Julmiddagar runtom världen

Snön faller långsamt utanför fönstret, familjen är samlad och umgås över en eftermiddagskaffe med Kalle Ankas Jul i bakgrunden. Plötsligt kikar mormor ut från köket och säger det som alla – barn och vuxna – har väntat på: ”Kom o ät!”

Något av det bästa (om inte DET bästa) med julen är all mat. Prinskorvar, handgjorda köttbullar, Janssons frestelse och Aladdinaskar… Ja, det är bara några av sakerna som står framme på våra julbord uppe i norr. Men vad äter man egentligen i Spanien eller Grekland på julen?

Många länder firar jul av olika anledningar, oavsett om det är 100% kommersiellt eller en djupt rotad tradition, och planerar du på att resa utomlands under jul och nyår eller kanske bara vill prova något nytt så kommer här en liten genomgång på julmat världen över! Gillar du fransk rulltårta eller ”japansk” KFC bäst?

Frankrike

Rostad kalkon

De franska julmåltiderna, eller ’Réveillon’ som de heter, är långa middagar som äts på julafton och nyårafton från sen eftermiddag ända fram till midnatt. Här förekommer ofta exklusiv och dyr mat som historiskt sett sparades från resten av året för att avnjutas under denna högtid. Vanligt förekommande rätter på ett franskt julbord är grillad kalkon med kastanjer och grönsaker, hummer, ostron, foie gras (gås- eller anklever), olika ostar med bröd och ’Bûche de Noël’ – en slags chokladrulltårta som dekoreras till en trädstock. Till matfesten dricks också en hel massa franskt vin!

God jul på franska heter ’Joyeux Noël’.

Portugal

Bacalhau de consoada – Saltad torsk med potatis

I Portugal äts inte en buffétmåltid utan snarare en trerättersmiddag bestående av fisk eller skaldjur, kött och dessert.

Julmiddagen kallas för ’Consoada’ och äts en dag innan julafton. På Consoada är det tradition att hålla sig ifrån kött i den första måltiden, och ’Bacalhau de consoada’, eller torsk med potatis och grönsaker är en av de mest populära rätterna. Efteråt är det dags för huvudrätten som numera ofta består av kalkon, men traditionellt sett består av lamm eller fläsk som grillats långsamt i ugnen. Efter allt kött kan det vara skönt att rensa smakpaletten, och en känd juldessert från Portugal är ’Bolo Rei’ som faktiskt direktöversätts till ’kungskaka’. Kakan kan liknas vid en slags sockerkaka och innehåller torkad och kristalliserad frukt.

På portugisiska heter God jul ’Feliz Natal’.

Spanien

Roscón de Reyes

Runtom hela Spanien äts julmiddagen den 25e december. Som hemma i Sverige äts ett slags julbord där många godsaker dukas upp. Befinner du dig uppe i norr kan du stöta på den Katalanska soppan ’escudella de Nadal’ som bland annat innehåller en typ av stora makaroner, handrullade köttbullar och grönsaker i buljong. Huvudrätten består ofta av lamm långgrillat i ugn med potatis, och till dessert den klassiska ’Roscón de Reyes’ som innehåller en liten porslinsfigurin av Jesus. Den som hittar porslinsfigurinen ska enligt legenderna få extra mycket tur nästa år. Glöm inte heller bort att öppna en flaska spanskt Cava!

God jul heter Feliz Navidad på spanska och Bon Nadal på katalanska.

Grekland

Melomakaronas och Kourabiedes

I Grekland firas julen med festliga måltider, musik och dans. Rätterna här klassas inte som typiskt juliga, men ett par recept på sötsaker speglar verkligen hur djupt rotad den här högtiden är i Grekland. ’Kourabiedes’ är mördegsbakelser bakade med mandelmjöl och täckta i floursocker. En av de mest kända bakeserna är också ’Melomakarona’ – små kakor smaksatta med honung och apelsin och täckta med hackade nötter. Barnen får oftast sina presenter av Helgonet Basil istället för jultomten den 1/1.

God jul heter Kala Christougenna.

Japan

Traditionellt sett firas inte jul som en högtid i Japan, men det kommersiella värdet på högtiden har gjort julen till något riktigt speciellt här. Istället för att fira julen med sin familj så firar man faktiskt nyår med familjen, och julen med vännerna eller partnern. Ironiskt nog har också KFC (Kentucky Fried Chicken) blivit en slags jultradition här. Det händer inte sällan att man måste ringa och boka sin måltid redan månader i förväg.

God jul på Japanska heter メリークリスマス (merii kurisumasu).

Skrivet den 4 december 2019 av

Jesper Carlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.