Situationen i Grekland: löpande uppdatering

Vi har många resenärer som har bokat in semestrar till de grekiska öarna och Halkidiki under sommaren. Då vi vet att Greklands ekonomiska situation är en oro för många, vill vi i detta inlägg hålla er uppdaterade så att ni slipper oroa er i onödan. Just nu verkar det nämligen inte som att situationen är någonting som skulle påverka era semesterresor markant.

Uppdatering 20/07/2015, 17:15: Som ni säkert har hört och sett i nyheterna, har en överenskommelse om fortsatta stödlån till Grekland nåtts. Bankerna har idag öppnat igen, men vi rekommenderar ändå att du tar med dig lite extra kontanter på din resa till Grekland. I nuläget finns inget som tyder på att landets ekonomiska situation kommer att påverka turismen, och det går alltså utmärkt att resa till Grekland på semester.


Uppdatering 15/07 2015, kl 15:50

Kommer jag kunna resa till Grekland?

Absolut. Det finns i nuläget ingenting att oroa sig för som turist, utan på de destinationerna som vi säljer resor till flyter turistnäringen på som vanligt. Längre ned i detta inlägg ger vi däremot tips på vad ni bör ta med er på er resa så att er semester blir så bra och problemfri som möjligt.

Finns det risk att maten i Grekland tar slut?

Media rapporterar om att det kan finnas risk för att mat och dryck tar slut. På de semesterdestinationer vi erbjuder finns i nuläget gott om mat och dryck, och ingen av våra kunder som just nu befinner sig på semester i Grekland har uttryckt att de upplever matbrist. Svenska utrikesdepartementet har inte varnat om brist på mat, och det finns alltså ingen grund för denna oro.


Uppdatering 20/07 2015, kl 17:15

Hur står det till i nuläget?

 • Landets banker har nu öppnat och det finns pengar i uttagsautomaterna.
 • Grekerna påverkas fortfarande av en uttagsgräns på 60 euro, vilket skapar köer vid många uttagsautomater. Denna uttagsgräns gäller inte turister.

Vad bör du som turist göra? 

 • Bankerna har öppnat igen, men vi rekommenderar fortfarande att du tar med dig extra kontanter i euro.
 • Förvara helst dina euro på olika ställen. Ha de inlåsta i ett värdeskåp och/eller tätt inpå kroppen i innerfickor eller dylikt. Var noga med att se till att du har en bra reseförsäkring, som skyddar om du exempelvis skulle bli bestulen.
 • Ta med dig flera betalkort. Betalkort går fortfarande att använda på alla ställen med kortläsare, då dessa kontrolleras av internationella internetbanker.
 • Håll dig uppdaterad! Här på bloggen bevakar vi först och främst vad Utrikesdepartementet säger, men även vad som skrivs i välinformerade källor inom media. Vi rekommenderar att du som resenär gör det samma.

Vad händer om Grekland går i konkurs?

 • Det är otroligt ovanligt att ett land går i konkurs. Detta innebär att det är väldigt svårt att säga exakt vad som skulle ske. Något som är säkert är däremot att grekerna värnar om sin turism då det är en oerhört viktig inkomstkälla för landet. Därför är turister antagligen de sista som skulle bli påverkade av en kris i landet. Genom att fortsätta resa till Grekland och spendera våra pengar där, hjälper vi landet på det enda sättet vi kan.

Vart kan jag läsa mer?

 • Utrikesdepartementets hemsida: Reseinformation om Grekland
 • Dagens Industri: ”Det ska du tänka på som greklandsturist”
 • Dagens Industris livefeed: Löpande uppdatering som uppdateras dagtid.
 • Brittiska BBC: Löpande uppdateringar på engelska
 • Ladda ner UD:s app – resklar: Vi rekommenderar att du laddar ner Utrikesdepartementets resklar- app för att hålla dig uppdaterad under semestern. I appen ser du UD:s råd och reseinformation om världens länder. Du kan förbereda appen genom att ställa in att du ska resa till Grekland för att se just den reseinformation som rör dig.

Vi har även fått ett meddelande från grekiska myndigheten för turism, ”Ministry for Economy, Infrastructure, Shipping And Tourism”, som lyder:

”Τhe Ministry for Economy, Infrastructure, Shipping and Tourism would like to inform visitors to Greece that capital controls introduced by the Greek Government do not apply to those wishing to withdraw money from an ATM or carry out any other type of transaction using credit or debit cards issued abroad.

Moreover, the Ministry does not expect any inconvenience in visitor’s every day holiday experience, neither in the islands nor in mainland Greece, as there are adequate fuel supplies, products and services.

Greece continues to offer the highest quality of tourism services to its visitors, who have ranked Greece as one of the best destinations worldwide.

The Deputy Minister for Tourism, Mrs Elena Kountoura, said that Greece still is and will always be a favourite destination for holidaymakers. Visitors currently in Greece as well as people planning to visit Greece will not be affected by the latest developments and they can continue to enjoy their holidays in Greece without any problems whatsoever.”

Informationen uppdateras löpande.

Skrivet den 29 juni 2015 av

eBeach

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.