Resor till Burgas

Semester Bourgas

Läs mer om Burgas

Burgas ligger vackert beläget vid Svarta havet och hit vallfärdar såväl barnfamiljer som kompisgäng, tack vare det härliga klimatet och stora nöjesutbudet. Här samsas barnvänliga sandstränder med historiska sevärdheter och ett livligt nattliv. Passa också på att besöka de trevliga små tavernorna där du kan testa på bulgariska specialiteter.

Vädret i Burgas

Även om juli och augusti räknas som de varmaste månaderna i Burgas, med en medeltemperatur runt 30 grader, är både sen vår och tidig höst populära tidpunkter att resa hit. Maj och juni bjuder på många soltimmar, medan september har en härlig badtemperatur på omkring 22 grader.

Stränderna i Burgas

Central Beach

Den här vackra stranden ligger, som namnet antyder, centralt beläget i Burgas, en kort bit från stranden. Här samsas såväl lokalbor som turister och du hittar även en strandbar där du kan beställa svalkande drycker och snacks. Sommartid anordnas också olika events med musik och dans.

Sarafovo Beach

10 km från Burgas centrum ligger den idylliska stranden Sarafovo Beach. Hit kommer många turister som inte har bil, eftersom lokaltrafiken gör stranden lättillgänglig och flygplatsen ligger bara en km bort. Sen 2012 finns det även en surfskola här och du har också möjlighet att testa på kitesurfing.

Pomorie South Beach

På en fem km lång halvö ligger den omtyckta sandstranden Pomorie South Beach. Trots att den är mycket välbesökt under sommarmånaderna känns det sällan trångt, tack vare dess bredd. Här hittar du också en trevlig strandbar där du kan beställa svalkande drycker och snacks.

Mat och dryck

Shopska Salata

En rätt som du garanterat hittar på alla restauranger är klassikern Shopska Salata. Det är en kall sallad bestående av tomater, gurka, lök och paprika, garnerad med riven sirene-ost och persilja eller dill. Osten tillverkas endast i Bulgarien och påminner om en mjukare, mindre salt fetaost.

Sarmi

En annan lokal specialitet är Sarmi, vilket är en sorts dolmar, gjorda på vitkål eller vinblad. Fyllningen består av ris och köttfärs. Även om de traditionellt serveras på det bulgariska julbordet är de populära året om.

Banitsa

Banitsa är ett bakverk gjort på filodeg och sirene-ost som du kan köpa i alla bagerier i Burgas. Fyllningen kan vara matig med lök, vitkål, spenat eller svamp, men du hittar också söta varianter med äpple, pumpa och valnötter.

Att se och göra

Sandfestival

Varje år hålls en festival där sandskulpturer uppvisas i en del av Sea Garden i Burgas. Festivalen varar mellan juni och september, med olika teman varje år. Tidigare teman har bland annat varit filmkaraktärer, sagor och karnevaler.

Aquae Calidae

Aquae Calidae är ett gammalt romerskt thermalbad som besökts i över 2 000 år. Källorna sägs ha hälsofrämjande effekter och idag hittar du här vackra trädgårdar, en lekpark, ett museum med tillhörande souvenirshop och ett café.

St. Anastasia Island

Den lilla, obebodda ön St. Anastasia ligger 1,5 km utanför Burgas kust. Ön har fått sitt namn från det kloster som ligger på ön, vilket uppfördes under medeltiden. Det kom senare att göras om till ett fängelse, men är idag ett populärt utflyktsmål med ett museum och en restaurang.

Kort fakta om Burgas:

Tidsskillnad:

Svensk tid + 1 timme

Officiellt språk:

Bulgariska

Folkmängd:

203 000 invånare

Valuta:

Bulgarisk lev

Visa resmål på kartan