Resor till Valletta

Semester Valletta

Läs mer om Valletta

Valletta är huvudstaden på Malta och grundades på 1500-talet av St. Johns riddare. Här kan du njuta av arkitektur i barock-stil, museum, kyrkor och mycket mer. Den här staden må vara liten men detta vägs upp i charm och skönhet.

Vädret i Valletta

På Malta börjar temperaturerna stiga i maj och stannar kvar ända in i oktober. Här är klimatet varmt och torrt och medeltemperaturen i juli ligger kring cirka 27 grader. Vill du hellre undvika de allra hektiska månaderna går det även bra i september då medeltemperaturen ligger kring 22 grader.

Stränderna i Valletta

Även fast Valletta är omringat av hav så finns här inga stränder. För att få sin dos badande och solande kan man ta färjan i ca 10 minuter över till Sliema. Här finns en liten, stenig strand med trappsteg ned till vattnet. Den närmaste sandstranden ligger i St George’s Bay, en cirka 20 minuters bussfärd bort.

Mat och dryck

Vill du uppleva matkulturen på Malta? Då kan vi tipsa om att prova på Maltas svar på pastapaj! Pajer är en slags grundstapel på ön, och pastapajen ”Timpana” härstammar från Sicilien. Här kokas tjocka makaroner och läggs i lager som en lasagne. Mitt emellan lagren läggs en blandning av bacon, köttfärs och kycklinglever tillsammans tomatsås och vitlök. Pajen toppas sedan med ett lager av smördeg, äggstanning och parmesan.

Att se och göra

Valletta är en riktigt gammal och vacker stad, om än lite liten. Vi tipsar om att utforska staden, spana in vardagslivet, arkitekturen, museer och familjeägda caféer. Är du intresserad av kulturen på ön kan du bege dig till katedralen St. John’s. Katedralen stod klar år 1577, och insidan av byggnaden är utsmyckad i guld och avbilder av helgon, mycket vackert!

Kort fakta om Valletta:

Tidsskillnad:

Ingen skillnad

Officiellt språk:

Maltesiska och engelska

Folkmängd:

5 730 invånare

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan