Resor till Tholos

Semester Tholos

Läs mer om Tholos

Den historiska staden Tholos – även kallad Theologos – är belägen på Rhodos norra kust, cirka 20 kilometer från huvudstaden. Den här traditionella staden bjuder på en riktigt vacker huvudstrand, gästvänlig kultur och närhet till natur. Vill du ta en helnatt på stan kan du även besöka den närliggande staden Ialyssos.

Vädret i Tholos

På Rhodos är somrarna varma och torra, med temperaturer som ofta når cirka 27 grader. De heta temperaturerna avtar något mot oktober, så om du föredrar mer handduksyta och svalare temperaturer rekommenderas slutet av våren eller början av hösten.

Stränderna i Tholos

Theologos Beach

Huvudstranden Theologos Beach är blandat finkornig och småstenig. Vattnet är klarturkost och glittrande, men kan vara djupt på vissa fronter, så om du reser hit med barn kan det vara bäst att hålla sig närmare strandkanten. Runtomkring på stranden är solstolar och parasoll utspridda, och restauranger finns längs med promenaden.

Kite Beach

En cirka 10 minuters bilfärd sydväster ut ligger en strand som lokalt kallas ”Kite Beach”. Vindarna här är ofta rätt starka och vågorna kan vara höga, vilket gör den här platsen ideal för vattensporter. Stranden i sig är fin- och grovkornig.

Kremasti Beach

Letar du efter lite avskildhet – kanske för att ha en picknic i solnedgången med kärleken eller familjen – så passar Kremasti Beach dig perfekt. Hit kommer inte många människor tack vare det lite avskilda läget i en liten by. Badskor för barn rekommenderas på grund av stenarna i vattnet.

Mat och dryck

Ornitha me loukoumi

Den här mättande och mycket goda rätten äts flitigt på Rhodos, och består av grillad kyckling fylld med kycklinglever, ris, lök och en mängd kryddor. Rätten serveras ofta tillsammans med handgjord pasta som kallas ”hilopites”

Hilopites

De grekiska öarna är kända för två typer av pasta vars recept härstammar från långt innan den italienska pastan kom till Grekland. Hilopites är en typ av äggpasta som skärs till små kvadrater och påminner i smak om pyttesmå tortellinis. Äts ofta tillsammans med kyckling.

Katimeria

Ett recept på riktigt goda ostpajer är Katimeria. Här fylls pajdeg gjord på mjöl och vatten med fetaost som blandas med lite vinäger för att sedan friteras. Simpelt, gott och ett perfekt eftermiddagssnack.

Att se och göra

Vandring

Tholos är en liten men färgglad stad med närhet till vacker natur. Här kan du uppleva det traditionella Rhodos och samtidigt motta ett varmt välkomnande från lokalborna. I närheten ligger ett berg med en fantastisk utsikt där man också kan kampa om man vill.

Agios Spiridonas

En sevärdhet man inte får missa när man besöker Tholos är den gamla kyrkan Agios Spiridonas. Den här kyrkan har en traditionell design från Rhodos vilket man kan se på det klassiskt vita klocktornet och orangea taket. När man besöker kyrkan får man ha i åtanke att den fortfarande används och att respekt får visas.

Vattensporter

Längs strandpromenaden i Tholos finns en mängd butiker som hyr ut utrustning till vattensporter. Väderförhållandena här är ideala för surfing, vindsurfing och vattenskidor, och kurser finns även i dykning.

Kort fakta om Tholos:

Tidsskillnad:

Svensk tid + 1 timme

Officiellt språk:

Grekiska

Folkmängd:

Cirka 700 invånare

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan