eBeach gillar: Grekland

Är du sugen på att resa till Grekland i sommar, men är lite osäker på vilken ö som passar just dig? Här kan du läsa mer om de omtyckta semesteröarna.

 

Halkidiki

Genuint grekiskt
I Halkidiki hittar du några av de bästa sandstränderna i Grekland. Området består av tre halvöar och den mest populära bland turister är Kassandra. Här ligger bland annat orterna Kalithea och Polychrono där de flesta hotellen finns. Den närliggande halvön Sithonia har en lite mer vild natur och här kan du besöka den långa, vita sandstranden Nikiti. 

Passar
Halkidiki är ett populärt semestermål för grekerna själva och det passar dig som vill uppleva det ”riktiga” Grekland. Både par och barnfamiljer brukar trivas här.

Sevärdheter
Ett tips är den välkända Petralonagrottan som ligger under Katsikaberget ungefär 5 km från Thessaloniki. I den spännande grottan hittades bland annat ett 700 000 år gammalt kranium – det äldsta europeiska skelett man har funnit.


Halkidiki

 

Korfu

Naturskön med vacker arkitektur
Korfu kallas för ”den gröna ön” med anledning av den lummiga grönska som täcker ön. Den är perfekt för dig som vill hyra en bil eller cykel och uppleva naturen, de små byarna och de många stränderna. Här har också flera filmer spelats in, bland annat James Bond-filmen ”Ur dödlig synvinkel”. 

Passar
Naturentusiasten eller den hurtiga barnfamiljen.

Sevärdheter
Korfu stads gamla delar är med på UNESCOs världsarvslista och för den arkitekturintresserade så finns många, häftiga byggnader. Korfu har under olika perioder i historien och har starka brittiska, franska, ryska och turkiska influenser.


Korfu

 

Kos

Från partypingla till familjepärla
Kos har ett rykte av att vara en vild partyö, och även om du fortfarande hittar ett stort utbud av nöjen, så har den genomgått en förändring och är nu betydligt mer familjevänligt. Här hittar du många, långgrunda stränder och en mängd olika utflyktsmål.

Passar
Alla badsugna. Kos passar både barnfamiljer, par och kompisgänget.

Sevärdheter
Här finns till exempelvis Asklepieion, som är sjukhusruiner från 300-talet, folkmuseet Kefalos och det ståtliga Narantzia-slottet från 1300-talet. Kos ligger dessutom en kort bit från turkiska Bodrum och du kan göra dagsutflykter dit med båt.


Asklepieion

 

Kreta

För den mat- och kulturintresserade
Kreta är Greklands största ö och har en spännande historia. Bland annat hittar du den arkeologiska fyndorten Knossos, där den mytomspunna kung Minos sägs ha haft sitt palats. Det är idag en av öns största turistattraktioner. Kreta är också välkänt för sin matkultur. En av specialiteerna är Dakos, som består av bröd, fårost och tomater.

Passar
Egentligen alla, men kanske framför allt dig som uppskattar god mat och kulturupplevelser.

Sevärdheter
Förutom Knossos finns här också den populära Elafonissi-stranden som har rosa sand. Du kan också besöka den 17 km långa Samariaravinen som är hela 1 200 meter djup och ligger i en naturpark på den västra delen av ön.


Dakos

 

Rhodos

Klassiskt och familjevänligt
Rhodos är den soligaste av alla öarna i Medelhavet och har varit ett populärt turistresmål sedan 1950-talet. Tack vare det stora utbudet så finns det här något för alla. På östkusten hittar du de bästa stränderna, medan västkusten är perfekt för dig som söker lugn och ro.

Passar
Mångsidiga Rhodos passar alla. Hit kommer såväl barnfamiljer som par och partyglada kompisgäng.

Sevärdheter
Några av de många utflyktsmålen på Rhodos är fjärilsdalen som ligger i naturreservatet Petaloúdes och den välkända vattenparken WaterPark i Faliraki. Den lilla byn Lindos och Tsambika-stranden är också väl värt ett besök.


Lindos

 

Santorini

Vykortsvacker vulkanö
Santorini skapades ur ett vulkanutbrott och har häftiga panoramavyer över det dramatiska landskapet. I och med läget i ögruppen Kykladerna så sägs ön ha de vackraste solnedgångarna i världen. Allra bäst sägs de vara i byn Ola.

Passar
Exklusiva Santorini är perfekt för en romantisk resa och många nygifta väljer att åka på bröllopsresa hit.

Sevärdheter
Den mest kända turistattraktionen på ön är Akrotiri som är en grekisk version av Pompeji. Vid ett vulkanutbrott för 3 500 år sedan begravdes staden i aska och grävdes ut på 1960-talet. Santorini är också välkänt för sitt lokalproducerade vin och du hittar här också många konstgallerier.

 
 Santorini

 

Hittat din favorit än? Här har vi valt ut några av våra mest populära hotell i Grekland.  

 

Skrivet den 17 februari 2017 av

Emelie Ytterberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.