Att göra i Antalya

Att göra i Antalya

Turkiet är ett av svenskarnas absoluta favoritresmål och med god anledning – hotellen här erbjuder förstklassig service och moderna faciliteter, shoppingutbudet är brett och billigt och maten är världsberömd. Dessutom finns här några av de bästa stränderna i världen. Många väljer att resa till Antalya och någon av dess många fantastiska semesterorter som garanterar en solresa med guldkant och minnen för livet.

Se och göra i Antalya

Antalya är en provins i sydvästra Turkiet och ett av landets största turistområden. Provinsen har en beräknad folkmängd på drygt två miljoner invånare, och delar namn med sin provinshuvudstad Antalya. Provinsen har ett milt klimat året runt, och några av Turkiets vackraste stränder. Utöver stränder, finns här historisk arkitektur och antika lämningar, prisvärd shopping både på internationella kedjor och på lokala basarer, fantastisk mat och mycket mer.

Nedan har vi samlat en lista över de bästa aktiviteterna och sevärdheterna i Antalyas fyra mest populära semesterorter: Alanya, Side, Kemer och Belek. Scrolla ned och låt er inspireras.

Att göra i Alanya

Alanya är ett av svenskarnas mest populära semestermål och är vackert beläget på en liten halvö vid foten av Taurusbergen. Invånarantalet ligger på över 100 000, vilket garanterar folkliv, shopping och intressanta kulturevenemang när man tröttnat på sol och bad. Utöver stränder, finns här även massvis med historiska monument att besöka för att resa ytterligare – dock bak i tiden denna gång.

 • Alanya slott - Alanya slott, eller Alanya Kalesi, färdigställdes 1226 och ligger 250 m över havsnivå, med fantastiska panoramiska vyer över Alanya med omnejd. Slottet är omringat av en 6,6 km lång mur med 140 olika torn. Vill man besöka slottet krävs det att man betalar inträde, men större delen av det muromringade området kan besökas gratis. Alanya slott är sedan 2009 en kandidat för att hamna på UNESCO:s världsarvslista.
 • Dimcayi - Dimcayi är en vacker grönskimrande flod som börjar i Konya-provinsen och sedan mynnar ut i Medelhavet 60 km längre fram. Dimcayi-dalen är en populär turistdestination med många restauranger mitt i floden och diverse turistfaciliteter. Från terrasserna kan man hoppa ned direkt i vattnet. Lokalinvånarna brukar söka svalka här under årets varmaste dagar tack vare det kyliga vattnet och skuggan från den grönskande skogen som ramar in floden.
 • Sapadere - Sapadere är en vacker kanjon som ligger endast en kort bilresa från Alanya. Kanjonen ligger i en skog och nås genom en brädpromenad över klippor och floden. I hela kanjonen finns små vackra vattenfall och mossbeklädda klippor, och många väljer att ta ett dopp i det uppfriskande vattnet. I kanjonen ligger även Dwarf-grottan, med vackra droppstensformationer som hänger från taket.
 • Cleopatra’s Beach - Cleopatra’s Beach är centralt belägen i Alanya och en av de bästa stränderna i Turkiet. Stranden är hela 2,5 kilometer lång och erbjuder en lång rad olika butiker, kaféer och restauranger. Tack vare sitt läge är stranden perfekt för att kombinera strandhäng med shopping och stadsliv. Här kan man enkelt spendera morgonen på stranden, eftermiddagen i stadskärnan och därefter återvända till stranden för en mysig kvällsdrink.
 • Röda tornet - Röda tornet, i folkmun kallad Kizil Kule, är ett historiskt torn och symbol för Alanya. Det röda tornet syns även på stadens flagga, samt användes fram till 2005 på landets sedlar. Tornet färdigställdes 1226 och byggdes för att skydda det antika skeppsvarvet. Namnet kommer från de röda tegelstenar som användes vid byggnationen, och tornet är 33 m högt. Sedan 1979 huserar tornet Alanyas etnografiska museum.
 • Hotelltips

  Klicka gärna er vidare för att se fler hotell i Antalya.

  Att göra i Side

  Side ligger tryggt beläget mellan Alanya och Antalya, på en halvö i Medelhavet. Staden har endast en bofast befolkning av ca 11 300 invånare, som ökar markant under turistsäsongen. Antika Side låg i Pamfylien-regionen, och var denna regions mest viktiga stad vilket även ledde till byggnationer som idag finns kvar i form av antika ruiner. Staden har erövrats av greker, romare, osv., däribland Alexander den store år 333 f.Kr. Den senaste erövringen stod turisterna för, som vallfärdar hit i jakt på vackra stränder och fantastiskt klarblått hav i kombination med intressant historia och kultur.

 • Apollos tempel - Apollos tempel restes i guden Apollos ära – guden av ljus och musik, och är ett enastående stycke arkitektur som daterar tillbaka till år 200 e.Kr. Templet står på en höjd med utsikt över havet och är extra magiskt i solnedgång. Den romerska politikern Marcus Antonius tros ha träffat Kleopatra på denna plats, och sedan byggt templet i hennes ära som en hyllning till deras kärlek.
 • Den antika teatern - Sides antika teater är en av de bäst bevarade romerska teatrarna i hela Turkiet och byggdes liksom Apollos tempel runt år 200 e.Kr. Teatern byggdes på samma plats där den grekiska teatern tidigare låg, och har därmed både romerska och grekiska arkitektoniska drag. Teatern var stängd för renoveringar under många år men har nu äntligen öppnat på nytt.
 • Sides museum - Sides imponerande historia förtjänar ett lika imponerade museum, och Sides museum gör inte någon besviken. Det lilla och kompakta museet är fullproppat med historiska artefakter som har hittats under åren, och ligger dessutom i Sides antika badhus (thermae). Baden var i bruk sedan år 200 e.Kr. och mäter hela 26 x 41.5 m. Att vandra längst med de antika korridorerna är en mäktig upplevelse och något man inte får missa.
 • Seleucia - Seleucia var en antik grekisk stad och ligger ca 15 km norr om Side. Stadens historia är till större del okänd, men daterar tillbaka till 1000 f.Kr. Här finns även exempel på romersk och bysantisk arkitektur. Staden är till största del i ruiner, men den gamla marknaden (agora) är väl bevarad och ger en inblick i hur den dagliga handeln gick till.
 • Manavgat-vattenfallen - Vackra Manavgat-vattenfallen ligger på Mavgat-floden och erbjuder en mysig naturupplevelse endast 3 km från Side stad. Floden och vattenfallen forsar snabbt och kraftigt fram, vilket gör att området inte är lämpligt för att bada. Nära vattenfallen finns dock mysiga teträdgårdar där man kan söka skugga och ta sig ett sött té och något gott bakverk.
 • Hotelltips

  Vi erbjuder självklart massvis med fler hotell i Side för de svårövertygade.

  Att göra i Kemer

  Kemer ligger väst om Antalya stad, på den vackra turkiska rivieran. Kemer har en lång historia, och kallades under den grekiska antiken för Idyros. Idyros var en del av Lykien, ett antikt landskap i denna del av Turkiet som uppstod redan 1 000 år f.Kr. Lykien styrdes fram till 1100-talet av flera civilisationer, som alla lämnat avtryck i staden i form av historiska lämningar som står kvar än idag. Lykierna är bl.a. kända för sina storslagna gravmonument, däribland fascinerande klippgravar inhuggna i bergssidor som hittas i hela denna region.

 • Olympos - Olympos är en antik stad och en av Kemers mest populära turistattraktioner. Staden grundades 200 år e.Kr. och kom att bli Lykiens största och viktigaste stad. Staden är vackert belägen nedanför Beydaglari-bergen, med havet nära och full av fantastiska antika ruiner. Namnet har hämtats från närliggande Mount Tahtali, med en höjd på 2 375 m. Bland de antika ruiner som hittas här bör följande nämnas: de gamla fästningarna, det romerska badet, gravkammaren och mycket mer. Yanartas ligger även nära, känt för dess eviga brasor som brinner utan någon uppenbar bränsle- eller värmekälla.
 • Lycian Way - Lycian Way ligger varje år på reseguiders listor över de bästa vandringsrutterna i världen tack vare dess unika kombination av Medelhavet, berg, turkisk kultur, mysiga byar och antika ruiner. Den 540 km långa rutten börjar i Kas och tar normalt sätt 29 dagar, men man kan enkelt vandra endast delar av rutten och börja i Kemer.
 • Linbana - Olympos linbana, eller Olympos Teleferik, är en oförglömlig upplevelse och något man verkligen inte får missa när man besöker Kemer. Linbanan når hela 2 365 m över havsnivån och erbjuder enastående vyer över de närliggande skogbeklädda bergen och havet. Linbanan ligger mitt i en nationalpark och väl uppe har man chans att ta del av det enastående naturliv som hittas här med insekter och fåglar, men även vargar, vildsvin och diverse djurarter (som dock är mycket skygga och sällan låter sig upptäckas).
 • Piratbåt - En rolig och annorlunda utflykt man kan ta del av under ett besök i Kemer är en båtutflykt på en piratbåt. Båten besöker olika gömda stränder längst med Antalyas kust, och mat serveras ombord. Även grottor hinns med och man får under resan även chansen att dyka ned i havet direkt från båten. Den piratinspirerade båten komplett med sjömän och kapten uppskattas säkerligen av såväl stora som små resenärer.
 • Phaselis - Phaselis var en grekisk och romersk stad i antika Lykien, och ligger vackert belägen mellan Bey-bergen och nationalparken Olympos. Staden restes år 700 f.Kr. av Rhodos-bor som sökt sig till Antalya-provinsen tack vare det gynnsamma läget för handel. Staden erövrades senare av Alexander den store och var länge under egyptiskt styre. Alla olika civilisationer har lämnat avtryck i staden, på vars gator man verkligen kan känna historiens vingslag.
 • Hotelltips

  Listan ovan är bara ett fåtal av de många hotell i Kemer som vi erbjuder.

  Att göra i Belek

  Belek är en golf- och strandälskares paradis. Här finns massvis med golfbanor och magiska stränder belönade med Blå Flagg-utmärkelsen, och mer än 30 femstjärniga hotell. Staden är berömd för sina naturliga källor med mineralvatten som tros ha läkande egenskaper, och fantastiska span kompletta med turkiskt bad och alla skönhetsbehandlingar man kan tänka sig. Även om Belek är berömt för sina lyxhotell och spafaciliteter, finns här som på alla orter i Antalya gott om historiska lämningar att utforska när man vill ta en paus från stranden.

 • The Land of Legends - Namnet vittnar om hur storslaget detta hotell är – kort och gott, legendariskt. The Land of Legends är en fullfjädrad upplevelse, och inte endast ett hotell. Här finns nöjesfält, vattenpark, biograf… Faciliteterna och aktiviteterna som erbjuds är oräkneliga! Hotellet är en favorit bland såväl vuxna som barn och erbjuder en hotellupplevelse utöver det vanliga som många gäster väljer att återvända till år efter år.
 • Golf - Belek är på topplistan över Europas bästa golfdestinationer och erbjuder hela 17 banor. I Belek finns även massvis med förstklassiga hotell, och många av dessa erbjuder några gratis golfrundor när du checkar in. Flera av hotellen har även egna golfbanor, vilket innebär att man bokstavligen kan kliva upp ur sängen och direkt börja spela. Från fairway till strand, en golfsemester i Belek kombineras även med fördel med strandhäng – kritvita, kilometerlånga stränder och turkosblått hav är aldrig långt borta.
 • Lördagsbasar - Ett måste i Belek är den basar som hålls på det centrala torget varje lördag. Här går det att fynda både internationella och lokala klädmärken, souvenirer, textiler, osv. Ett av de mest populära inköpen är utan tvekar de exotiska kryddor som hittas här, som staplas i vackra högar och sedan säljs för en billig peng. Ett tips: friska upp prutvanan – på basaren är det pruta som gäller och är man duktig kan man halvera priset utan problem.
 • Belek Beach - Belek är en av de mest populära och lyxiga semesterorterna på den turkiska rivieran, och dess strand likaså. Längst med den kilometerlånga kritvita stranden finns lyxiga hotell med massvis av faciliteter och aktiviteter, samt restauranger och barer för de som inte bor längst med stranden men ändå vill ta del av den speciella atmosfär som finns här.
 • Fire of Anatolia Dance Show - The Fire of Anatolia, eller Anadolu Ateşi, är en turkisk dansensemble med hela 120 dansare. Gruppen började uppträda 2001 och har sedan dess uppträtt i över 85 länder och trollbundit publiker vart än de åkt. Gruppen uppträder regelbundet på Aspendos Arena i Kemer och erbjuder en magisk upplevelse. I deras uppträdanden inkluderas folkmusik och -danser från hela Turkiets historia och ger en inblick i landets fascinerande kultur, musik och dans.
 • Hotelltips

  Golfhotell, strandhotell, boutiquehotell och mycket mer... Se fler hotell i Belek och låt er inpireras.

  Ta gärna en titt på vår blogg för att se vår lista över de fem bästa stränderna i Turkiet.

  Golfhotell

  Om ni är intresserade av golfhotell, har vi samlat en lista med våra favoriter i Turkiet. Klicka på bilden nedan för att se ett urval av våra mest populära golfhotell i Turkiet.

  Att göra i Antalya