Resor till Kiotari

Semester Kiotari

Läs mer om Kiotari

Letar du efter en plats där du kan ta det lugnt, med närhet till en livlig stad? Isåfall passar Kiotari dig perfekt. I den här sömniga, pittoreska byn är fylld med historia och vacker natur. Här har du nära till såväl Rhodos stad som Lindos.

Vädret i Kiotari

På somrarna kan temperaturerna stiga så högt som 27 grader. Klimatet är torrt och sub-tropiskt, och vintrarna är milda. Om du vill undvika de allra hetaste månaderna rekommenderas det att resa tidig höst eller sen vår.

Stränderna i Kiotari

Kiotari Beach

Kiotari Beach är cirka 300 meter lång och erbjuder många faciliteter såsom ett nybyggt café och WC. Vattnet här är långgrunt och kristallklart, vilket passar perfekt för de som reser med barn. Det rekommenderas dock att skaffa badskor då det kan vara stenigt på vissa delar av stranden.

Gennadi Beach

Inte långt från Kiotaris mitt finner du Gennadi Beach. Gennadi är en liten by vars huvudstrand passar perfekt för de som föredrar lite mer yta för handduken. På söndagskvällar transformeras dock vissa delar av stranden till ett av östra Rhodos livligaste områden. Här hålls nämligen en enorm strandfest dit folk vallfärdar för att uppleva.

Glystra Beach

Om du däremot beger dig halvvägs mot staden Lardos kan du uppleva Glystra Beach – En finfin sandstrand skyddad från starka vågor tack vare sitt läge. Här erbjuds inga typer av vattensporter, men det finns ett litet café och solstolar för de som vill njuta av en stillsam eftermiddag i den grekiska solen.

Mat och dryck

Kapamas

Kapamas är en mycket populär typ rätt på Rhodos. Den består av grönsaker – ofta blomkål, tomater och morötter – kött och potatis som stuvas ihop med vin och kryddor. Serveras ofta med brunt ris. Vegetariska variationer förekommer.

Chtapodokeftedes

Den här rätten må vara svår att uttala, men receptet är enkelt och går att tillaga hemma om man vill. Chtapodokeftedes betyder simpelt nog ”bläckfiskbollar” och består av, tja, mald bläckfisk som tillsammans med ägg, mjöl och kryddor rullas ihop till bollar och friteras.

Melomakarona

På eftermiddagen när man dricker kaffe passar det perfekt att äta något litet och sött. Rhodos har det perfekta receptet för detta. Melomakarono bakas traditionellt sett till julhelgen, men nuförtiden går de att hitta överallt. De kan beskrivas som små honungskakor kryddade med kanel och kardemumma.

Att se och göra

Snorkla

Havet vid Rhodos kuster är varmt och subtropiskt. Här är vattnet kristallklart, vilket ger ideala förhållanden för snorkling. Det går bland annat att se sköldpaddor, rockor och en mängd färgglada fiskar.

Shopping

Tack vare sin storlek har Kiotari behållit mycket av sin traditionella charm. I byn kan du finna många familjeägda butiker som säljer allt från hemmagjorda skor till olivtvålar och soltorkade tomatsylter. Om du behöver en riktig shoppingdag kan du bege dig in till den närliggande staden Lindos.

Båttur

Om du gärna upplever livet under ytan men kanske inte vill snorkla eller dyka kan du ta en båttur. Längre ut på havet kan du se valar och delfiner, och båtarna har inte sällan glasbottnar så at man kan betrakta alla de tropiska fiskarna medan man är torr.

Kort fakta om Kiotari:

Tidsskillnad:

Svensk tid + 1 timme

Officiellt språk:

Grekiska

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan