Topp 5: Unika badplatser

Om det är något som verkligen kan mäta sig med att känna varm sand under tårna är det att sedan svalka av sig i havet. Semester och badande går hand i hand; de är som salt och peppar – helt okej var för sig med så mycket bättre tillsammans.

Tänk om man kunde kombinera sin semester med en perfekt badplats? Kanske en badplats utöver de typiska sandstränderna? Kan man rå på sig själv och slita sig från de perfekta gyllene slätterna på jakt efter en smula magi? Ta en titt på de här unika badplatserna runt om i världen och se efter själv…

Krka Nationalpark, Kroatien

En timmes bilfärd norrut från den soliga staden Split i Kroatien ligger nationalparken Krka. Parken sträcker sig hela 140 kvadratkilometer och är hem till två tredjedelar av floden Krka.

Här finns inte bara lummig flora och fauna utan även en mängd vattenfall med egna dammar, perfekt för ett avkopplande dopp. Njut av det kristallklara sötvattnet och finjustera själen till naturens våglängd – du kan se det som en dag på stranden omgiven av grönska, minus sanden!

Pamukkale, Turkiet

Pamukkale direktöversätts till bomullsslottet och är namnet på en liten stad i Turkiet som med sitt kalciumrika vatten är internationellt känt som en av de vackraste platserna i världen, samt skyddat av UNESCO.

Det här fenomenet har förekommit av att vattnet har strömmat ned för bergen och format små drömska dammar gjorda av en typ av kalksten. Det må se kyligt ut, men vattnet är faktiskt varmt tack vare underjordiska strömmar. Om inte det är nog finns här också ruiner från ett uråldrig romerskt spa så du kan ta ett dopp, avnjuta de helande effekterna och fördjupa dig i romersk kultur – allt i ett.

Phang Nga, Phuket

Tekniskt sett måste man ta sig hit med båt till att börja med, och här finns definitivt ingen sand, men om du liksom mig älskar snorkling har du kommit helt rätt; det klarturkosa havet med de enorma kalkstensklipporna som reser sig vertikalt ur vattnet är hem till tusentals sorters färggranna fiskar.

En rundtur kring den här pittoreska bukten är något du sent kommer att glömma – kom bara ihåg att göra ett stopp och ta ett dopp!

Hellespont, Turkiet

Visserligen så är det här mer av en simrunda än en badplats, men för er som är passionerade simmare är det här verkligen något att lägga till på er bucket-list. Den här legendariska simrundan är 4,5 km lång och sammankopplar två kontinenter, evenemanget infaller även den 30/08 (Turkiets självständighetsdag) – så du kan fira riktigt ordentligt efter att ha gått (simmat!) i mål.

Cenoterna i Yucatán, Mexiko

Regionen Yucatán i Mexiko är hem till cirka 6000 cenoter, eller naturliga slukhål, formade sedan långt innan mayatiden. De här naturliga slukhålen uppstår när kalkstensformationer rasar samman och synliggör grundvattnet. Vissa av dessa magiska slukhål inger känslan av att simma i en grotta medan andra är öppna vid toppen, med väggar som kan nå över 9 meter.

Cenoten Ik Kil är en av de vackraste och karaktäriseras av hängande lianer, trädrötter och briljant blått vatten. Att den även ligger rätt nära den uråldriga staden Chichen Itza gör att du lätt slår två flugor i en smäll.

Har jag lyckats inspirera dig med? Min personliga favorit är nog dammarna i Pamukkale… De ser ut som att de är tagna från ett TV-spel eller en målning!

Om du känner dig redo eller kanske redan har packat simkläderna är du välkommen att titta på våra hotell i Turkiet, hotell i Phuket eller hotell i Kroatien.

Tills vidare!

Skrivet den 12 november 2019 av

Jesper Carlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.