Resor till Heraklion

Semester Heraklion

Läs mer om Heraklion

Sandstränder och hav i all ära, men Kretas kulturella centrum är utan tvekan dess mindre kända metropol Heraklion. Med en folkmängd på ca. 170 000, är staden öns största stad, och faktiskt Greklands femte största. Liksom i alla europeiska storstäder, hittar du här de största europeiska modekedjorna och lyxiga restauranger. Staden upptäcks dock som bäst genom att vandra längst med trånga gränder och historiska torg.

Vädret i Heraklion

Kreta har varma och torra somrar, samt kalla och blöta vintrar, och under högsommaren ligger medeltemperaturen på runt 30 grader. I Heraklions fall innebär detta att staden är väl värd ett besök oavsett årstid. Under sommaren kan du lätt söka skugga i något av stadens museer, eller ta en kort biltur till någon av de närliggande stränderna. Under hösten och vintern kan du värma dig i någon av de mysiga tavernorna, eller varför inte spendera den ljumma natten dansandes på något av stadens många diskotek.

Närmaste stränder

Heraklion erbjuder allt det du önskar av en medelhavsmetropol, och mer därtill – däribland kilometerlånga stränder. De två närmaste stränderna heter Ammoudara och Karteros, men du hittar även berömda turistorter såsom Agia Pelagia nära intill.

Mat och dryck

Grekland är vida berömt för sin mat, och i Heraklion hittar du det bästa Grekland har att erbjuda: moussaka, grekisk sallad, keftedes (köttbullar), o.s.v. Kreta har även sin egen matkultur, och Heraklion är fullt med traditionella tavernor som stolt hedrar öns lokala maträtter på bästa vis. Den mest karaktäristiska rätten får anses vara mezede, en grekisk variant av libanesiska meze eller Spaniens tapas, och smårätterna är ett bra sätt att smaka på allt ön har att erbjuda. Varje middag bör avslutas med ett glas ouzo, som öns äldre skämtsamt kallar för ”mjölk” på grund av den vita färgen drycken får när den blandas med is.

Att se och göra

Heraklions främsta turistmål är utan tvekan det venetianska fortet som höjer sig över staden. Koules-fortet, även kallat Castello a Mare på italienska, är en av många fornlämningar från Italien som tidigare styrde staden med järnhand. Stadens namn har hämtats från närliggande Heracleum, vilket betyder ’Hercules hamn’ och vars exakta position ännu inte har fastställts. Utöver historia, kan du i Heraklion även ta del av uppträdanden från Greklands största artister på s.k. bouzoukia-klubbar. Dessa konserter är dock inte som hemma, istället för applåder visar du din uppskattning genom att kasta rosor på artisten som uppträder. Var dock försiktig med att kasta alltför många rosor, ett fat med rosor kostar nämligen runt 100 euro.

Kort fakta om Heraklion:

Tidsskillnad:

Ingen skillnad

Officiellt språk:

Grekiska

Folkmängd:

Cirka 173 993

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan