Cypern

Semester Cyprus

Läs mer om Cypern

Solsäkra Cypern har allt du kan önska dig för en lyckad semester. Här finns härliga sandstränder, vackra naturupplevelser och spännande kultur. Med sin fascinerande historia så finns ett stort utbud av maträtter, arkitektur och nöjen. Tack vare det milda klimatet så sträcker sig dessutom värmen långt in på hösten med över 300 soldagar om året.

Stränder

Coral Bay

Coral Bay är den perfekta stranden för barnfamiljen. Den är belönad med märkningen Blå Flagg och är långgrund, utan starka strömmar. Runtomkring finns också en mängd olika små matställen och barer.

Nissi Beach

Strax utanför den populära partyorten Ayia Napa på öns östra sida ligger den fina stranden Nissi Beach. Här samlas både lokala ungdomar och turister för att spela strandtennis, testa på vattensporter eller njuta av en drink vid någon av strandbarerna.

Aphrodite’s Rock

Enligt legenden föddes kärleksgudinnan Afrodite på en strand på västra Cypern. Stranden i fråga är en vacker stenstrand och här finns också en häftig sten som kallas Aphrodite’s Rock. Här kan du njuta av kristallklart vatten och dramatiska omgivningar.

Mat & dryck

Halloumi

Cyperns kanske mest kända maträtt är Halloumi. Detta är en salt ost gjord på ko- och fårmjölk och den är utmärkt att grilla, eftersom den inte smälter. Nu för tiden är den populär över hela världen, men traditionellt sett så serveras den till exempelvis som en förrätt tillsammans med vattenmelon.

Koupa

Det cypriotiska köket har både arabiska och grekiska influenser och den populära rätten Kibbeh hittas i många olika länder ibland annat Mellanöstern. Det är en sorts kroketter som är gjorda på bulgur, lök och kött som kryddas med bland annat kanel och persilja, för att sedan friteras.

Loukoumades

En dessert du inte får missa är Loukoumades, som är friterade degbollar och serveras med honung och nötter eller choklad. Dessa smakar allra bäst med en liten kopp starkt cypriotiskt kaffe.

Kort fakta om Cypern:

Tidsskillnad:

Svensk tid + 1 timme

Officiellt språk:

Grekiska och turkiska

Folkmängd:

1 170 000 invånare

Huvudstad:

Nicosia

Valuta:

Euro

Visa resmål på kartan

Våra favorithotell - Cypern

Christofinia Hotel

Ayia Napa, Larnaca, Cyprus

Oracle Exclusive Apartment Resort

Paphos, Paphos, Cyprus

Daphne Apartments

Paphos, Paphos, Cyprus

Petsas Apartments

Coral Bay, Paphos, Cyprus

Akteon Holiday Village

Chloraka, Paphos, Cyprus

St George Gardens

Chloraka, Paphos, Cyprus

Kefalos Beach Tourist Village

Paphos, Paphos, Cyprus

Kissos Hotel

Paphos, Paphos, Cyprus

Capital Coast Resort and Spa

Chloraka, Paphos, Cyprus

Nissiana Hotel and Bungalows

Ayia Napa, Larnaca, Cyprus

Princess Beach Hotel

Larnaca, Larnaca, Cyprus

Anemi Hotel Apartments

Paphos, Paphos, Cyprus

Venus Beach

Paphos, Paphos, Cyprus

Coralli Spa

Protaras, Larnaca, Cyprus

Windmills Hotel Apartments

Protaras, Larnaca, Cyprus

Avlida

Paphos, Paphos, Cyprus

Hilltop Gardens Apartments

Chloraka, Paphos, Cyprus

Senator Hotel Apartments

Ayia Napa, Larnaca, Cyprus

Alva Apartments

Protaras, Larnaca, Cyprus

Smartline Paphos Hotel & Apartments

Paphos, Paphos, Cyprus

Hotel San Remo

Larnaca, Larnaca, Cyprus

Panthea Holiday Village

Ayia Napa, Larnaca, Cyprus

Agapinor Hotel

Paphos, Paphos, Cyprus

Nissi Beach

Ayia Napa, Larnaca, Cyprus

Frixos Hotel and Apartments

Larnaca, Larnaca, Cyprus

Tavros Apartments

Polis, Paphos, Cyprus

Golden Coast

Protaras, Larnaca, Cyprus

E Hotel Spa and Resort

Larnaca, Larnaca, Cyprus

Väder

Vår

Medeltemperaturen under mars, april och maj ligger på runt 21 grader. Under nätterna sjunker temperaturen betydligt med ungefär 10 grader och vattnet är fortfarande lite för kallt för att bada.

Sommar

De cypriotiska somrarna är långa och torra med temperaturer kring 30 grader. Omkring 12 soltimmar om dagen och ljumma nattemperaturer gör ön till ett perfekt sommarresmål.

Höst

Höstarna är milda med högsommarvärme långt in i oktober. Medeltemperaturen ligger runt 26 grader och ungefär lika varmt i vattnet. Mot slutet av november kan enstaka dagar med regn förekomma.

Vinter

Vintertemperaturerna varierar mellan omkring 15 till 18 grader, med runt 7 grader på nätterna. Vädret är molnigare och blåsigare än de andra årstiderna, och det är inte badväder.

jan 14ºC
feb 14ºC
mars 18ºC
april 22ºC
maj 25ºC
juni 27ºC
juli 28ºC
aug 28ºC
sept 25ºC
okt 23ºC
nov 19ºC
dec 16ºC

Sport & dykning

Akamas

Vi vill tipsa om att åka till Akamasbukten som ligger längst ut på Cyperns västra sida. Detta är ett stort naturskyddsområde där du kan besöka de mäktiga Avakas Gorge som är 30 meter höga och 3 km långa grottformationer som är omgivna av vacker natur. Missa inte heller att prova på att dyka i den blåa lagunen – har du tur kan du få syn på havssköldpaddor.

Nicosia stad

Cyperns huvudstad, Nicosia, har varit bebodd i hela 4 500 år. Här samsas moderna byggnader med anrika historiska sevärdheter. Du kan ta en gratis guidad rundtur i de gamla delarna, besöka det turkiska badet Omeriye Hamam som byggdes på 1300-talet eller lära dig om landets intressanta historia på Cyperns stadsmuseum.

Livliga Ayia Napa

För dig som vill kombinera strandliv med fest så är Ayia Napa stället för dig. Här kan du spendera dagarna på någon av de flera, långa stränderna för att sedan på kvällen ge dig iväg ut i det pulserande nattlivet. Speciellt mellan slutet av juni till slutet av augusti så anordnas en mängd olika events och klubbar.

Populära semesterorter

Ayia Napa

Ayia Napa

En solresa till Ayia Napa är precis så härligt som det låter – massor med sol och bad, häftiga sevärdheter och roliga nöjen. Många tror att Ayia Napa…

Läs mer

Kakopetria

Kakopetria

Kakopetria är en by sydväst om huvudstaden Nicosia och är en av de mest populära destinationerna på ön. Byn har en naturlig skönhet som är en av dess…

Läs mer

Larnaca

Larnaca

Res på solsemester till Larnaca med oss på eBeach.se! Här kombinerar ni enkelt sol och bad med ett vibrerande stadsliv. Längs med ortens vackra strand…

Läs mer

Limassol

Limassol

Limassol är en spännande semesterort. En solresa hit kan nämligen innebära sol och bad blandat med äventyrliga utflykter till gamla ruiner, ett häftig…

Läs mer

Nissi Beach

Nissi Beach

Nissi Beach är lugnare område i Agia Napa, en av de mest populära destinationerna för semestrar i Cypern . Med sina sandstränder, Nissi Beach semester…

Läs mer

Paphos

Paphos

Paphos är ett perfekt resmål för en härlig solsemester. Här finns små fina sandstränder, en myllrande strandpromenad och en vacker fiskehamn som andas…

Läs mer

Polis

Polis

Polis är känd för sin vackra natur, som säkert kommer att bli en av höjdpunkterna från din semester. Detta är en lugn semesterort som ligger vid nordv…

Läs mer

Protaras

Protaras

I Protaras trängs stränderna med varandra vilket gör det till ett helt fantastiskt alternativ när man vill åka på solsemester till härliga Cypern! På…

Läs mer