall sangria på någon av de fina små barerna vid strandpromenaden.