Resor till Kolymbia

Semester Kolymbia

Läs mer om Kolymbia

Kolymbia har sedan länge varit ett riktigt paradis för svenska semesterfirare. Här kan du bland annat koppla av på blåflaggade stränder, besöka museum och utforska fantastisk natur.

Vädret i Kolymbia

Under somrarna på Rhodos är det torrt och varmt. Medeltemperaturen ligger på cirka 26 grader i juli, och ungefär samma temperatur i havet. För dig som vill undvika de allra hetaste månaderna rekommenderas sen vår eller tidig höst.

Stränderna i Kolymbia

Kolymbia Beach

Kolymbia Beach ligger mitt i stadskärnan och har år efter år tilldelats den internationella utmärkelsen blå flagg för exceptionellt god vattenkvalité. Mestadels av stranden består av gyllene sand, men vissa delar är småsteniga. Från stranden kan man även beskåda det ståtliga berget Tsambika i bakgrunden.

Tsambika Beach

Skyddat från vinden i en liten bukt ligger den vackra stranden Tsambika. Du vet när man söker på ”sandstrand” på Google och får upp vykortsvackra bilder? Det är Tsambika Beach fast på riktigt. Här finns en strandpromenad samt även en del mysiga strandbarer som serverar goda rätter och drinkar efter allt badande.

Stegna Beach

En bit bort från Tsambika Beach hittar du den relativt lilla men vackra Stegna Beach. Om du känner för att komma bort från de allra mest turistiga delarna av Rhodos har du hittat helt rätt. Den här lilla byn bjuder på genuina, grekiska restauranger och en vacker sandstrand.

Mat och dryck

Psaria marinata

Kokkonsten på Rhodos och runtom de grekiska öarna handlar inte om att förändra råvaran utan att förhöja smaken. Psaria marinata betyder simpelt nog ”stekt fisk” och kan finnas på de flesta restauranger. Tillagas ofta med olivolja, rosmarin, salt, peppar och vinäger.

Trachana

Grekland är känt för två mycket speciella sorters pasta som uppfanns långt innan den italienska pastan nådde landet. Trachana ser ut som brödsmulor, men räknas faktiskt som pasta. De är gjorda på vetemjöl, mjölk och salt som bakas ihop och smulas sönder. Av den här ”pastan” kan även soppa göras.

Mouhalebi

En mycket traditionell dessert som introducerades för länge sedan av perserna är Mouhalebi, eller ”Muhallebi” på persiska. Här kokas ris, socker, rismjöl och mjölk ihop till en slags mjölkpudding som sedan toppas med nötter eller rosenblad. Receptet dateras tillbaka till 400-talet.

Att se och göra

Tsambika utkiksplats

För den äventyrslystne rekommenderar vi att besöka Tsambikas utkiksplats. Berget är 240 meter högt och väl uppe finns en liten, bysantinsk kyrka. Här kan du se ut över staden, havet och bergen. Packa matsäcken och bege er ut på en perfekt dagsutflykt.

Rhodos Natur - Folkminnesmuseum

Är du intresserad av att veta mer om Rhodos historia, flora och fauna? Isåfall kan vi starkt rekommendera att besöka det här museet. Museet ligger endast ett stenkast från stranden

Nattlivet

Kolymbias nattliv är sprudlande och mångfaldigt. Vare sig du letar efter en lugn cocktailbar eller en livlig nattklubb så kommer du garanterat att finna det. Här har klubbarna och barerna ofta öppet in på småtimmarna med. Tips: Prova på vin från Rhodos eller den grekiska aperitifen Ouzo.

Kort fakta om Kolymbia:

Tidsskillnad:

Svensk tid + 1 timme

Officiellt språk:

Grekiska

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan