Att göra i Dalaman

Att göra i Dalaman

Turkiet är ett av svenskarnas absoluta favoritresmål, och det är lätt att förstå varför. Hotellen här erbjuder förstklassig service och moderna faciliteter, shoppingutbudet är brett och billigt och maten är världsberömd. Dessutom finns här några av de bästa stränderna i världen. En av svenska semesterfirares (och folk från hela världen) absoluta favoriter är utan tvekan Dalaman och någon av dess många fantastiska semesterorter som garanterar en underbar solresa och minnen för livet.

Se och göra i Dalaman

Mångsidiga Dalaman erbjuder kilometerlånga stränder och turkosblått vatten i kombination med historisk arkitektur, prisvärd shopping och fantastisk mat. Denna regions många semesterorter erbjuder något för alla smaker – och plånböcker, och garanterar en lyckad solresa.

Nedan har vi samlat en lista över de bästa aktiviteterna och sevärdheterna i Dalamans fyra mest populära semesterorter: Fethiye, Icmeler, Marmaris och Olu Deniz. Scrolla ned och låt er inspireras.

Att göra i Fethiye

Fethiye är en vacker hamnstad belägen på Turkiets sydvästra kust, med en befolkning på ca 147 000 invånare. Fethiye ligger på platsen för den antika lykiska staden Telmessos, en del av ett antikt landskap i denna del av Turkiet som uppstod redan 1 000 år f.Kr. Lykien styrdes fram till 1100-talet av flera civilisationer, som alla lämnat avtryck i Fethiye i form av historiska lämningar som står kvar än idag. Lykierna är bl.a. kända för sina storslagna gravmonument, däribland den imponerande Amyntas-graven. Från Fethiye anordnas även många båtturer runtom den turkiska rivieran, bl.a. till staden Olu Deniz och Butterfly Valley.

 • Butterfly Valley - Butterfly Valley är en vacker dal som fått sitt namn av de många olika fjärilsarter som hittas här. Mitt i dalen finns en vik med en liten strand som endast nås med taxibåt från Olu Deniz – en av de mest pittoreska stränderna i Turkiet och en undangömd pärla som få resenärer upptäcker.
 • Gemiler - Gemiler är en liten ö utanför Fethiyes kust. Nuförtiden är ön obebodd, men de tusenåriga kyrkoruinerna vittnar om att ön tidigare hade ett aktivt folkliv. Faktiskt tror arkeologer att ön är Nikolaus av Myras ursprungliga begravningsplats, innan hans reliker slutligen fördes till Bari i Italien.
 • Katranci naturpark - Katranci naturpark, eller Katranci Koyu Tabiat Parki, ligger i Yaniklar, utanför Fethiye. Här kan resenärer vandra i de lummiga skogarna, spendera en dag på den oförstörda stranden eller spendera natten i ett tält omringade av syrsornas lugnande sång.
 • Telmessos - Telmessos var Lykiens största stad, och tros ha uppförts så tidigt som år 1000 f.Kr. Staden var känd över hela Lykien för bl.a. sin prästskola, och erövrades av Alexander den store år 334 f.Kr. Stadens ruiner är välbevarade och öppna för besökare, som därmed har möjlighet att få en unik och spännande inblick i en av antikens mäktigaste städer.
 • Amyntas-graven - Amyntas-graven, även känd som Fethiye-graven, är en antik gravplats i Telmessos som uppfördes år 350 f.Kr. Namnet har hämtas från den grekiska skrift som finns ingraverad på ena sidan av graven – ”Amyntou tou Ermagiou”, med betydelsen ’Amyntas, son av Hermagios’.
 • Hotelltips

  Att göra i Icmeler

  Cirka 8 km sydväst från staden Marmaris ligger Icmeler. Icmeler är vackert inramat av en lummig barrskog och ståtliga berg som är väldigt populära att både klättra och vandra i. Här finns såklart också den vackra stranden Icmeler Beach, med fantastiskt blått hav och ljusa sanddynor. Liksom i de flesta semesterorter i Turkiet, erbjuds besökare möjligheten att kombinera sol och bad med intressant historia och kultur – i detta fall främst från Karien-civilisationen som fick ett abrupt slut när dess städer erövrades av Alexander den store.

 • Icmeler Beach - Icmeler Beach är Icmelers centralt belägna kilometerlånga strand med kritvit sand och turkosblått vatten. Utmed stranden finns massvis med restauranger och barer, som utöver mat och dryck erbjuder gratis solstolar till sina gäster. Från stranden finns det taxibåtar till andra orter och närliggande öar, och det finns även dolmus-bussar som tar en varthelst man vill (inom rimliga gränser).
 • Loppmarknad - Varje onsdag hålls en loppmarknad i centrala Icmeler som säljer allt man kan tänka sig, och mer därtill. Porträtt av okända släktingar? Check. Exotiska kryddor? Check. Billiga kläder av lokala och internationella märken? Check. Bli inte förvånad om större delen av reskassan slutligen spenderas här.
 • Turunc - Turunc är en lugn semesterort på bilavstånd från Icmeler och en mysig dagsutflykt för semesterfirare här. I Turunc kan man lugnt spatsera längst med havet eller ta sig ett gott mål mat på någon av de trivsamma restaurangerna. Nära inpå hittas även ruinerna av Aphrodisias, en antik grekisk stad med massvis av imponerande ruiner som står kvar än idag. Här kan man besöka Afrodites tempel, Odeon-teatern, tetrapylon-templet och många fler imponerande historiska byggverk.
 • Oranihiye - Oranihiye är en pittoresk by och ett populärt besöksmål för resenärer som spenderar sin solsemester i Icmeler. Oranihiye har en 150 m lång strand som är vackert inramad av höga skogbeklädda berg, med gott om plats för att sprida ut sig utmed det långgrunda vattnet. De flesta besökare väljer att resa hit med Jeep Safari – ett populärt färdmedel som hotellen mer än gärna bokar samt organiserar åt sina gäster.
 • Gokova - Gokova är en trevlig by en kort bilresa från Icmeler, och var under antiken platsen för den kariska staden Idyma. Karien var ett antikt kustlandskap i Mindre Asien, däribland Turkiet, som härskade över denna region fram till 1000 f.Kr. I Gokova står ett stort antal ruiner från den tidigare civilisationen kvar, däribland stengraven i Kozlukuyu – som även kallas ”The Scream” på grund av de tre hål som får grottan att likna ett skräckinjagande ansikte.
 • Hotelltips

  Att göra i Marmaris

  Mitt emellan Medelhavet och det Egeiska havet ligger undersköna Marmaris. Denna kuststad ligger bekvämt på den sydvästra delen av den Turkiska rivieran, och har sedan länge varit en toppdestination för semesterfirare av alla åldrar. Staden var under antiken känd som Psykos, och nämns under detta namn redan 3500 f.Kr. Här finner du uråldriga ruiner, vidder av sandstränder och en sprudlande stadskärna.

 • Atlantis Water Park - Atlantis Water Park är en av de största vattenparkerna i Turkiet, och en fantastisk dagsutflykt för familjer. Utöver oräkneliga vattenrutschkanor, finns här vågpooler, minigolf, bowling, restauranger, barer och ett fullspäckat underhållningsprogram. Vattenparken ligger precis vid vattnet med en egen privat strand, som erbjuder besökare gratis solstolar och parasoller hela dagen lång.
 • Ridning - En populär aktivitet i Marmaris är ridning, både längst med havet och i de lummiga skogarna. Det mesta av ridningen sker i skogen, bland grönskande apelsinträd och vilda forsar. Är man intresserad av ridning rekommenderas man att ta kontakt med sitt hotell som mer än gärna organiserar utflykten åt sina gäster.
 • Marmaris slott - Marmaris slott höjer sig stolt över staden och erbjuder fantastiska vyer över havet och ölandskapet. Slottet byggdes under 1700-talet enligt Sultan Süleymans order, som skulle iväg på en militärexpedition och ville att slottet skulle användas som militärbas under tiden han var borta. Slottet huserar sedan 1991 Marmaris arkeologiska museum.
 • Netsel hamn - Netsel hamn är en av de mest prestigefulla hamnarna i östra Medelhavet, och full med lyxiga privatbåtar och stora kryssningsfartyg. Unikt för Netsel är dess stadsnära läge mitt i Marmarus vackra bukt, men även den pinjeskog som vackert ramar in och skyddar de besökande skeppen.
 • Uzunyali Beach - Uzunyali Beach, även kallad Long Beach, är en av Marmaris två huvudsaklga stränder. Uzunyali är hela tre km lång och sträcker sig från Marmaris bort mot Icmeler, full med barer och restauranger som kommer till liv på kvällen. Det bästa med barerna och restaurangerna här är utan tvekan den magiska utsikt som de alla erbjuder över Marmaris bukt.
 • Hotelltips

  Klicka gärna er vidare för att se fler hotell i Marmaris.

  Att göra i Olu Deniz

  Idealt beläget vid de vackra Babadag-bergen ligger staden Olu Deniz. Olu Deniz är bland annat hem till den legendariska stranden Olu Deniz Beach och startpunkt till anrika vandringsleden The Lycian Way, årligen utsedd till en av de vackraste vandringsrutterna i världen tack vare kombinationen av hav, berg och traditionella byar. I Olu Deniz hittar resenärer stadspuls kombinerat med fantastisk natur och strandliv.

 • Babadag - Babadag är ett berg utanför Olu Deniz, vars högsta topp har en höjd på 1 969 m. Här finns även en topp kallad Karatepe, med en höjd på 1 400 m. Berget är ett populärt utflyktsmål för modiga skärmflygningsfantaster, men även vandrare som söker sig hit för att njuta av mysiga rutter fulla med intressant flora och fauna – för att inte glömma den fantastiska utsikten.
 • Kabak Beach - Kabak Beach ligger ca 25 km söder om Olu Deniz, och är en liten och undangömd strand med kritvit sand och turkost vatten. Stranden är vackert inramad av pinjeskogar och är ett populärt val för vandrare. Stranden ligger även endast 30 min från en pittoresk by med samma namn, väl värd ett besök om man vill få inblick i den lokala vardagen eller äta traditionell turkisk mat på någon av byns restauranger.
 • Blå lagunen - Blue Lagoon ligger mitt i ett naturreservat, där Egeiska havet möter Medelhavet, och är en av Turkiets mest berömda stränder. Många hävdar även att det är en av de vackraste stränderna i världen, främst tack vare vattnet som skiftar i olika nyanser av blå. Sol och bad i den blå lagunen är ett måste om man vandrar The Lycian Way-vandringsrutten, som gör ett stopp här.
 • Carsi Caddesi - Carsi Caddesi är Olu Deniz välkända bar- och restauranggata. Gatan är full med både traditionella och internationella restauranger, livliga barer och stora diskotek som man kan spendera hela natten på.
 • Inci Restaurant - Inci Restaurant är ett obligatoriskt besöksmål för resenärer i Olu Deniz – en familjeägd restaurang med utsökta turkiska och grekiska rätter. Restaurangen är liten, så vill man vara säker på att få plats gör man bäst i att reservera ett bord innan. Restaurangen är känd för sin moussaka, och favoritefterrätten är utan tvekan de goda pannkakorna smaksatta med citron och socker.
 • Hotelltips

  Besök gärna vår blogg för att se vår lista över de fem bästa stränderna i Turkiet.

  All Inclusive-hotell

  Om ni är intresserade av All Inclusive-hotell, har vi samlat en lista med våra favoriter i Dalaman. Klicka på bilden nedan för att se ett urval av våra mest populära All Inclusive-hotell i Dalaman och boka din nästa solresa från endast 3 599:-.

  Att göra i Dalaman