Resor till Elounda

Semester Elounda

Läs mer om Elounda

Elounda är en vacker semesteranläggning belägen i Kretas nordost, vid kusten i Mirabello Bay. Närmar sig byn på väg från Agios Nikolaos du behandlas med spektakulär utsikt över bukten och bergiga panoraman tillbaka inlandet. Vid ankomsten kommer du att upptäcka varför Elounda är en av öns favorit och mest exklusiva semesterorter. Byn byggdes nära platsen för den antika staden Olous, och dessa dagar är väl utvecklat för turisternas behov med ett fint urval av kvalitets hotell i Elounda.

Området i närheten av Elounda är bedövande vacker, med många fina stränder, en lugn lagun, kristallklart vatten och klippiga lilla ön Spinalonga ute i bukten. På stranden har enastående erbjudanden på Kreta semester , så boka nu för din semester i solen!

Visa resmål på kartan

Väder

Elounda har ett exceptionellt klimat med mycket varma somrar, den populära semesterorten månader från juni till september kan se temperaturer på 40 grader Celsius. Skyddad i Mirabello Bay, är vattnet här bra för simning och är behagligt varmt ända fram till oktober.

Våren är mycket vacker med skurar av vilda blommor längs kusten, och hösten är lugn som orter varva ner. Vintern här är någorlunda lätt, men det kan finnas perioder av kallt väder och regn.

jan 12ºC
feb 12ºC
mars 14ºC
april 19ºC
maj 23ºC
juni 6ºC
juli 30ºC
aug 30ºC
sept 24ºC
okt 20ºC
nov 15ºC
dec 13ºC

Natur

Det finns utmärkta stränder runt Elounda, inklusive en fin sandstrand stad strand som sträcker sig norrut från centrum. I denna riktning en serie av bra badplatser finns, till exempel den populära Driros Beach, där du kan njuta av ett utbud av vattensporter. Många skyddade vikar och sandstränder runt om Spinalonga halvön, och lite längre norrut är den lilla byn Plaka. I byn finns ett par stora tavernor och stranden är otroligt lugn, en trevlig tillflyktsort bort från stimmet av de större orterna.

Inåt landet från Mirabello Bays vackra kusten på landsbygden är ganska vilda, med smala vägar klättra i bergen, som ger underbar utsikt.

Sport & dykning

Välsignad med lockande sandstränder, har Elounda många andra attraktioner att erbjuda. I centrum av staden är en stor strandpromenad torg med många kaféer, restauranger och butiker. Öster om staden den Spinalonga halvön sträcker sig, skild från fastlandet av en fransk-byggda kanalen. Detta var platsen för den antika romerska-Greco staden Olous, som skröt tempel till Zeus och Artemis, men förlorade till havet. Strukturella återstår fortfarande bara synliga under vågorna.

Norr om halvön är den lilla ön Spinalonga. Båtturer går regelbundet från Elounda så att du kan besöka övergivna fästningen och ett litet museum som beskriver öns historia. Inlandet, nära byn Fourni, är en småindustri museum, och kyrkan i bergsbyn dorier har öns äldsta ikon av Jungfru Maria, som går från det fjortonde århundradet.

Sevärdheter & kultur

Elounda har en historia som sträcker sig tillbaka till antiken. Den antika staden Olous var en viktig hamn, men föll i havet i slutet av den antika grekiska perioden. Under femtonhundratalet venetianarna byggde en mäktig fästning på Spinalonga. Trots upprepade attacker från turkarna försvaret aldrig brutit.

Under första hälften av nittonhundratalet var ön hem för Europas sista spetälsk koloni, som stängde i mitten av 1950-talet. Idag Elounda njuter en period av fred och stabilitet, och är väl etablerad som en populär och attraktiv semestermål.

Den centrala firandet på Kreta religiösa kalendern är Stilla veckan, och festivaler äger rum i Elounda och de närliggande byarna. Under oktober Elounda värd Free Fisk Natt och olika kulturevenemang äger rum under sommarmånaderna. Den närliggande staden Agios Nikolaos har en stor festival varje år den 6 december, väl värt den korta resan om du är i Elounda under vintern.

För ungdomar

Nattlivet i Elounda är lugn och avslappnad jämfört med andra grekiska orter, centrerad kring kaféet terrasser och cocktailbarer. Längs strandpromenaden finns det vissa särskilt utmärkta restauranger som serverar elegant skaldjur. Bort från centrum, längs kusten och inlandet, finns många tavernor och caféer att erbjuda billigare, men fortfarande mycket lockande, biljettpris.

Det finns gott om ställen att gå för en drink, med modern och traditionell musik att lyssna på, men om du är på humör för stora klubbar och dansa hela natten din bästa insats är att huvudet i Agios Nikolaos. Elounda är perfekt, men för dem som vill ha en förfinad, lugn kväll.

Boka din semester redan idag!

Elounda är den självutnämnda lyxigaste resort i Grekland, med några av landets finaste hotell och stränder. Om affären har fantastiska erbjudanden på flyg och de bästa rummen, så boka nu för en idyllisk Kreta semester!