Resor till Split

Semester Split

Läs mer om Split

Split är den näst största staden i Kroatien efter Zagreb, och är hem till magnifika historiska lämningar såsom Diocletians palats och några av världens mest imponerande romerska lämningar. Besök parken Marjan, Salona och såklart: Någon av de vackra stränderna.

Vädret i Split

De sydligare delarna av Kroatien har varma och torra somrar med temperaturer som inte sällan når 30 grader. Vattentemperaturen ligger oftast runt 25 grader.

Stränderna i Split

Firule Beach

Stranden Firule är drygt 60 meter lång och ligger vid en av Splits marinor, i närheten av en mysig liten park. Sanden här är finkornig, och runtomkring finns många caféer och restauranger, vilket gör den här lilla stranden populär bland barnfamiljer.

Kasjuni Beach

Marjan-parken är hem till många vackra stränder i Split, och inte minst Kasjuni Beach. Till skillnad från de mer centrala stränderna garanterar Kasjuni Beach mer avskildhet, vilket passar perfekt för de som vill ha en picknic i solnedgången. Här finns ett mysigt café, duschar och parkering.

Bačvice Beach

Den här stranden är troligtvis den mest centrala och den mest populära bland lokalbefolkningen. Här finns många solstolar och mycket handduksyta, och runt våren transformeras Bačvice Beach till Splits egna Copacabana med sol, bad och lek i mängder.

Mat och dryck

Bläckfisksallad

Bläckfisksallad är kanske inte något man stöter på ofta, men faktum är att den här rätten är traditionellt kroatisk. Förutom bläckfisken så varierar ingredienserna i den här salladen, men vanligtvis används potatis, lök, persilja olivolja, salt och peppar.

Soparnik

Den här rätten är traditionellt vegetariskt och är en sorts platt paj med grönsaksfyllning. Degen bakas med olivolja och svartpeppar, och lokal ost används ofta. Soparnik kan även göras till en efterrätt genom att fyllas med torkad frukt eller karamell istället för grönsaker. Går att hitta på de flesta restauranger och bagerier runtom landet.

Fritule

Fritule är små degbollar som smaksätts med rom, citronsaft och russin för att sedan friteras och toppas med florsocker. Passar perfekt på eftermiddagen tillsammans med en kopp starkt kaffe.

Att se och göra

Peristil

Peristil, eller Peristyle, är en stor, helig kolonnad i hjärtat av Diocletians palats som omger en innergård. Byggnaden dateras tillbaka till romartiden, och är mycket vackert dekorerad. Bland annat kan du se svarta granitsfinxar som importerades från uråldriga Egypten cirka 1500 f.Kr.

Upplev staden

Split är en väldigt gammal stad. Gå nedför kullsterstensgatorna och utforska alla pittoreska butiker, caféer och barer som finns här, eller ta en lemonad på uteserveringen och se hur det vardagliga livet flyter på. I vilket fall som helt rekommenderas det att ta med kameran, den lär behövas.

Marknaden Pazar

På den östra sidan av Diocletians palats hålls en daglig marknad som lokalt kallas för Pazar. Här hittar man allt från frukt och grönsaker till kläder och leksaker. Mycket värt att ta en titt och kanske till och med socialisera lite med lokalbefolkningen?

Kort fakta om Split:

Tidsskillnad:

Ingen skillnad

Officiellt språk:

Kroatiska

Folkmängd:

178 200 invånare

Valuta:

Kroatisk kuna

Visa resmål på kartan