Testa smaklökarna: mat på Mallorca

Tänk er det här: ni är äntligen iväg på solsemester med familjen eller kompisgänget. Ni promenerar längs med en trevlig marina på Mallorca, till en doft av salt hav, strand… Och köttbullar?

Hur tråkigt som helst säger vi! Därför har vi dykt in i den lokala matkulturen på Mallorca och hittat ett par spännande rätter som vi vill tipsa om, bortom såväl skandinavisk mat som de mer välkända spanska alternativen som paella och tapas.

Sobrasado

Sobrasado_populär_rätt_på_mallorca
En rökt korv gjord på lokalt inhemskt kött och som är mjuk som pastej vilket innebär att du kan bre den på en bit bröd. I korven finns paprika, salt och peppar. Smaken är rökig, lite söt och väldigt rik. Fläskköttet ska traditionellt komma från Mallorcas svarta grisar.

Frito Mallorquin

Frito_Mallorquin_färgglad_maträtt
Som en pytt-i-panna, men med ingredienser som lagerblad, fänkål och kronärtskocka! I det Mallorkinska köket är det lammkött eller lever i pytten.

Ensaimada

Ensaimada_är_ett_gott_bakverk_Mallorca
Goda sötsaker får man unna sig på semestern! Ni får inte missa Ensamaida – ett bakverk gjort på vetebröd men som har en fantastisk mjuk konsistens. De kan bakas naturella eller med exempelvis choklad eller aprikossylt i.

Vilka är era bästa mattips från Mallorca? Dela med er i kommentarsfältet!

Skrivet den 8 maj 2015 av

Emelie Ytterberg

Swedish rep in the eBeach team. Love to travel, get nerdy about exciting places in the world and rather spend my holiday in the sea than on land.

Fun fact: I have adapted a semi-nomadic lifestyle and have moved (so far) 20 times. Yes, I am a pro when it comes to packing.

Favourite beach: Lido Fiori Beach in Sicily.

Likes: Ghost podcasts, peach ice tea and corny jokes.

Dislikes: Spiders, chafed feet and waiting for buses.

Next on bucket list: Chill with elephants in Botswana.

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.