Malta Pride 2019

Malta Pride 2019 äger rum den 6e September, och vi börjar bli riktigt exalterade över landets festligheter. Malta har länge varit på topplistan för regnbågsresmål, så vi har här satt ihop en liten guide för Europas mest HBTQ+ -vänliga land och vad planerna är för den stora dagen.

Regnbågsindex

Regnbågsindex är en årlig ranking för de 49 europeiska länderna baserat på hur HBTQ+ -vänliga de är. Denna ranking grundas i lagar och policies som påverkar de mänskliga rättigheterna och är ett sätt att mäta varje lands utveckling i procent (100% innebär full jämställdhet).

Malta har tre år i rad kommit på första plats med hela 91%. Detta är definitivt något att skryta om för deras del, men av vilken anledning är just Malta på första plats?

Sedan ett par år tillbaka så har den maltesiska regeringen genomfört en del stora förändringar för att integrera HBTQ+ -communityt, genom att bland annat införa lagar mot diskriminering, introducera ett tredje kön på personliga dokument som bland annat pass, samt legalisera samkönade äktenskap. Premiärministern Joseph Muscat har även uttryckt att sin vilja att göra det ännu bättre.

Hurra för Malta!

Malta Prides historia

Maltas första pridetåg hölls år 2004 när aktivisterna marscherade gatorna för allas lika värde. Dessa marscher har sedan dess fortsatt varje år med teman som ’Live, Love, Be’, ’Dignity in Diversity’ och ’Rights Now!’. Pridetåget har sedan dess gått från aktivistmarscher till extravaganta firanden av HBTQ+ communityt.

Så vad är agendan för 2019?

Även fast datumet för Malta Pride är den 14 September så börjar firandet redan den sjätte, och slutar den 15 vilket ger hela 9 dagar av festande. Sätt på dig dina glittrigaste skor på båtfesten, marschen, konserterna och den officiella Pride-efterfesten! Sportiga typer kan vara med i fotbollsturnerningen, medans de som är mer kreativt lagda kan delta i ett Drag Lip Sync Battle eller Queer Open Mic -kvällen.

Vid sidan av den dansande och sjungande extravagansan så har Malta Pride också event som tacklar viktiga problem och hjälper de i HBTQ+ communityt som behöver lite extra stöd. Dessa event inkluderar bland annat en community-diskussion om politik, en konferens gällande mänskliga rättigheter och en välgörenhetsgala. Dessa möten är mer än viktigt för den konstanta utvecklingen inom communityt, samt för alla berörda.

Fredag 6 septemberModekväll
Lördag 7 septemberPride i Gozo
Drag Lip Sync Battle
Söndag 8 septemberPride båtfest
WomenSpace
Måndag 9 septemberLGBTQ+ Community-diskussion
Tisdag 10 septemberFilmkväll
Onsdag 11 septemberMalta Pride fotbollsturnering
Torsdag 12 septemberTats for Pride välgörenhetsgala
ORPHEUM CABARET (!)
Fredag 13 septemberKonferens för mänskliga rättigheter
Invigningsfest för Pride 2019
Lördag 14 septemberPridemarschen
Malta Pride konsert
Pride efterfest
Söndag 15 septemberQueer Open Mic -kväll


Så vad väntar ni på? Plocka med era flashigaste kläder och förbered er på en helspäckad vecka av firande i kärlekens tecken!

Skrivet den 10 april 2019 av

Jesper Carlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.