Att göra i Turkiet

Turkiet

Turkiet är generellt sett ett av de mest toppbokade resmålen för solresor med god anledning - hotellen här har hög kvalité, shoppingutbudet är brett och billigt och maten är älskad av många. Men inte ska du behöva välja mellan ditt favorithotell och dina favoritaktiviteter. Vart du än befinner dig på den Turkiska rivieran så finns massvis med aktiviteter och utflyktsmål oavsett vem du reser med och vilken hobby du har.

Se och göra i Turkiet

Turkiet bjuder på en lång, fascinerande historia som både har avtryck från romarriket, grekerna, bysantinska riket, ottomanerna och många fler. Detta speglas både i arkitekturen och maten men även i de många uråldriga lämningarna runtom landet. Här nedan har vi samlat de bästa aktiviteterna och sevärdheterna i varje region, så vare sig du föredrar att njuta av ett hälsosamt lerbad eller utforska spektakulära grottor kan du räkna med att du inte kommer ha tråkigt på resor till Turkiet. Gillar du livliga Antalya, natursköna Dalaman eller kulturspäckade Bodrum mest?

Att göra i Antalya

Antalya är en av de mest folkrika regionerna i Turkiet, beläget vid rivierans södra kustremsa. Här finner du såklart storstaden Antalya med sitt härliga storstadsbrus, men även mindre orter fyllda med kultur och historia.

 • Vattenfallen i Duden och Manavgat - Bor du i Antalya stad och vill ta en paus från storstadslivet kan du besöka parken Duden. Här finns ett 40 m högt och 20 m brett vattenfall som mynnar ut i havet, omgivet av blomstrande grönska. Du kan uppleva parken på två sätt: besöker du den övre delen av vattenfallet kan du packa med dig en picknic och uppleva parken i sin helhet - färgglada fåglar, träd och blommor av alla dessa slag. Besöker du den nedre delen av vattenfallet kommer du att mötas av en dramatisk bild av vattenfallet som forsar ned i havet medan solen går ned. Här finns även en gömd grotta för den som vågar...
 • Konyaalti Beach - I den västra delen av Antalya stad ligger en av Turkiets kändaste stränder, Konyaalti Beach. Den här stranden är 5 km lång och tilldelas år efter år utmärkelsen Blå Flagg för sin renlighet. Ta med dig handduken och partnern eller familjen och njut av en underbar eftermiddag och bada i kristallklart, turkost hav med de ståtliga Taurusbergen i bakgrunden.
 • Historiska monument - För den historieintresserade finns en mängd fantastiska monument att besöka i regionen, bland annat de uråldriga greko-romerska städerna Apendos och Perge, Apollos tempel och slottet i Alanya. Apendos sägs ligger 47 km utanför Antalya stad och sägs bland annat att ha en av de bäst bevarade romerska teatrarna i hela världen.
 • Utforska grottorna i Karain - Grottorna i Karain ligger cirka 27 km nordväst från Antalya stad och går att ta sig till på cirka 30 minuter med bil. Grottan består av ett helt komplex med olika tunnlar, korridorer och salar. Arkeologer har hittat flintsten och fragment av neandertalarben, och daterar grottan för mänsklig aktivitet till cirka 180 000 år sedan. Här kan du ta en guidad tur och se unika droppstensformationer och väggmålningar.
 • Land of Legends - Slappar du hellre i en "lazy river" på en luftmadrass? Då kan vi starkt rekommendera att besöka den legendariska nöjesparken The Land of Legends. Den här enorma parken består av tre delar; vattenparken, äventyrsparken och shoppinggatan. Tävla mot barnen nedför en av de många vattenrutschkanorna och plaska loss, åk de häftigaste bergochdalbanorna och avsluta dagen med en festlig måltid på restaurangen Nemo - en restaurang med akvarium från golv till tak.
 • Vi har även sammanställt massvis med fler tips på saker att göra i Antalya.

  Föredrar ni strand istället för pool, kika då in vår lista över några av Turkiets bästa stränder.

  Hotelltips

  Klicka gärna er vidare för att se fler hotell i Antalya.

  Att göra i Bodrum

  Bodrum är ett av de mest välbesökta turistområdena längs med Turkiets Egeiska kust. Hit reser både familjer och par för att få ta del av den turkiska kulturen, gastronomin och sevärdheterna. Här kan du njuta av solsken, klassisk turkisk gästfrihet och självklart en mängd kritvita sandstränder.

 • Dilek Nationalpark - Dilek-halvön är vida känt för sin undersköna natur. Här finner du gömda bukter kantade med massiva berg, subtropisk terräng perfekt vandra i, samt många små gårdar där man kan gå och klappa får. Längs kusten finns ett par hamnar som anordnar val- och delfinskådning - många av båtarna har även glasbotten så att du kan beskåda liver under ytan.
 • Priene - Priene var en uråldrig grekisk koloni några mil utanför kuststaden Kusadasi i Bodrum, som ska ha byggts cirka år 1000 f.Kr. På 1300-talet erövrades Priene av turkarna, och än idag står lämningarna kvar. Priene hade en stor kulturell betydelse för grekerna då det här var en av de största kolonierna på det idag turkiska fastlandet. Här kan man bland annat se en stor teater, en agora ('marknad') och flera helgedomar tillägnade gudarna Zeus och Demeter. Stadens mest betydande monument var dock Athenas tempel, stadens beskyddande gud.
 • Mausoleumet i Halicarnassus - Om du inte fått nog av kultur och historia så är det nästan ett måste att besöka det här monumentet. Mausoleumet i Halicarnassus är ett av världens sju underverk och befinner sig i Bodrum stad. Det byggdes som en grav till en guvernör i det persiska riket, mellan år 350 och 353 f.Kr. Mausoleumet var förstört av en jordbävning, och nuförtiden kan man endast besöka lämningarna av underverket. Mausoleum of Halicarnassus designades av arkitekten Pythius från Priene.
 • Bodrums slott - Det här slottet är beläget i Bodrum stad och är byggt av gröna vulkanstenar och delar av marmorpelare från ett närliggande mausoleum. Slottet har under åren agerat moské, fängelse och militärbas, men nuförtiden finns här ett häftigt undervattensmuseum som vi varmt kan rekommendera att besöka.
 • Pidgeon Island - Pidgeon Island ligger utanför Kusadasi. Ön är rätt liten och kan nås via en 350 m lång bro. Väl framme på ön finns ett stort medeltida slott man kan besöka och kolla på utsikten över havet från, för att sedan ta en kaffe och en godbit vid det närliggande caféet. Mer sagolikt än så blir det inte.
 • Dessa fem aktiviteter är endast ett fåtal av de massvis med aktiviteter som finns att hitta på i Bodrum.

  Hotelltips

  Inte övertygade? Klicka er vidare för att se fler hotell i Bodrum.

  Att göra i Dalaman

  Mångsidiga Dalaman är känt för fina turistorter som Marmaris, Icmeler och Olu Deniz. Här är stränderna långa, med kritvit sand och turkosblått vatten – perfekt för dig som letar efter en solsemester för en billig penning. Strosa längs med strandpromenaden, besök en vattenpark med barnen eller se massor av historiska sevärdheter.

 • Lerbad - En sak som Dalamans-regionen är mest känt för är sina hälsosamma lerbad. Leran sägs vara anti-inflammatorisk, öka blodcirkulationen och dra ut toxiner, och resenärer vallfärdar hit från hela världen för att slappna av med dessa lerbad. Kombinera det här med en båttur till Turtle Beach och se på sköldpaddorna så har du en riktig toppendag.
 • Blue Lagoon - Föreställ dig en perfekt strand med turkost hav, kritvit sand och trollbindande natur... Allt detta och mycket mer beskriver den ikoniska Blå Lagunen. Den här stranden är faktiskt den mest fotograferade i hela Turkiet! Ta en heldag på stranden och njut av den turkiska solen.
 • Spökstaden Kayaköy - Är du lättskrämd? Då ska du nog inte besöka den här spökstaden... Kayaköy var en stad som fram till 20-talet var hem till cirka 9 000 invånare, men som under andra världskriget blev evakuerat. Idag står byggnaderna tomma, och det anordnas faktiskt guidade turer runtom staden. Kayaköy ligger cirka 8 km utanför staden Fethiye.
 • Aqua Dream Waterpark - Tar du hellre en heldag med familjen på ett äventyrsland passar Aqua Dream Waterpark perfekt. Vattenparken är belägen i Marmaris och har allt från nervkittlande rutschkanor till vågpooler och "flume rides". Till de minsta besökarna finns även mindre lekland, och för de äldre en hel mängd härliga barer och restauranger att ta en drink vid.
 • Sedir Island - Sedir Island, också kallad Cleopatra Island är en liten ö utanför Marmaris. Ön är känd för sin vackra natur och legender säger att sanden här har importerats från röda havet i Egypten specifikt för att Cleopatra ville ta sig ett dopp.
 • För en händelserik semester, se fler av våra tips på saker att göra i Dalaman.

  Hotelltips

  Vi erbjuder massvis med fler hotell i Dalaman.

  Familjehotell

  Om ni är intresserade av familjehotell, har vi samlat en lista med våra favoriter på alla våra destinationer. Klicka på bilden nedan för att se ett urval av våra mest populära familjehotell runt om i världen.

  Familjesemester i Turkiet