Att göra i Bodrum

Att göra i Bodrum

Turkiet är ett av svenskarnas absoluta favoritresmål, och det är lätt att förstå varför. Hotellen här erbjuder förstklassig service och moderna faciliteter, shoppingutbudet är brett och billigt och maten är världsberömd. Dessutom finns här några av de bästa stränderna i världen. Många resenärer väljer att spendera sin semester i Bodrum och någon av dess många fantastiska semesterorter som garanterar en underbar solresa och minnen för livet.

Se och göra i Bodrum

Bodrum ger namn åt både en stad och en halvö, och semesterorterna på Bodrum-halvön utgör ett av de mest välbesökta turistområdena längs med Turkiets Egeiska kust. Regionen har en folkmängd på ca 120 000, och är liksom de flesta regioner i Turkiet full av historia och intressant kultur, utöver sol och bad. Hit reser både familjer och par för att få ta del av den turkiska kulturen, gastronomin och sevärdheterna. I Bodrum kan man njuta av solsken året runt, klassisk turkisk gästfrihet och självklart en mängd kritvita sandstränder.

Nedan har vi samlat en lista över de bästa aktiviteterna och sevärdheterna i några av Bodrums mest populära semesterorter: Bodrum stad, Gumbet, Torba och Turgutreis. Scrolla ned och låt er inspireras.

Bodrum stad

Bodrum är huvudstad i Mugla-provinsen och hem åt ca 36 000 invånare. Staden ligger vid platsen för den antika grekiska staden Halikarnassos. Många av Halikarnassos historiska monument finns bevarade än idag och är öppna för besökare. Stadens sydliga läge på Bodrum-halvöns yttersta spets möjliggör båtförbindelser med andra intressanta orter, däribland Kos i Grekland. Staden är även värd åt många festliga kulturevenemang under hela året, och det kan vara värt att kolla upp aktuella evenemang innan ett besök.

 • Bodrum slott - Bodrum slott, eller Bodrum Kalesi, färdigställdes under 1400-talets andra hälft. Slottet har fyra torn som alla bär namn av de nationer som var ansvariga för dess byggnation: England, Frankrike, Tyskland och Italien. Slottet var ursprungligen en kyrka, men efter den ottomanska erövringen 1523 så övergick slottet till att bli en moské. I samband med detta så lades även en minaret till. Nu huserar slottet Bodrums museum för undervattensarkeologi.
 • Färja till Kos - Från Bodrum går det att ta en färja till Kos, och fyra olika färjeföretag erbjuder en förbindelse med upp mot fem avgångar per dag. Resan tar ca 45 min och kostar runt 100 kr, och erbjuder en rolig dagsutflykt till fantastiska Grekland och ett av landets mest populära resmål.
 • Kara Ada - Kara Ada, även kallad Karaada och Kara Adasi, är en ö ca 6 km från Bodrum. Ön är den största utanför Bodrums kust och känd för mineralkällor som lokalborna hävdar har helande krafter. Ett tips är att äta en mysig lunch på restaurangen Arkanessos, med fantastiska utsikter över havet och vackert inramad av skogen. Restaurangen har tagit sitt namn från Kara Adas tidigare namn under antiken.
 • Zeki Murens konstmuseum - Zeki Muren (1931-1996) var en turkisk sångare, kompositör och skådespelare och ett av den turkiska klassiska musikens mest berömda namn. Hans smeknamn var ”Konstens son” och han fick även utmärkelsen ”statsartist” av den turkiska regeringen för sina bidrag till kulturen. Zeki Muren spenderade sina sista år i livet i Bodrum, och efter hans död gjordes hans hem om till ett museum. Museet är väl värt ett besök och visar upp intressanta objekt från Zekis liv, däribland kläder, tavlor, anteckningar, o.s.v.
 • Halikarnassos - Bodrum ligger vid platsen för den antika grekiska staden Halikarnassos, som tros ha uppstått runt 1 200 f.Kr. Många av stadens byggnader finns fortfarande kvar i form av välbevarade ruiner. Halikarnassos var under antiken mest känt för sitt mausoleum, som byggdes 353-350 f.Kr. Mausoleet tillhör ett av den antika världens sju underverk. Mausoleets ruiner är öppna för besökare, liksom den gamla teatern, som båda ger en inblick i Bodrums intressanta och flerkulturella historia.
 • Hotelltips

  Gumbet

  Gumbet ligger väst om Bodrum stad och är ett lugnare alternativ till dess betydligt livligare granne. Gumbet är vackert beläget i en vik med samma namn, och är en av de mest populära semesterorterna i denna region. Gumbet erbjuder fantastiska stränder och turkosblått hav i en lugn miljö, med Bodrum nära om man vill byta lugn mot stadsliv för en dag.

 • Gumbet Beach - Gumbet Beach är en kilometerlång strand som följer Gumbet-buktens naturliga kurva. Stranden är långgrund och perfekt för familjer som tryggt vill låta barnen plaska i vattnet, och full med vattensporter för aktiva resenärer. Här kan man prova på vattenskidor, vattenskoter, bananbåt och många fler aktiviteter. Här finns även många barer och restauranger att söka skugga på under dygnets varmaste timmar.
 • Fevziye - Fevziye är en gammaldags turkisk by på bilavstånd från Gumbet där besökare erbjuds en sann inblick i den lokala kulturen, med historiska byggnader och traditionella restauranger som serverar den turkiska matlagningens absolut godaste rätter. Ett besök till Fevziye kombineras med fördel med ett besök till den närliggande blå lagunen – en turkosblå lagun med källvatten, vackert inramad av lummiga kullar.
 • Bodrum Aqua Park - Bodrum Aqua Park, även kallad Aquapark Dedeman Bodrum, ligger i Ortakent, tvärsemot Gumbet, och är en av de största vattenparkerna i hela Turkiet. Parken har massvis med vattenrutschkanor för såväl vuxna som barn, en vågbassäng, skumfester, o.s.v. Många hotell organiserar transfer till parken så det är värt att kolla med hotellet innan man bokar egen transport. I parken finns även restauranger för välbehövd energi mellan åken.
 • Ephesus - Ephesus var en antik grekisk stad och grundades år 1000 f.Kr. Staden var huvudstad för det s.k. Joniska förbundet – ett förbund som bildades i slutet av 800-talet f.Kr. av tolv joniska städer. Staden var berömd för Artemis-templet, nu helt i ruiner, men flera andra byggnader står kvar i betydligt bättre skick. Speciellt värt ett besök är Celsus-biblioteket, som byggdes 110 f.Kr. och vars vackert utsmyckade fasad fortfarande står kvar.
 • Dalyan Beach - Dalyan Beach, även kallad Iztuzu Beach, är en av Turkiets främsta eko-stränder och en populär häckningsplats för sköldpaddor. Turistmassorna håller sig borta från denna strand, vilket garanterar en lugn och mysig dag utan trängsel och stök. Dalyan Beach erbjuder kanske inte speciellt många faciliteter, men de som finns på stranden är av traditionell typ och erbjuder sött turkiskt te och gözleme-pannkakor.
 • Hotelltips

  Bitez

  Bitez ligger endast en kort bilresa på fem minuter från Bodrum stad och är en välkommen paus från Bodrums stök och stoj. Ortens strand är vackert inramad av citrus- och olivträd och full med restauranger och barer, och varje söndag organiserar byns lokalbor en festlig loppmarknad med massvis av fynd. Byn har vackra byggnader som bevarats från dess storhetstid – däribland en mosaiktavla som föreställer en katedral från år 600 e.Kr.

 • Bitez Beach - Bitez Beach är centralt belägen och vackert inramad av citrus- och olivträd. Stranden ligger på promenadavstånd från Bitez by och promenaden mellan by och strand är mysig och tar ca 30 min. Längst med stranden finns det gott om barer med solstolar uppställda vid strandkanten.
 • Vattensporter - Bitez är en populär ort för vattensporter, och det lugna och långgrunda vattnet lockar vindsurfare från när och fjärran. På morgonen är vindarna lugna och stranden fylls av nybörjare, och på eftermiddagen när starkare vindar nalkas kommer de mer erfarna vindsurfarna fram och visar upp sina imponerande färdigheter.
 • The Bodrum Cup - The Bodrum Cup är en årlig segeltävling som organiseras av ERA Bodrum Sailing Club, med hundratals båtar som seglar ikapp längst med Bodrums kust. Tävlingen är en internationell tillställning och drar till sig besökare från hela världen – ett roligt evenemang som livar upp en annars livlig region ännu mer.
 • Pamukkale - Pamukalle är ett område med varma källor som 1988 togs upp på UNESCO:s världsarvslista. Pamukalles dammar är på trapplikande terrasser gjorda av kalksten fulla med stalaktiter, och landskapet är en magisk syn. Kalkstenens vita färg och utseende har gett platsen dess namn, med översättningen ’Bomullsfästingen’. Dammarna är upp mot 2 500 m långa och 500 m breda, så trots platsens popularitet behöver man inte trängas.
 • Loppmarknad - Varje söndag så hålls en loppmarknad i centrala Bitez, dit såväl lokalbor som turister flockas för att fynda bland allt som säljs. Förvånade nog är ett av de mest populära objekten till salu porträtt av gamla släktingar, men mycket annat finns att köpa, däribland textilier, kryddor, o.s.v.
 • Hotelltips

  Torba

  Torba är en autentisk gammal fiskeby som har lyckats behålla sin charm turismen till trots, som inte hittar hit i lika stora grupper som i andra orter på Bodrum-halvön. Stränderna erbjuder en lugn miljö med fantastisk natur, och massvis med vattensporter och båtutflykter skulle man tröttna på att vara i horisontellt läge.

 • Karnas Vineyards - Karnas Vineyards är en familjedriven vingård endast 25 min från Bodrums centrum. Vingården drivs helt av Selva och Haluk, som erbjuder vinprovningar, middagar och specialevenemang på utvalda högtider. Alla besökare erbjuds en rundtur på den vackra gården, samt en utförlig förklaring kring hur deras viner produceras.
 • Camel Beach - Camel Beach är en av Bodrums finaste sandstränder, och har fått sitt namn från de kameler som finns här. Många turister väljer faktiskt att utforska stranden på en kamelrygg. Här finns gott om restauranger och barer att söka svalka på under dygnets varmaste timmar. Vill man röra på sig rekommenderar vi att man promenerar bortom fyren, för att sedan fortsätta bort mot Ortakentyahsi-stranden.
 • Torba Plaji - Torba Plaji är en annan vacker badplats, vackert belägen i en lugn bukt befriad från turistmassorna. De flesta av besökarna är lokalinvånare som inte gärna delar med sig av strandens position, och som turist får man känslan av att vara på en oupptäckt, hemlig pärla.
 • Dykning - Torbas stränder lämpar sig väl för dykning, med lugnare miljö och gott om plats i havet att lugnt simma runt och utforska det magiska havslivet. Har man tur kan man t.o.m. få se en och annan havssköldpadda under ytan. Är man nybörjare finns det många dykkurser här, och flertal båtar som organiserar båtturer längre ut till havs.
 • Båtutflykt - Många reseoperatörer organiserar båtturer ut till havs – en fantastisk möjlighet att se Bodrum-halvön från en annan vinkel, och samtidigt ta del av diverse aktiviteter såsom dykning, fiske och mycket annat.
 • Hotelltips

  Turgutreis

  Turgutreis är Bodrum-halvöns näst största stad och en populär semesterort med stränder som tillsammans utgör en kustremsa på hela 5 km. Även härifrån går det att ta en färja till Kos, och liksom i Bodrum stad finns här en mängd aktiviteter och intressant kultur att ta del av utöver sol och bad.

 • Aspat Beach - Aspat Beach är dramatiskt inramad av höga palmbeklädda berg, och erbjuder en kilometerlång kritvit strand och turkosblått hav. Längst med stranden finns flera barer med intressanta triangeltak där man kan ta sig en och annan drink, och Bodrum stad är endast 20 min bort.
 • Catalada - Catalada är en ö ca 5 km från Turgutreis, med flera båtavgångar per dag för öns besökare. Ön kännetecknas för dess tre kullar – från vilka öns namn faktiskt även hämtats, med betydelsen ’gaffel-ön’. Ön har flera vackra stränder och är även perfekt för långpromenader längst med havet eller upp för de inte alltför branta kullarna.
 • Turgutreis Merkez Cami - Turgutreis Merkez Cami är Turgutreis centrala moské och väl värd ett besök på grund av dess vackra arkitektur. Två minareter höjer sig högt i skyn, och den vita fläckfria fasaden lyser starkt i solljuset. Insidan är vackert dekorerad med rosa detaljer och en stor kristallkrona hänger i moskéns mitt.
 • Dibeklihan kultur- och konstby - Dibeklihan kultur- och konstby är ett pittoreskt mat- och shoppingkomplex helt byggt i sten. Här finns många konstaffärer och verkstäder med lokal konst och hantverk, utomhusbiograf, teater, restauranger, barer, o.s.v. På kvällen kommer komplexet till liv och lyses stämningsfullt upp med hjälp av lyktor som skänker ett vackert gult ljus över kullerstenarna.
 • Sevket Sabanci-parken - Sevket Sabancu är en av Turkiets rikaste affärsmän och filantroper, och lät bygga en park i sitt eget namn precis vid havet i Turgutreis. De lummiga trädgårdarna skänker skugga under en varm dag och är en mysig utflykt om man vill ta en paus från sol och bad. I parken hittas även en stor amfiteater med regelbundna uppträdanden (rådfråga gärna ert hotell om aktuella uppträdanden och evenemang).
 • Hotelltips

  Besök gärna vår blogg för att se vår lista över de fem bästa stränderna i Turkiet.

  Lyxhotell

  Om ni vill checka in på ett lyxhotell, har vi samlat en lista med våra favoriter i Bodrum. Klicka på bilden nedan för att se ett urval av våra mest populära lyxhotell i Bodrum.

  Att göra i Antalya