Kreta – Europas familjevänligaste solresmål

Så här i det gråruggiga januarimörkret är vi många som längtar efter sommarens solsemester med familjen. Samtidigt vet vi att det inte alltid är helt lätt att hitta det perfekta resmålet när det är många viljor som ska komma överens. Därför har vi skapat ett index där vi jämfört Europas familjevänligaste resmål genom att titta på genomsnittliga temperaturer, flygtider och aktivitetsutbud. I vår topplista kammades förstaplatsen hem av Greklands största ö, semesterpärlan Kreta . Här kan du läsa om varför du och din familj borde styra kosan hit i sommar!

Det ultimata klimatet

Kretas härliga medelhavsklimat erbjuder långa, varma somrar med en medeltemperatur på 24 grader i luften och 12 soltimmar om dagen. Havstemperaturen är nästan lika varm med behagliga 23 grader, så du kan ligga och guppa på en luftmadrass i timmar medan barnen kan bygga sandslott vid strandkanten (väl insmorda med solkräm, såklart).

Spännande historia

Varför inte kombinera lek med lärande? Kreta har en fascinerande historia då ön var fästet för den mytomspunna Minoiska kulturen som grundades 1900 f.Kr. Här kan du bland annat besöka de spektakulära palatsruinerna i Knossos eller Heraklions arkeologiska museum, som har flera olika utställningar och aktiviteter för de yngre besökarna.

Fantastisk mat

Att prova på nya maträtter är för många av oss en viktig del av semestern och på Kreta hittar du maträtter som passar både stora och små semesterfirare. Här finns mängder med mysiga tavernor där du kan beställa traditionella rätter som saganaki (friterad ost), dolmadakia (vinbladsdolmar fyllda med ris) eller stifado (en köttgryta med lokala örter). För de yngre resenärerna finns barnvänliga rätter som pastitio (makaronipudding) och keftedes (köttbullar).

Massor av aktiviteter

Kreta har ett stort aktivitetsutbud för barn med spring i benen och vuxna med barnasinnet i behåll. I vårt index visade det sig nämligen att ön har flest vatten- och nöjesparker bland alla resmål vi jämförde. En av de största vattenparkerna heter Watercity och ligger en knapp halvtimme från Heraklion. Här finns ett stort utbud av vattenrutschbanor i olika våghalsgrad, vattenlekplatser, vågpooler, lazy river och andra vattenaktiviteter.

Världsberömda stränder

Vi på eBeach är som bekant tokiga i sandstränder och spenderar helst större delen av semestern med att sola och bada. På Kreta finns ett överflöd av härliga sandstränder för alla smaker. Ön kan stoltsera med inte mindre än 112 stränder som är belönade med den prestigefulla miljöutmärkelsen Blå Flagg. Här kan du bland annat besöka Falassarna Beach som är utsedd till en av öns renaste stränder, den lagunliknande vita sandstranden Balos Beach och förstås den berömda Elafonisi Beach med sitt turkosa vatten och rosa sand.

Har vi övertygat dig än? Boka sommarens familjesemester till Kreta här!

Skrivet den 17 januari 2019 av

Emelie Ytterberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.