Resor till Agia Pelagia

Semester Agia Pelagia

Läs mer om Agia Pelagia

Endast 20 minuter från Kretas storstad Heraklion, hittar du Agia Pelagia. En liten, mysig kustby som är en sann överlevare – denna gamla fiskarby har totalförstörts två gånger men har vardera gång pånyttfötts starkare och vackrare än förut. Numera är Agia Pelagia en välkänd turtistort på ön, med ett stort urval av stränder och flera olika resorts.

Vädret i Agia Pelagia

Kreta har torra och varma somrar, och ljumma och blöta vintrar. Sommaren sträcker sig från slutet på april fram till slutet på september, med temperaturer på runt 30 grader under högsommaren. Högsäsong i Agia Pelagia är juni-augusti, men det behagliga klimatet gör att orten även är värd ett besök utanför denna period.

Stränderna i Agia Pelagia

Huvustranden i Agia Pelagia delar namn med orten, och är känd för sitt smaragdgröna vatten och finkorniga sand. Stranden är dock bara en av en lång rad stränder som hittas här, varpå du inte behöver trängas med massvis andra soltörstande turister. Andra stränder värda att nämnas är Ligaria, Made, Psaromoura och Mononaftis – alla med en egen, unik charm. De ligger alla en kort bilresa från varandra, och ett tips är att åka runt och utforska dem för att hitta sin egen favorit.

Mat och dryck

Alla gillar vi grekisk sallad, men vi anser att den kretanska varianten av denna berömda rätt får alltför lite beröm. Den kretanska salladen, även kallad Kritikos dakos, innehåller bl.a. torkade brödsmulor och andra godsaker som ger den en helt annat karaktär, och en fantastiskt uppfriskande smak. Självklart hittar du även den godaste färska fisken här, vars resa från hav till din tallrik via grillen närmast kan mätas i minuter.

Att se och göra

Utöver stränder, hittar du i Agia Pelagia exempel på typisk kretansk kultur i de traditionsenliga husen och de familjedrivna tavernorna. Tröttnar du på lugnet, har du storstaden Heraklion en kort bilresa därifrån. Vill du istället ta del av Kretas fantastika natur – med höga berg och djupa dalar (för att inte tala om breda tallar), hittar du även denna endast ett (kalk)stenskast från ortens huvudgata.

Kort fakta om Agia Pelagia:

Tidsskillnad:

Ingen skillnad

Officiellt språk:

Grekiska

Folkmängd:

430

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan